09-11-2017

TIP voor leerkrachten: Lespakketten met Belgische stripfiguren

In Antwerpen opende recent ComicsStation, een indoor pretpark rond stripfiguren. Je kan er met je klas naar toe. Wat ook heel mooi is: via de site kan je 5 kant-en-klare lespakketten downloaden rond diverse thema’s.Lees meer

Afgelopen activiteiten

Kunstendag voor Kinderen: (h)APPklaar door Mooss vzw
19-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegDavid Hockney is ver in de 70 en maakt zijn schilderijen tegenwoordig op de iPad. Dat kunnen wij ook! We fotograferen, tekenen, filmen, maken collages … en dat allemaal op de iPad. We zoeken uit met welke apps we ons kunnen uitleven en gebruiken ze door elkaar. We nemen een foto als achtergrond voor een schilderij en plaatsen er tekst op. Of helemaal omgekeerd! Voor kinderen van 6-12 jaar.
I.s.m. Mooss vzw
VOLZET
DIGIE Café
18-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Pimp my lunchbox: voordracht voor (groot)ouders, workshop voor kinderen
18-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Voordracht (groot)ouders: Pimp my lunchbox
Onze lunchboxen lopen over van creativiteit! Of toch niet? Diëtiste Ellen Schutyser geeft tips om creatiever én gezonder om te gaan met de brooddoos, ook al heb je ‘s morgens niet veel tijd. Neen hoor, gezond is niet saai!

vliegWorkshop voor kinderen: De proefkampioen VOLZET
Samen met diëtiste Annelies Malengier ontdekken kinderen van 6 tot 10 jaar spelenderwijs de wondere wereld van gezonde voeding. Door te voelen en te ruiken aan voeding, kan de smaak geprikkeld worden … Wie wordt de proefkampioen?

I.s.m. CM Roeselare-Tielt, i.h.k.v. Week van de Smaak.
DIGIE Café in Rumbeke
17-11-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Broodje ARhus: Madam Bakster trakteert
16-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Een passie voor desserts én voor gezonde voeding, een onmogelijke combinatie? Niet voor Madam Bakster!
I.s.m. Vormingplus MZW. VOLZET
"De pot op", lezing door Mathieu Vanhaelewyn
15-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Mathieu Vanhaelewyn (Roeselare, 1982) is historicus en auteur van o.a. het boek “De Laatste Salvo’s”. In 2015 was hij redacteur voor Rudi Vranckx’ boek “Oorlog om de geesten”.. Voor zijn lezing “De pot op!” gooit hij het op een toegankelijke wijze over de gender-boeg, vertrekkende vanuit de actuele discussie over genderneutrale toiletten. Wat is gender? Waarom is het zo belangrijk? En is een wc nog wel een wc?
Gastactiviteit door Vrouw & Maatschappij Roeselare
Jessie De Caluwé: Leve de burn-out
14-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Lezing over haar loopbaan in de media, de successen, maar ook de tegenslagen, de valkuilen en het jarenlang perfectionisme nastreven in alles wat ze deed. Tot ze werd teruggefloten door haar lichaam en geest.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en PritLink.
Vrolijke vrienden: stimuleren van sociale vaardigheden van kinderen
08-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kinderen die ruzie maken, verhalen over plagen en pesten, tranen wanneer ze niet mogen meespelen … Kinderpsychologe An Coetsiers geeft tips over hoe je kinderen op een speelse manier weerbaarder kan maken. Voor ouders van kinderen tot 12 jaar.
I.s.m. Huis van het Kind.
ARhus klap!
07-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Extra! Digidokter: Streamingproducten & -diensten
04-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In deze demo raak je wegwijs in de jungle van streamingproducten en -diensten zoals Spotify, Netflix, Apple TV en Chromecast.
