22-09-2017

PeaceCraft in de klas

Waarom en hoe komen vluchtelingen naar België? Hoe bouwen ze een nieuwe toekomst uit? Welke rol kunnen Vlaamse jongeren hierin spelen? Dankzij PeaceCraft kan je op een creatieve en beklijvende manier met deze vragen aan de slag. Leerlingen van 16 tot 18 jaar maken in de game de tocht van een vluchteling en ontmoeten tijdens het interactief theaterstuk vluchtelingen op de scène.Lees meer

Afgelopen activiteiten

Kennismakers: Laurence Verwee over 'Zit er een boek in jou?'
24-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Haar boek ‘Geen Excuses Meer’ geeft een openhartige, verhelderende en eerlijke kijk op angst, ondernemen en schrijven. Ontdek in deze workshop hoe jij best aan je eigen (non-)fictie boek begint.
Broodje ARhus: Korneel De Rynck over 'In Europese Velden'
21-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Tijdens deze lezing krijgt iedereen die geboeid is door WO I (en geschiedenis in het algemeen) heel wat reisinspiratie!
I.s.m. Vormingplus MZW.
Dementieweek: Christine Van Broeckhoven over Alzheimer en dementie
19-09-2017
ARhus (Verzonken Kasteel), De Munt 8, Roeselare
Eén op vier sterft vandaag dement. Tegen 2050 verdubbelt dit aantal. Professor Christine Van Broeckhoven en haar team zetten zich elke dag in om deze aandoening beter te begrijpen. Ze zoeken hard naar manieren om de verschillende ziektebeelden van dementie in kaart te brengen. Kom hierover meer te weten tijdens haar lezing 'Alzheimer en dementie, een wetenschappelijke benadering'. VOLZET
ARhumenten: Poëtische documentaire 'Nostalgie'
17-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Nostalgie is van alle tijden. Het is niet alleen de geur van grootmoeders koffie - het is een oud Grieks begrip over de pijn van de terugkeer.
Vergezeld van een psychiater, een historicus en een filosoof krijg je verhalen te horen over de verloren tijd, de menselijke natuur en een nostalgische getuigenis van een Gentse Congolees.
I.s.m. Vormingplus MZW en i.h.k.v. Werelddag Dementie.
Stance Run
17-09-2017
Plein De Munt, Roeselare
Looptocht langs street art en mooie Roeselaarse plekjes met meelopende gids.
I.s.m. Sportline, CM Roeselare-Tielt en Bond Moyson.
Voorstelling Prisma app en verteldoos De Beurs
16-09-2017
WZC Ter Berken, Zijstraat 59, Roeselare
ARhus en Erfgoedcel Terf stellen in Woonzorgcentrum Ter Berken twee tools voor waarbij mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven: Verteldoos De Beurs en de dementie-app Prisma.
Gisteren zal het regenen, openingsavond De Alzheimer Code
14-09-2017
De Spil, Hippoliet Spilleboutdreef 1, Roeselare
Tijdens deze openingsavond van De Alzheimer Code nemen we een feestelijke start met de voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’. Acteur Josse De Pauw leest uit 'Gestameld liedboek' van Erwin Mortier, Koenraad Tinel maakt live on stage penseeltekeningen, Hannah De Meyer leest Bernard Dewulf, Charles Ducal, Joke van Leeuwen e.a. Waar woord en beeld tekortschieten, spreekt de muziek van het Rony Verbiest Trio.
ARhus klap!
12-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Fototentoonstelling 'Herzenlust' van Raisa Vandamme
12-09-2017 - 28-09-2017
ARhus, De Munt 8
'Herzenslust’ is een verzameling van foto’s en archiefbeelden genomen en gevonden tijdens het verblijf van Raisa Vandamme in woon-en zorgcentrum Ter Berken. Kom deze bijzondere expo i.h.k.v. de Dementieweek bezoeken in het ARhus-café, doorlopend tijdens de openingsuren van ARhus.
