Onder de loep: Maak je eigen wenskaartjes met Canva

Onder de loep: Maak je eigen wenskaartjes met Canva

Dankzij Canva kan iedereen leuke, originele wenskaartjes maken! Verras zo je familie, vrienden, buren, of een onbekende Roeselarenaar met je persoonlijke, warme wensen. #1000KeerOltegoare

Wat is Canva? Wat zijn de voordelen?

Canva.com is een (gratis) webtoepassing om grafische ontwerpen te maken op een zeer eenvoudige manier. Je gebruikt hierbij kant-en-klare sjablonen, fotokaders, iconen, beeldmateriaal, lettertypes, … uit hun bibliotheek. Je kan ook je eigen beeldmateriaal (foto’s en video’s) toevoegen.

Voordelen:

  1. Eenvoudig in gebruik, maar toch oneindig veel mogelijkheden in één en dezelfde applicatie, zowel voor privé- als professioneel gebruik (bv. voor verenigingen, scholen, bedrijven, organisaties,…). De applicatie blijft ook constant evolueren en uitbreiden (bv. QR-codes toevoegen, video’s bewerken,…)
  2. De basis van Canva is gratis. Voor de meeste gebruikers is dit zeker voldoende. Enkel voor het verwijderen van een achtergrond van een foto (zoals in dit voorbeeld) heb je de betalende versie nodig.
    Tip: Probeer de betalende versie gratis uit gedurende 30 dagen of maak als leerkracht, school of bibliotheek gratis gebruik van Canva for education.
  3. Aangezien je Canva.com via jouw internetbrowser gebruikt, kan je overal en via eender welk toestel aan jouw bestanden. Uiteraard moet je wel steeds verbonden zijn met het internet.
    Tip: Canva heeft een app voor smartphones of tablets, maar om gemakkelijker te werken maak je beter gebruik van een computer met muis.

Stappenplan

Inloggen

Stap 1: Heb je nog geen persoonlijk account? Maak er eentje gratis aan via www.canva.com. Klik op 'registreren', gebruik je e-mailadres (veiligste optie) en kies een veilig wachtwoord!

Stap 2: Nadat je een bevestigingsmail hebt gekregen, kan je inloggen op jouw nieuwe account. Pas indien gewenst jouw taal en e-mailvoorkeuren aan.

Ontwerpen

Stap 3: Klik op ‘Een ontwerp maken’. Typ in de zoekbalk ‘wenskaart’. Beweeg met je muis over de verschillende resultaten om de voorgestelde formaten te zien (opgelet: sommige zijn in inch of pixels in plaats van cm of mm). Kies ‘liggend’, ‘vierkant’ of ‘staand’ naargelang jouw voorkeur.

Tip: Indien je dit wenst, kan je onder de voorgestelde formaten ook zelf een eigen formaat ingeven bij ‘aangepast formaat’.

Opgelet: Wil je je kaartje per post versturen? Kies dan best voor een liggend of staand formaat. Op vierkante kaartjes moet je meer postzegels plakken. 

Stap 4: Kies een sjabloon uit de linkerkolom om mee aan de slag te gaan. Scroll naar beneden om je te laten inspireren of ga gericht op zoek door in het zoekveld een thema in te typen.

Heb je er eentje gevonden dat je bevalt? Klik erop om het te verplaatsen naar je witte canvas.

Tip: Twijfel je tussen meerdere sjablonen? Maak meerdere canvassen via ‘pagina toevoegen’ en zet zo je opties onder elkaar.

Stap 5: Personaliseer je ontwerp

Wanneer je een element (foto, tekst, iconen, …) selecteert (herkenbaar aan de blauwe rand), krijg je bovenaan een balk met bewerkmogelijkheden. Zo kan je lettertypes en -grootte, kleuren, … aanpassen of een filter toepassen op een foto. Klik bijvoorbeeld op de oranje achtergrond en daarna op het oranje vierkantje om deze te wijzigen naar jouw favoriete kleur. Kies een kleur in de linkerkolom.