I.s.m. Vormingplus MZW
Auti-café
04-11-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (uitzondering: augustus, en in oktober de tweede zaterdag). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Boekenbeursbus
03-11-2017
parking Expo Roeselare, Diksmuidsesteenweg 374
Boekje op? Laat je rijden! Het najaar komt in zicht, dus je kan weer een plaatsje op de Boekenbeursbus van BRoeRe reserveren. Geen stress onderweg, voldoende tijd om langs de vele stands op de Boekenbeurs te struinen én een grote koffer om al die nieuwe aanwinsten mee naar huis te nemen.
Bouger Bouger met To Kill A Mocking Bird
03-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Ook dit jaar draagt ARhus zijn steentje bij aan Bouger Bouger, het gratis festival voor verbinding en verdraagzaamheid in Roeselare. De 3e editie van Bouger Bouger gaat door op een nieuwe locatie én verspreid over enkele dagen: 3-5 november 2017. ‘Samen bewegen!’ doen we vanaf vrijdagavond 3 november, met de voorstelling ‘To Kill A Mocking Bird’ in ARhus. Tekst en muziek, lokaal en eerlijk, rauw en ongekunsteld, in de open living van ons Verzonken Kasteel. Op zondag richten we een gezellig leeshoekje in ‘Kinderen Baas’, in het Huis van de Voeding (Spanjestraat).
Zapper: Helpen in ARhus
30-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBen je benieuwd naar wat er achter de schermen van ARhus gebeurt? Tijdens deze interactieve rondleiding mag je het perfecte drankje serveren in het ARhus-café, krijg je de kans om te vergaderen met de directie en leer je hoe je mensen kan helpen bij hun zoektocht naar leuke boeken. (volzet)
Film & workshop in de herfstvakantie: Het verloren vriendje
30-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegOp een dag vindt een kleine jongen een pinguïn op zijn stoep. Omdat niemand hem lijkt te missen, besluit hij de pinguïn dan maar met zijn roeiboot terug te brengen naar de Zuidpool. De reis belooft een beproeving te worden … ‘Het Verloren Vriendje’ is een onder de prijzen bedolven meesterwerkje, naar het gelijknamige boek van Oliver Jeffers. Voor kinderen van 4-6 jaar.
Digidokter: De alchemie van algoritmes
28-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Sinds de Brexit en de verkiezing van Trump werden de kritische stemmen over de rol van sociale media, gepersonaliseerde reclame en 'op maat gesneden' nieuws luider. Over nepnieuws, sociale media, algoritmes en de filterbubbel.
I.s.m. Vormingplus MZW AFGELAST
ARhus klap! avondpraattafel
26-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Digitale Week: Alles over het elektronische patiëntendossier
26-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In een elektronisch patiëntendossier worden je medische gegevens digitaal bewaard, zodat zorgverleners jouw info vlotter met elkaar kunnen delen. Tijdens deze sessie leggen we je uit hoe dit werkt: hoe je toegang krijgt tot je dossier, wat jouw rechten zijn en hoe je dit patiëntendossier zelf kunt beheren. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe zit het met privacy? Een medewerker van het ziekenfonds beantwoordt graag al je vragen!
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en Bond Moyson
Digitale Week: Met bAZuul en robot Zora op ontdekking
25-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
vliegHeb jij al eens coole dansmoves geleerd van een échte robot? En ken je bAZuul? Zora is een ziekenhuisrobot en bAZuul is haar beste vriend. Ze wonen in AZ Delta en helpen mee om je te genezen als je ziek bent. Ze leren je bovendien dat gezond eten en bewegen ervoor kunnen zorgen dat je niet ziek wordt.
I.s.m. AZ Delta
Lut Celie over anders kijken en luisteren naar kinderen: omgaan met emoties
24-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kinderen en jongeren hebben nood aan verbondenheid, een ‘warm nestgevoel’. Maar net dat is in onze constant veranderende maatschappij zo moeilijk. Hoe kunnen we onze kinderen krachtiger maken en gevoelens bespreekbaar maken? Psychotherapeute Lut Celie geeft raad.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt.