Kennismakers: Ciao a tutti! Praatgroep Italiaans
10-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Antonella en Antonella komen beiden uit Italië en gaven in ARhus al eens een felgesmaakte lezing over Italiaanse rituelen rond kerst en nieuwjaar. Nu lanceren ze een praatgroep voor iedereen die al een aardig mondje Italiaans spreekt en dit graag wil onderhouden of verbeteren.
DIGIE Café
09-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
DIGIE Café in Rumbeke
08-09-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Kaftfabriek
06-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegVind jij boeken en schriften kaften ook een hele klus? Samen kaften in ARhus wordt een pretje! Je krijgt gratis kaftpapier en er is begeleiding voorzien. Breng een schaar, plakband en jouw boeken en schriften mee! (+6 jaar)
Auti-café
02-09-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (behalve in augustus). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
MUNT Summerspot Street Food festival
12-08-2017 - 13-08-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
Op 12 en 13 augustus beleef je culinaire avonturen op het Street Food festival. Zowel foodtrucks als lokale chefs zullen hun beste beentje voorzetten. Aan ons om ervan te genieten!
Wedstrijd n.a.v. Expo Mijn droompeloton
31-07-2017 - 21-08-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Antwerps kunstschilder Jef Sterckx toert momenteel Vlaanderen rond met zijn ‘droompeloton’, een peloton bestaande uit een 50-tal kartonnen sculpturen van wielerlegendes. N.a.v. de expo kan je deelnemen aan een wedstrijd. Hoofdprijs: een elektrische fiets!
SnapTalk: het eerste Snapchat-evenement in België
13-07-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
Liefhebbers van Snapchat, opgelet! Schrijf in jullie agenda bij 13 juli alvast dat de eerste SnapTalk in België plaatsvindt in ARhus in Roeselare. De SnapTalk is een bijeenkomst voor snapchatters met allerlei leuke activiteiten en gasten.
MUNT Summerspot Street Art weekend met lancering poëtische strip ‘Deze mokkel…’
06-07-2017 - 09-07-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
Eén van de blikvangers van MUNT Summerspot is het nieuwe Street Art weekend van 6 tot 9 juli. Naast workshops en kunstwerken wordt de eerste poëtische strip voorgesteld.
Lancering poëtische strip ‘Deze mokkel…’
06-07-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
ARhus stelt voor: de eerste poëtische strip! Geen verzameling grafische gedichten. Geen verstripping, waarbij de striptekenaars met een kant-en-klaar gedicht aan de haal gingen. Wel een gezamenlijk proces van woord en beeld. Iedereen is welkom op de voorstelling van de strip op 6 juli!
Auti-café
01-07-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
De schatten van Vlieg: AFGELOPEN
01-07-2017 - 31-08-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Alle schatten zijn gevonden! Bedankt aan alle schattenjagers. Doe volgend jaar in de zomervakantie weer mee aan een leuke zoektocht!
Wie echt niet zo lang kan wachten, kan nog op schattenjacht in het Wielermuseum, zolang de voorraad strekt.
Lezing co-creatie en innovatie in health & zorg
29-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Hoewel de technologie rond IoT volop in ontwikkeling is, hebben Vlaamse bedrijven het soms moeilijk om succesvolle producten in de markt te zetten. Daarbij helpt ProMow. Op 29 juni brengt dit TETRA-project lezingen rond co-design; creativiteit en brainstormtechnieken; en prototyping smart products.
Autisme en talenten
26-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Eilandjes van intelligentie, piekvaardigheden, spectaculaire kennis,... In de media verbazen we ons vaak over de uitzonderlijke vaardigheden die mensen met autismespectrumstoornissen kunnen hebben. Hebben alle mensen met autisme dergelijke vaardigheden? Helpt het hen vooruit in hun dagelijks leven? En hoe kunnen we dit begrijpen vanuit hun andere manier van denken?