Teksten kan je niet enkel veranderen van opmaak maar ook de tekst zelf personaliseren. Selecteer en typ je eigen tekst.

Ook elementen, zoals de champagneglazen in het ontwerp, kan je (meestal) aanpassen van kleur, grootte,… maar kan je ook vervangen door een zelfgekozen icoon, sticker,… Je vindt eindeloos veel mogelijkheden door in de linkerkolom op ‘elementen’ te klikken. Wil je er eentje toevoegen? Klik erop of versleep het naar jouw canvas.
Tip: Gebruik geen betalende elementen die je herkent aan het Pro-kroontje. Er zijn voldoende gratis alternatieven. Doe je dit toch, dan zal je later bij het exporteren een melding krijgen.

Je kan ook jouw eigen beeldmateriaal, foto’s of video’s, toevoegen. Kies links voor ‘uploads’ en ‘bestanden uploaden’. Selecteer op jouw toestel de gewenste beelden. Versleep het beeld van de linkerkolom naar de gewenste plaats in jouw ontwerp.

Tip: Denk in laagjes! Je start altijd met een achtergrond in een kleur of met een bepaalde afbeelding. Daarboven plaats je tekst, iconen,… Soms zal een element niet of gedeeltelijk zichtbaar zijn of zal je het niet kunnen selecteren omdat het achter een andere laag verstopt zit. Klik rechts op een element om het naar voren of achteren te verplaatsen en het zo op de gewenste laag te zetten. P.S. Staat er een foto op jouw achtergrond (achterste laag)? Dan hangt deze mogelijks (muur)vast aan je canvas. Wil je deze losmaken? Klik rechts op de achtergrondafbeelding en kies 'afbeelding losmaken van achtergrond'. 

Exporteren

Stap 6: Ben je helemaal tevreden met je ontwerp? Klik rechtsboven op ‘delen’ en vervolgens op ‘downloaden’.

Opgelet: Je kan in principe ook meteen je ontwerp uploaden naar jouw sociale media. Aangezien Canva zo toegang krijgt tot jouw profiel(en) en gegevens, raden we dit af.

Kies vervolgens voor het bestandstype ‘png’ om de beste kwaliteit van jouw ontwerp te behouden. Selecteer de gewenste pagina en klik op ‘downloaden’.

Voila, nu kan je het bestand terugvinden in de map ‘downloads’ van jouw toestel.

Van daaruit kan je het mailen naar jouw contacten, versturen via jouw sociale media, zelf afdrukken of versturen naar een printservice,…

Handige beginnerstips

  1. Behoud zoveel mogelijk de opmaak van de kant-en-klare sjablonen. Professionele ontwerpers hebben deze gecreëerd en weten welke kleuren er bij elkaar passen, hoe groot de letters moeten zijn,…
  2. Less is more: Gebruik niet te veel kleuren of verschillende lettertypes. Laat ook (wit)ruimte en zet je kaartje niet overvol.
  3. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen. Heb je een foutje gemaakt? Geen probleem, druk gewoon op het pijltje ‘ongedaan maken’ of gebruik de toetsencombinatie ctrl + z.

Meer weten?

Canva heeft een goede hulpfunctie in verschillende talen met uitgebreide uitleg over alle functionaliteiten. Daarnaast bieden ze ook ontwerpcursussen aan in hun Design School (helaas niet beschikbaar in het Nederlands). Op YouTube vind je wel heel wat handige, Nederlandstalig video’s (deze bijvoorbeeld) die je de weg wijzen.

Apparatuur nodig?

Computer? Als lid van ARhus kan je tijdens de openingsuren in elke afdeling gratis een computer met eID-lezer gebruiken. Reserveren is niet nodig.

Internet? Ga online in één van onze afdelingen via het netwerk ‘ARhus gratis WIFI’.

Printer? In ARhus De Munt kan je afdrukken in kleur tegen deze tarieven.

Alle activiteiten van #1000KeerOltegoare vind je op www.iedereen.vanrsl.be

22/11/2022