Kennismakers Jr.: Letterkapper
22-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegLetterkappen is schrijven in steen. Dat is niet zo makkelijk als schrijven op papier. Luc Decleer vertelt over de kneepjes van het ambacht en toont hoe je letters op steen uitbeitelt.
Rondleiding achter de schermen
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Digitale Week: West-Vlaamse Coderdojo Raspberry Jam
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
Samen met Coderdojo organiseert ARhus de allereerste West-Vlaamse Raspberry Jam in Roeselare. De Jam staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in Raspberry Pi computers. Tijdens de Jam leer je van elkaar welke toepassingen er mogelijk zijn. Breng gerust je eigen creaties mee!
Digidokter: Airbnb en andere deelplatformen AFGELAST
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
De deeleconomie en het doe-het-zelf-denken is sinds enkele jaren sterk in opkomst. Online platformen stellen mensen in staat hun talenten en bezittingen te delen. Ook ouderen en minder technologisch onderlegde mensen vinden de weg. Deze demo biedt een helikopterblik op dit brede (en uiterst diverse) landschap en zoomt in op Airbnb en meer ‘alternatieve’ deelplatformen Peerby, Thuisafgehaald, Taxistop, Couchsurfing en Warmshowers.
I.s.m. Vormingplus MZW
#WIJ in de Cultuursector; Bibliotheken, archieven & Erfgoed
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Twee workshops over actuele thema's in de cultuursector:
1.IS DE BIBLIOTHEEK VAN MORGEN DIE VAN GISTEREN? ARhus als innovatief platform voor levenslang en levensbreed leren. Is dat de toekomst?
2. MOETEN WE DAT ALLEMAAL BEWAREN? Lokale besturen moeten hun archieven en erfgoed goed bijhouden. Daar hangt een prijskaartje aan vast. Hoe pakken we dat best aan?
Gastactiviteit door CD&V West-Vlaanderen
Digitale Week: Hou de vinger aan de pols! Gratis hartscreening met Fibricheck
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Laat je hart gratis screenen met een app op doktersvoorschrift! FibriCheck® is een medische app voor de detectie van voorkamerfibrillatie op basis van kleurveranderingen in de vingertop gemeten door de camera van een smartphone.
I.s.m. ziekenhuis AZ Delta & St. Jozef Ziekenhuis (Izegem)
Digitale Week: Demo Maji-clock van leerlingen van het VTI
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Vorig schooljaar ontwikkelden leerlingen van het VTI Roeselare in het kader van de 3M Science Challenge een Maji-clock. Dit is een 'slim bed', met sensoren en een Arduino-computertje. Het detecteert wanneer er iemand inligt. Op die manier ontwikkelden ze een wekker die je belet om nog te blijven soezelen. Dit schooljaar ontwikkelen de leerlingen bijkomende toepassingen van de technologie. Kom ontdekken hoe ze dit doen!
I.s.m. het VTI
Broodje ARhus: Mia Doornaert over Frankrijk
19-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het verhaal van ‘La douce France’, verteld in 'De ontredderde republiek' en deze lezing, is rijk en onstuimig. VOLZET
I.s.m. Vormingplus MZW.
Digitale Week: Online relaties en seksualiteit
19-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort gewoon bij het opgroeien. Ook online gaan jongeren zulke stappen zetten. Ze sturen selfies, doen aan sexting, kijken porno,… en dat allemaal vanop die ene smartphone in hun achterzak. Wat wil en moet je als ouder weten en wanneer en hoe grijp je in? Je hoort en ziet het tijdens deze stomende sessie.
I.s.m. de Gezinsbond en Huis van het Kind.
Digitale Week: Social media als gezondheidskanaal. Do's-and-don'ts. Bezield toegelicht door zorgverlener én patiënt.