Klasconcert saxofoon
24-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door STAP Roeselare
Saxofonist Stefaan Debevere en zijn jongste leerlingen (leeftijd 10-12 jaar) sluiten het schooljaar af met een gevarieerd programma van herkenbare pop- en jazznummers die zeer toegankelijk zijn voor een breed publiek. Voor deze jonge saxofonistjes betekent het een extra podiumkans, en voor het publiek vast en zeker een aangenaam luistermoment!
Wij: de Reus
24-06-2017
Noordstraat, Roeselare
Tijdens de Tuin der Lusten op Batjeszaterdag, word een gloednieuwe Roeselaarse reus op een platform van 12 meter en honderden kilo's doorheen de Noordstraat gedragen. Komt dat zien! Of laat je spierballen rollen en zet er je schouders onder.
MUNT Summerspot: Juliens Place de la Petanque
23-06-2017 - 03-09-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
MUNT Summerspot 2017 dompelt De Munt in Roeselare twee maanden lang onder in Franse en vooral zomerse charme. Julien, de horecazaak op het plein, zorgt tijdens MUNT Summerspot 2017 voor de invulling van Juliens Place de la Petanque met een zandstrandje en petanque terreinen. Ook Proxy Delhaize is aanwezig als sponsor van het finale petanque tornooi op zondag 3 september.
ARhus klap!
22-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Rondleiding achter de schermen
21-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Expo: BE.LAND
20-06-2017 - 27-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Expo door Vluchtelingenwerk Vlaanderen i.s.m. verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid
Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Van 20 tot 27 juni kan je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in ARhus.
DIGIE Café
17-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Nekmassage voor studenten
16-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+4)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
Kom volledig tot rust bij een nekmassage op je studieplek in ARhus.
Broodje ARhus: Samira Bendadi over ‘Wat blijft over van de Arabische lente?
15-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Samira Bendadi maakt de balans op van de Arabische lente en geeft ons een actuele stand van zaken.
ARhus klap!
13-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Kennismakers : Guido Declercq over 'Naar Andalusië... op het ritme van Flamenco'
11-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Tijdens deze Kennismakers stelt Roeselarenaar Guido Declercq zijn reisgids 'Naar Andalusië... op het ritme van Flamenco' aan je voor. Een flamencogitarist zorgt voor de muzikale noot.
Digidokter: Radio & TV anno 2017
10-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
De Digidokter overloopt samen met jullie de diverse opties om digitaal radio te beluisteren en digitaal tv te kijken, anno 2017. Wat is de zin en onzin van de technologische nieuwigheden?
Nekmassage voor studenten
10-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+4)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
Kom volledig tot rust bij een nekmassage op je studieplek in ARhus.
Vaderdag: bierproeverij
09-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Verras je papa met een leuke avond, of verwen jezelf voor Vaderdag! Stijn Couvreur maakt je wegwijs in de wereld van het bier, en natuurlijk mag proeven niet ontbreken!
Auti-café
03-06-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Dag van het (begraaf)park
28-05-2017
Oude stedelijke begraafplaats, Blekerijstraat 50, Roeselare
In de Oude Stedelijke Begraafplaats gaat op zondag 28 mei 2017 zowel de ‘Week van de Begraafplaatsen’ als ‘De Dag van het Park’ door. Tevens wordt de Begraafplaats weer in gebruik genomen na de renovatiewerken. Maak kennis met de rust, de natuur, de bijzondere monumenten en met verschillende partners die meewerken aan dit project. Ook ARhus werkt hieraan mee met poëzievoordrachten en een expo van gedichten.
ARhumenten: Stefaan Van Brabandt over de kwetsbaarheid van het leven
21-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed
Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte voor Canvas ‘Het Voordeel van de Twijfel’, de 8-delige filosofische documentaire-reeks over hoe we dankzij filosofie onszelf en de wereld om ons heen beter kunnen begrijpen.
