13-08-2017

Sluitingsdagen in de zomer

Wist je dat ARhus De Munt de hele zomer open is?! Enkel op 21 juli en 15 augustus zijn we gesloten. Lees verder voor de sluitingsdagen van onze andere afdelingen. Lees meer

Digitale kranten

ARhus afdeling De Munt biedt je nationale en internationale kranten digitaal aan. In de Gopress krantenkiosk kan je een Belgische krant van vandaag en van de laatste 7 dagen lezen. Artikels van oudere kranten kan je ook thuis raadplegen via het Gopress krantenarchief. De databank Pressreader herbergt meer dan 4000 buitenlandse kranten en tijdschriften. Je leest die in de bib of thuis. Je kan ze ook downloaden op je tablet, laptop of smartphone om ze later offline te lezen.

Gopress

Digitale, Belgische kranten- en magazinekiosk met de krant van vandaag en die van de laatste zeven dagen. Om een krant te lezen uit de kiosk:

 • je logt in op een computer in de bibliotheek (zowel op de cataloguspc's als op de internetpc's). Je opent de applicatie Gopress.
 • je verbindt je laptop, smartphone of tablet met het wifinetwerk en je surft naar http://bibliotheek.gopress.be.

De lijst van beschikbare kranten in Gopress.

De krant van vandaag en van de laatste zeven dagen die je in de Gopress-kiosk vindt, kan je niet van thuis uit raadplegen. Wel kan je thuis zoeken in het uitgebreid digitaal archief van Gopress Krantenarchief (uitgezonderd de twee laatste edities).

PressReader

Databank met meer dan 4000 internationale kranten en tijdschriften.

Log in op een computer in de bibliotheek (zowel op de cataloguspc's als de internetpc's) en open de applicatie PressReader, maak verbinding met het wifi-netwerk ‘bezoekers’ en surf via je mobiele drager naar http://www.pressreader.com of zoek en installeer de PressReader-app via de appstore op je toestel.

Sinds 1 juli 2015 kan je Pressreader ook op andere toestellen buiten ARhus gebruiken.

 1. De Pressreader-app op je tablet of smartphone

  Verbind je tablet of smartphone in ARhus (De Munt) met het wifi-netwerk 'bezoekers'. Via de Pressreader-app (http://about.pressreader.com/pr_download.html) krijg je toegang tot de databank met ondertussen meer dan 4000 internationale kranten en tijdschriften. Je kan ze ook downloaden. Deze downloads kan je onbeperkt verder lezen, ook al heb je geen internetverbinding meer. Daarnaast behoud je via de app nog zeven dagen lang toegang tot de volledige databank, incl. de mogelijkheid om kranten en tijdschriften te downloaden, zonder dat je hiervoor in ARhus moet zijn.

 2. Pressreader.com op je laptop

  Verbind je laptop in ARhus (De Munt) met het wifi-netwerk 'bezoekers' of maak gebruik van één van onze vaste pc's. Via www.pressreader.com kan je alle kranten en tijdschriften uit de databank lezen. Verlaat je ARhus, dan behoud je op je toestel nog zeven dagen lang toegang tot de databank, ook al bevind je je niet langer in het gebouw.

 3. Via je persoonlijke login

  Gebruik je meerdere toestellen? Dan kan je op www.pressreader.com of in de Pressreader-app een persoonlijke login aanmaken. Eens je hiermee één keer ingelogd bent binnen ARhus (De Munt), kan je met je persoonlijke login tot zeven dagen lang ook op andere toestellen de databank gebruiken. De login maakt het ook mogelijk om lijstjes aan te maken van interessante artikels.

BelgicaPress

De Koninklijke Bibliotheek van België zet vanaf 24 april 2015 tot eind 2015 een groot deel van haar historische krantenpagina's online. Het gaat om een veertigtal Belgische kranten die vrij zijn van rechten (1831-1950), inclusief gecensureerde publicaties uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Je kan BelgicaPress van thuis uit consulteren. Een handleiding lees je hier.