19-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Heel wat mensen zoeken op het internet naar informatie over hun gezondheidsproblemen. Wat zijn de sterktes en wat zijn de valkuilen van de diverse social media kanalen in deze zoektocht? Kan social media bijdragen aan het vormen van kritische, geïnformeerde patiënten? Zorgverlener Liesbeth Moortgat en kritische patiënt Inge Vandelannoote nemen je mee op een boeiende reis doorheen de verschillende social media kanalen.
I.s.m. AZ Delta
ARhumenten: Chantal Van Audenhove over armoede en geestelijke gezondheidszorg
15-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het thema van de Werelddag van Verzet tegen Armoede is dit jaar ‘geestelijke gezondheid’, omdat mensen in armoede vaak niet de psychologische hulp vinden die ze soms broodnodig hebben. Na een lezing door prof. Van Audenhove geven mensen van PritLink hun kijk op de situatie en gaan ze met elkaar in dialoog.
I.s.m. Vormingplus MZW en PritLink, i.h.k.v. de Werelddag van Verzet tegen Armoede.
Feestelijke opening Park van de Walle
15-10-2017
Meensesteenweg 156, 8800 Roeselare
Op zondag 15 oktober vanaf 15u wordt het vernieuwde Park van de Walle feestelijk ingehuldigd. Het beeld Sierlijkheid wordt onthuld, er zijn rondleidingen met de werfleider doorheen het park, Striptic komt er jouw exemplaar van de poëtische strip ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’ signeren en er zijn poëtische interventies door Maud Vanhauwaert. Terwijl ouders genieten van een drankje aan de herfstbar lezen kinderen een strip in de gezellige ARhus pop-up. De band ‘Toape Geroapte’ komt het feest muzikaal opluisteren. Kom jij ook meeklinken op het vernieuwde park?
DIGIE Café
14-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Stoet Dag van Verzet tegen Armoede
14-10-2017
Plein De Munt, Roeselare
Optocht door de stad. We verzamelen om 16u aan ARhus en om 16u30 trekt de stoet naar het Stationsplein voor een afsluitmoment.
Auti-café
14-10-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (in oktober de tweede zaterdag). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
DIGIE Café in Rumbeke
13-10-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
ARhus klap!
10-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Luc Van de Ven: Troost. Over het wel en wee van ouder worden
10-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Voordracht over het wel en wee van ouder worden door ouderenpsycholoog Luc Van de Ven.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en Okra
Kennismakers: Alain Verhelst over draadpoppentheater
08-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Alain Verhelst heeft één van de mooiste draadpoppen privécollecties van Europa. Hij neemt je mee op een fascinerende reis door de tijd.
Digidokter: Digitale veiligheid
07-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
We overlopen een hele waaier aan veiligheidstips i.v.m. het gebruik van smartphones, tablets, laptops en pc’s.
I.s.m. Vormingplus MZW
Basiscursus Vlaamse Gebarentaal (10 lessen)
07-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gedurende 10 lessen op zaterdagvoormiddag (10u-12u) leer je de fijne kneepjes van Vlaamse Gebarentaal.
I.s.m. Doof Vlaanderen
Creamiddag: workshop rond Dag van Verzet tegen Armoede
07-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegKinderen van 6 tot 12 jaar maken samen met hun begeleider(s) één of meerdere papieren rugzakjes. Om zo het thema geestelijke gezondheid symbolisch onder de aandacht te brengen in de stoet.
ARhus klap!
05-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Borstvoeding: feiten & fabels
03-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Lactatiekundigen en borstvoedingsconsulenten maken je wegwijs. Breng gerust je baby mee!
I.s.m. CM Roeselare-Tielt, de Wieg, vzw Borstvoeding, AZ Delta, Bond Moyson, Kind en Gezin, Thuiszorgwinkel en Mamado.
De Levende bibliotheek. Een open boek over het leven
02-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
In de Levende Bibliotheek vind je geen papieren boeken, maar ontmoet je mensen met een inspirerend verhaal over verlies, geluk, ziekte, hoop, herstel ... Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes.