Week van de Opvoeding: Gezinsdag in het Geitepark
20-05-2017
Geitepark, Roeselare
Vrij wandelen voor (groot) ouders en hun kinderen (2–12 jaar) met leuke opdrachten, spelletjes en terrasje met randanimatie voor kinderen. Je bent ook welkom in de vernieuwde spelotheek "GOED".
MOEDERDAGTIP: Ontdek onbekende plekjes in Roeselare met Greeter Lex (en je moeder)
20-05-2017
Start aan ARhus, De Munt 8, Roeselare
Speciaal voor alle moeders maakt de eerste Greeter* van Roeselare graag wat tijd vrij! Greeter Lex kent Roeselare als z’n broekzak. Hij neemt je graag mee op sleeptouw in Roeselare en vertelt je alles over de bekende en minder bekende plekjes in de stad en het kanaal Roeselare-Leie.
Rondleiding achter de schermen
20-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen. VOLZET
‘Moeder is een noodzakelijk kwaad’ van theatergezelschap Route 33
19-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Huis van het Kind Roeselare
Een grappige en broze voorstelling over een moeder en haar tienerzoon – vertolkt door mannen – voor ouders van tieners mét hun tieners.
Broodje ARhus: Hans Vandecandelaere over 'In Molenbeek: wat de media niet vertellen'
18-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Auteur en historicus Hans Vandecandelaere dook drie jaar in de coulissen van een van de meest misbegrepen stadswijken van het land: Oud-Molenbeek. In deze lezing bespreekt hij ook de aanslagen in Parijs en Brussel en de link naar Molenbeek. Meer dan ooit is een brede, genuanceerde duiding op zijn plaats. Een verhelderende lezing, integraal gebaseerd op foto’s.
Autisme en waarneming
16-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Waarnemen: we doen het continu en zonder inspanning. Kijken, horen, proeven, voelen: het gaat vanzelf. Onze zintuigen verschaffen ons toegang tot de wereld. Maar wat als je waarneming niet werkt zoals bij de meeste mensen? Wat als je enkel ziet wat je ziet en enkel hoort wat je hoort? Mensen met autisme nemen de wereld heel anders waar dan wij. Letterlijk, direct, objectief en verbrokkeld.
DIGIE Café
13-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
ARhus klap!
11-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'. NIEUWE DATUM
Café Soirée: foute informatie schaadt de gezondheid
09-05-2017
Wilgenstraat 32 te Roeselare, in de aula Vives Campus Roeselare
I.s.m. CM Roeselare-Tielt, AZ Delta, Vives
Helpt tandpasta tegen puisten? Helpt selder écht om beter te presteren? Lezing over betrouwbare gezondheidsinformatie door dokter Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk, het gezondheidsmagazine van Knack. NIEUWE DATUM
Digidokter: De beste apps anno 2017
06-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
In deze demo overloopt de Digidokter de populairste en nuttigste apps – gratis of betalend – die het volle potentieel van je smartphone of tablet ontsluiten.
Auti-café
06-05-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Expo  ‘Lettergreep, een coup op de Nederlandse taal’
05-05-2017 - 19-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
35 jongeren uit het OKAN onderwijs in Roeselare en Kortrijk gingen aan de slag met een stukje poëzie voor het project Lettergreep van vzw De Batterie. Het resultaat werd een pöeziebundel met bijzondere illustraties. Alle werken worden tentoongesteld van 5 tot 19 mei.
Inspiratiedag campagne migratie 2017
04-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door 11.11.11 Koepel vd Vlaamse Noord-Zuid beweging vzw
In 2017 stelt 11.11.11 migratie en vluchtelingen centraal in zijn campagne. Kom meer te weten over onze campagne en laat je door 11.11.11 en zijn campagnepartners inspireren om zelf aan de slag te gaan.
Kennismakers Jr.: beroep imker
30-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
vliegHoe maken bijen honing? Draagt de bijenkoningin ook echt een kroon? Imker Christiaan van Hooland vertelt je alles over het bijenvolk en toont jullie de bijzondere kast op het terras van het ARhus-café. Wist je trouwens dat er 60.000 bijen in die kast wonen? Dat is iets minder dan het aantal inwoners van Roeselare.
Rodenbach Stadskroegentocht met Sax and the City
28-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Vijf topmuzikanten met jarenlange ervaring brengen de allerbeste songs aller tijden, gaande van ’60 tot nu. Wie deze band al aan het werk zag, kan dit beamen, telkens weer maken ze er een feest van, voor henzelf en voor het publiek.
ARhus klap!
27-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Slimmer in de zon
25-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en AZ Delta
Huidarts Lien Vandebuerie vertelt ons hoe we ons best kunnen beschermen tegen de zon zodat we volop kunnen genieten van de voordelen ervan. Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een goede zonnecrème en hoe kan je deze op een correcte manier gebruiken? Welke zijn de alarmtekenen als het gaat om kwaadaardige veranderingen van de huid? Kortom, hoe gaan we slimmer om met de zon?
De wondere chaos van een samengesteld gezin
24-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Huis van het Kind
Hoe kan iedereen zijn plek vinden in het nieuwe gezin? En waarom is het soms zo leuk, soms zo vreemd en soms zo moeilijk om een nieuw gezin op te bouwen? Samen met Tine Maenhout, ervaringsdeskundige en journaliste voor o.a. Knack Weekend, gaan we op zoek naar handvaten.
ARhumenten: Luc Van De Ven over dementie
23-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW, boekhandel De Zondvloed, Erfgoedcel Terf
Op deze Erfgoeddag met als thema Zorg hebben we het over dementie, het grote schrikbeeld van de oude dag. Voor de patiënt zelf, maar ook voor familieleden.
MOOOV Filmfestival: Ishaare: gestures and signs in Mumbai
23-04-2017
Michels Filmmuseum, Gladiolenstraat 15, Roeselare
I.s.m. MOOOV, De Spil, Michel's Filmmuseum, Visual Box en Fevlado-Diversus
Het MOOOV Filmfestival brengt cinema met zicht op de wereld. Tegelijk wil ARhus ook een inkijk geven in hoe doven en slechthorenden films ervaren en beleven. De documentaire Ishaare toont hoe zes doven in Mumbai communiceren.
ARhus opendeurdag: Stadsmatinees sessie 9: Stedelijke governance: van besturen naar leiden
22-04-2017
Conferentieruimte ARhus, De Munt 8, Roeselare
Meer ‘governance’, minder ‘government’; meer innoveren; coalities maken; inzetten op participatieve initiatieven en, nog beter: burgers en burgerinitiatieven meer zelf laten doen. Doorheen de lezing maken we ook duidelijk dat het ideologische debat over de rol van de overheid en het belang van publieke goederen nooit ver weg is.
Deze lezing in de gloednieuwe conferentiezaal is toegankelijk voor iedereen, mits inschrijving.
ARhus opendeurdag: ARhus-café 3.0
22-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Maak kennis met het nieuwe concept van het ARhus-café, met exclusief voor onze opendeurdag lekkers van bij De Overburen.
ARhus opendeurdag: DON VITALSKI speelt DE IDEALE SCHOONZOON
22-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Maak het je gezellig in het ARhus-café 3.0 voor een avondvullende comedy show van Vitalski.
ARhus opendeurdag: Felix Fizzl Felle
22-04-2017
Plein De Munt, Roeselare
Underground muziek voor elk publiek! Felix improviseert zijn teksten terplekke zoals wij onze tanden poetsen: grondig en gevarieerd. Laat je entertainen door een octopus met de eenvoud van een sprotje.
Kort gezegd: jullie voorzien de input, Mister Felix Fizzl Felle zorgt voor de output!
ARhus opendeurdag: Open dakterras
22-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus opendeurdag betekent ook: het ‘schoonste verdiep van ’t stad’ toegankelijk voor het grote publiek! Vanop de 5e verdieping van ARhus De Munt geniet je – bij mooi weer – van een magnifiek zicht op Roeselare en omgeving.