I.s.m. Kliniek St-Jozef in Pittem en i.h.k.v. de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid
Rondleiding achter de schermen
30-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de rondleidingen.
ARhus klap! avondpraattafel
28-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Kennismakers: Laurence Verwee over 'Zit er een boek in jou?'
24-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Haar boek ‘Geen Excuses Meer’ geeft een openhartige, verhelderende en eerlijke kijk op angst, ondernemen en schrijven. Ontdek in deze workshop hoe jij best aan je eigen (non-)fictie boek begint.
Broodje ARhus: Korneel De Rynck over 'In Europese Velden'
21-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Tijdens deze lezing krijgt iedereen die geboeid is door WO I (en geschiedenis in het algemeen) heel wat reisinspiratie!
I.s.m. Vormingplus MZW.
Dementieweek: Christine Van Broeckhoven over Alzheimer en dementie
19-09-2017
ARhus (Verzonken Kasteel), De Munt 8, Roeselare
Eén op vier sterft vandaag dement. Tegen 2050 verdubbelt dit aantal. Professor Christine Van Broeckhoven en haar team zetten zich elke dag in om deze aandoening beter te begrijpen. Ze zoeken hard naar manieren om de verschillende ziektebeelden van dementie in kaart te brengen. Kom hierover meer te weten tijdens haar lezing 'Alzheimer en dementie, een wetenschappelijke benadering'. VOLZET
ARhumenten: Poëtische documentaire 'Nostalgie'
17-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Nostalgie is van alle tijden. Het is niet alleen de geur van grootmoeders koffie - het is een oud Grieks begrip over de pijn van de terugkeer.
Vergezeld van een psychiater, een historicus en een filosoof krijg je verhalen te horen over de verloren tijd, de menselijke natuur en een nostalgische getuigenis van een Gentse Congolees.
I.s.m. Vormingplus MZW en i.h.k.v. Werelddag Dementie.
Stance Run
17-09-2017
Plein De Munt, Roeselare
Looptocht langs street art en mooie Roeselaarse plekjes met meelopende gids.
I.s.m. Sportline, CM Roeselare-Tielt en Bond Moyson.
Voorstelling Prisma app en verteldoos De Beurs
16-09-2017
WZC Ter Berken, Zijstraat 59, Roeselare
ARhus en Erfgoedcel Terf stellen in Woonzorgcentrum Ter Berken twee tools voor waarbij mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven: Verteldoos De Beurs en de dementie-app Prisma.
Gisteren zal het regenen, openingsavond De Alzheimer Code
14-09-2017
De Spil, Hippoliet Spilleboutdreef 1, Roeselare
Tijdens deze openingsavond van De Alzheimer Code nemen we een feestelijke start met de voorstelling ‘Gisteren zal het regenen’. Acteur Josse De Pauw leest uit 'Gestameld liedboek' van Erwin Mortier, Koenraad Tinel maakt live on stage penseeltekeningen, Hannah De Meyer leest Bernard Dewulf, Charles Ducal, Joke van Leeuwen e.a. Waar woord en beeld tekortschieten, spreekt de muziek van het Rony Verbiest Trio.
ARhus klap!
12-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Fototentoonstelling 'Herzenlust' van Raisa Vandamme
12-09-2017 - 28-09-2017
ARhus, De Munt 8
'Herzenslust’ is een verzameling van foto’s en archiefbeelden genomen en gevonden tijdens het verblijf van Raisa Vandamme in woon-en zorgcentrum Ter Berken. Kom deze bijzondere expo i.h.k.v. de Dementieweek bezoeken in het ARhus-café, doorlopend tijdens de openingsuren van ARhus.
Kennismakers: Ciao a tutti! Praatgroep Italiaans
10-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Antonella en Antonella komen beiden uit Italië en gaven in ARhus al eens een felgesmaakte lezing over Italiaanse rituelen rond kerst en nieuwjaar. Nu lanceren ze een praatgroep voor iedereen die al een aardig mondje Italiaans spreekt en dit graag wil onderhouden of verbeteren.