Wedstrijd: maak het mooiste kiekje vanop het dakterras
ARhus opendeurdag: Familievoorstelling 'Piet en het broertje van de maan' door Teatro Munganga
22-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegPiet besluit op reis te gaan naar het land dat hem dichter bij de maan zal brengen. Een land dat niet op de kaart staat… Piet weet de weg niet, maar vissen, vogels en veel andere dieren helpen hem de weg te vinden.
Een sterke visuele familievoorstelling (vanaf 3 jaar) zonder woorden.
ARhus opendeurdag: Boekenverkoop t.v.v. Bednet
22-04-2017 - 25-04-2017
Pand van CBS Invest naast Vida Design, De Munt, Roeselare
ARhus maakt regelmatig plaats om de collectie boeken aan te vullen met nieuwe materialen. Daarom organiseren we een boekenverkoop. De opbrengst gaat naar het project Bednet, waarbij langdurig zieke kinderen via internet de lessen op school kunnen meevolgen.
MOOOV Filmfestival
21-04-2017 - 30-04-2017
Verschillende locaties in Roeselare
Het MOOOV Filmfestival brengt cinema met zicht op de wereld. Van 21 tot en met 30 april programmeren we in ARhus en in De Spil films die doen dromen, denken, voelen én bewust worden. Ook dit jaar zullen enkele films toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een beperking.
MOOOV Filmfestival: Blanka
21-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. MOOOV en De Spil
Het MOOOV Filmfestival brengt cinema met zicht op de wereld. Op 21 april vertonen we de ontroerende familiefilm Blanka, een hedendaagse versie van Oliver Twist. Voorafgaand aan de film krijg je in première de animatiefilm Droom & Dromer, gemaakt door en voor jongeren.
Autisme in de literatuur GEANNULEERD
20-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Dat er ontzettend veel vakliteratuur over autisme bestaat is ons niet vreemd. Ook getuigenissen van ouders, partners en personen met autisme kennen we. Maar hoe kijkt de auteur van fictie tegen autisme aan? Zijn ‘auti-personages’ in de gewone literatuur fictieve personen of ging de auteur toch te rade bij personen met autisme uit zijn omgeving? Geven deze beschreven portretten een realistisch beeld van autisme weer of creëren ze eerder misverstanden? Tijdens deze avond komt zowel fictie als non-fictie uitgebreid aan bod. GEANNULEERD wegens ziekte van de spreker.
Broodje ARhus: Wat doet de bank met mijn geld?
20-04-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Zit jouw geld wel veilig en ethisch verantwoord bij je bank? Kom het te weten bij een lekkere kom soep met brood.
Rondleiding achter de schermen
19-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Buitenspeeldag: ouder-kinderyoga
19-04-2017
vliegI.s.m. CM Roeselare-Tielt
Tussen één en zes jaar is spelen, lopen, springen, dansen ... kortom bewegen, de belangrijkste bezigheid van peuters en kleuters. Een sterke motorische ontwikkeling ligt aan de basis voor de latere complexe vaardigheden. Ook yoga voor kinderen kan hiertoe bijdragen. Workshop yoga voor kinderen van 6-10 jaar samen met een ouder.
Zapper: Helpen in ARhus
14-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBen je benieuwd naar wat er achter de schermen van ARhus gebeurt? Tijdens deze interactieve rondleiding mag je het perfecte drankje serveren in het ARhus-café, krijg je de kans om te vergaderen met de directie en leer je hoe je mensen kan helpen bij hun zoektocht naar leuke boeken. VOLZET
DIGIE Café
08-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Knotsgekke paasactiviteit
08-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBezorgt de lente jou ook spring- en knutselkriebels? Kom dan naar de knotsgekke paasactiviteit in ARhus. Elke deelnemer krijgt een leuke verrassing! (zolang de voorraad strekt)
Zapper: Helpen in ARhus
07-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBen je benieuwd naar wat er achter de schermen van ARhus gebeurt? Tijdens deze interactieve rondleiding mag je het perfecte drankje serveren in het ARhus-café, krijg je de kans om te vergaderen met de directie en leer je hoe je mensen kan helpen bij hun zoektocht naar leuke boeken. VOLZET
Film in de paasvakantie: Kiwi & Strit + workshop
06-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegI.s.m. Jekino
Kiwi houdt alles graag heel netjes, maar Strit maakt er steeds een boeltje van... Na de film knutselen we een thaumatroop en laten we met de stop-motion techniek zelf rommel verdwijnen. Voor kinderen van 4-6 jaar. VOLZET
Digidokter: Online fiets- en wandelroutes uitstippelen
01-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Een zelf uitgestippelde route geeft een heel eigen cachet aan toeristische uitstappen. Tegenwoordig hoef je daarvoor geen stafkaarten aan te schaffen, maar kan je gebruik maken van gratis diensten op het web.
Auti-café
01-04-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Dikke darmkanker. Hoe voorkomen?
28-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en AZ Delta
Dikkedarmkanker is in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe groter de kans op genezing. Dr. Pieter Vandecandelaere, digestief oncoloog AZ Delta, en dr. Justin Gouhie, huisarts, geven informatie over de ziekte zelf, maar ook over de eenvoudige opsporing ervan (iFOB-test). Ze focussen op wat je als patiënt zelf kan doen om dikkedarmkanker te voorkomen en leggen uit wat de rol is van een gezonde levensstijl. VOLZET
Autisme en humor
27-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Over het autistische in humor en het humoristische in autisme. Wat is er grappig aan een ernstige handicap als autisme? En mogen we daar wel om lachen? En wat is er autistisch aan humor? Hebben mensen met autisme humor en begrijpen ze humor? We verkennen op humoristische wijze de raakvlakken van twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden.
Kennismakers Jr.: beroep ontmijner
26-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+1)
vliegWat heeft dit blauwe speelstuk van het spel Stratego te maken met Francis Decoutere? Ze zijn beiden profs in het opsporen van mijnen en oorlogsmunitie! Francis vertelt jullie over speciale robots zoals tEODor en over zijn belevenissen als ontmijner in binnen- en buitenland.
Nelsons dansboek - duo workshop
26-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
vliegKunnen meisjes beter dansen dan jongens? Houden mama’s meer van dansen dan papa’s? Danscoach Dafne Maes neemt jullie mee in een fantastisch dansavontuur. Schilder al dansend door de lucht en bestuur je mama of papa met een afstandsbediening. Voor kinderen van 4-8 jaar met mama of papa.
Rondleiding achter de schermen
25-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen. VOLZET
ARhus klap!
23-03-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Reisreportages: Schotland
23-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door VTB kultuur Roeselare - Gezelle
Jan en Rita Thienpondt vertellen over Schotland in een boeiende reisreportage.
‘Ik ben zóóó boos!’ Omgaan met boosheid en agressief gedrag van kinderen
21-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. Huis van het Kind
Boos zijn is OK, maar je mag niet schelden, schoppen of gooien. Dat is de rode draad van deze vormingsavond voor opvoedingsverantwoordelijken en ouders met kinderen tot 12 jaar. VOLZET
Week van de Beweging met symposium 'Time to Move' (ook live webcast)
20-03-2017 - 23-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. AZ Delta
Kom op 20, 21 of 22 maart naar ARhus en laat er een 3D voetscan uitvoeren. Een orthopedisch technieker bespreekt de resultaten met jou.
Op woensdag 22 maart is er de voordracht 'Time to move?!' over beweging en het belang ervan voor je gezondheid (artrose, voeten, revalidatie).
Test de 'Freya Lévaté' uit, een innovatief en gebruiksvriendelijk 2-in-1 looprekje.
Bovendien kan je tijdens de Week van de Beweging uitleg krijgen over stappentellers. Wie weet ga je met een gratis stappenteller naar huis!
Kennismakers: Jimmy Hostens en Rino Feys over 'Altijd ergens oorlog'
19-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Jimmy Hostens en Rino Feys brengen een voorstelling van hun nieuwe strip 'Altijd ergens oorlog' met achteraf een signeersessie. Gelijktijdig start ook een expo over het tot stand komen van de strip.
Broodje ARhus: Mathieu Vanhaelewyn over ‘De laatste salvo’s’
16-03-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
In deze Broodje ARhus heeft historicus Mathieu Vanhaelewyn het over de laatste uitvoeringen van de doodstraf in België, net na WOII. Collaborateurs verschenen voor het vuurpeloton, in een land dat de doodstraf al lang had opgeborgen. Hoe is dit te verklaren? Hoe ging zo'n terechtstelling in zijn werk?
Cursus reanimatietechnieken (CPR)
16-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening IMDH
In België sterven elke dag zo'n 30 mensen aan de gevolgen van een plotse hartstilstand. Wie kan reanimeren, kan de overlevingskansen van een slachtoffer verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. IMDH leert je de juiste technieken aan! VOLZET
ARhumenten: Saskia De Coster over ‘Wat alleen wij horen’
12-03-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed.
Saskia De Coster won met ‘Wat alleen wij horen’ de Cutting Edge Award voor Beste Nederlandstalige Boek. De pers was lovend! De Morgen gaf vier en een halve bal en schreef: “Zou ‘Wat alleen wij horen’ beter worden dan ‘Wij en ik’, het boek dat haar – ook internationale – doorbraak bij het grote publiek betekende? Wat ons betreft zeker.” Ook in Humo verscheen een groot interview met De Coster.
Digidokter: Bestanden opslaan in de cloud
11-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Clouddiensten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is dat eigenlijk en wat kunnen we ermee doen? Met Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive kan je je bestanden opslaan en openen, waar je ook bent. De digidokter demonstreert ook Google Foto's, een dienst waarmee je gratis en onbeperkt foto's kunt bewaren.
Stadsmatinees sessie 8: Stadsontwikkeling als gedeeld proces
10-03-2017
Clubhouse, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende
Deze sessie maakt deel uit van de Stadsmatinees, een reizend programma van lezingen door academici en debatten met professionelen uit het veld over de stad en de uitdagingen voor steden. Het programma wil academici, beleidsmakers, privé-partners en het middenveld uit verschillende steden samenbrengen in een netwerk.
Autisme: wat nu?
09-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
De term autisme roept veel verschillende beelden op. Mensen met autisme zien er onderling even verschillend uit. Ze kunnen zich net zo verschillend gedragen als mensen zonder autisme dat doen. En toch hebben ze allemaal een ding gemeenschappelijk: ze denken op een andere manier dan de gemiddelde mens. Dat verschil staat niet op hun gezicht te lezen. Daarom hebben ‘gewone’ mensen én mensen met autisme het vaak zo moeilijk om elkaar te begrijpen. We leven letterlijk in twee verschillende werelden. Deze avond gaan we op verkenning in hun leefwereld en maken we kennis met autismespectrumstoornissen.
ARhus klap!
07-03-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Kennismakers : Bart Heirweg over ‘De heuvels van de Ronde’
05-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Knipoogje
Samen met ARhus nodigt de Roeselaarse fotoclub Knipoogje natuur- en landschapsfotograaf Bart Heirweg uit in de reeks ‘Kennismakers’. We zien de Vlaamse Ardennen, de heuvels van de Ronde in al hun pracht. Kom mee genieten van de fantastische fotoreeks en de anekdotes die erachter schuilen.
DIGIE Café
04-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Zapper: Helpen in ARhus
02-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBen je benieuwd naar wat er achter de schermen van ARhus gebeurt? Tijdens deze interactieve rondleiding mag je het perfecte drankje serveren in het ARhus-café, krijg je de kans om te vergaderen met de directie en leer je hoe je mensen kan helpen bij hun zoektocht naar leuke boeken. VOLZET