DIGIE Café
09-09-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
DIGIE Café in Rumbeke
08-09-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Kaftfabriek
06-09-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegVind jij boeken en schriften kaften ook een hele klus? Samen kaften in ARhus wordt een pretje! Je krijgt gratis kaftpapier en er is begeleiding voorzien. Breng een schaar, plakband en jouw boeken en schriften mee! (+6 jaar)
Auti-café
02-09-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (behalve in augustus). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
MUNT Summerspot Street Food festival
12-08-2017 - 13-08-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
Op 12 en 13 augustus beleef je culinaire avonturen op het Street Food festival. Zowel foodtrucks als lokale chefs zullen hun beste beentje voorzetten. Aan ons om ervan te genieten!
Wedstrijd n.a.v. Expo Mijn droompeloton
31-07-2017 - 21-08-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Antwerps kunstschilder Jef Sterckx toert momenteel Vlaanderen rond met zijn ‘droompeloton’, een peloton bestaande uit een 50-tal kartonnen sculpturen van wielerlegendes. N.a.v. de expo kan je deelnemen aan een wedstrijd. Hoofdprijs: een elektrische fiets!
SnapTalk: het eerste Snapchat-evenement in België
13-07-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
Liefhebbers van Snapchat, opgelet! Schrijf in jullie agenda bij 13 juli alvast dat de eerste SnapTalk in België plaatsvindt in ARhus in Roeselare. De SnapTalk is een bijeenkomst voor snapchatters met allerlei leuke activiteiten en gasten.
MUNT Summerspot Street Art weekend met lancering poëtische strip ‘Deze mokkel…’
06-07-2017 - 09-07-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
Eén van de blikvangers van MUNT Summerspot is het nieuwe Street Art weekend van 6 tot 9 juli. Naast workshops en kunstwerken wordt de eerste poëtische strip voorgesteld.
Lancering poëtische strip ‘Deze mokkel…’
06-07-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
ARhus stelt voor: de eerste poëtische strip! Geen verzameling grafische gedichten. Geen verstripping, waarbij de striptekenaars met een kant-en-klaar gedicht aan de haal gingen. Wel een gezamenlijk proces van woord en beeld. Iedereen is welkom op de voorstelling van de strip op 6 juli!
Auti-café
01-07-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
De schatten van Vlieg: AFGELOPEN
01-07-2017 - 31-08-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Alle schatten zijn gevonden! Bedankt aan alle schattenjagers. Doe volgend jaar in de zomervakantie weer mee aan een leuke zoektocht!
Wie echt niet zo lang kan wachten, kan nog op schattenjacht in het Wielermuseum, zolang de voorraad strekt.
Lezing co-creatie en innovatie in health & zorg
29-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Hoewel de technologie rond IoT volop in ontwikkeling is, hebben Vlaamse bedrijven het soms moeilijk om succesvolle producten in de markt te zetten. Daarbij helpt ProMow. Op 29 juni brengt dit TETRA-project lezingen rond co-design; creativiteit en brainstormtechnieken; en prototyping smart products.
Autisme en talenten
26-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Eilandjes van intelligentie, piekvaardigheden, spectaculaire kennis,... In de media verbazen we ons vaak over de uitzonderlijke vaardigheden die mensen met autismespectrumstoornissen kunnen hebben. Hebben alle mensen met autisme dergelijke vaardigheden? Helpt het hen vooruit in hun dagelijks leven? En hoe kunnen we dit begrijpen vanuit hun andere manier van denken?
Klasconcert saxofoon
24-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door STAP Roeselare
Saxofonist Stefaan Debevere en zijn jongste leerlingen (leeftijd 10-12 jaar) sluiten het schooljaar af met een gevarieerd programma van herkenbare pop- en jazznummers die zeer toegankelijk zijn voor een breed publiek. Voor deze jonge saxofonistjes betekent het een extra podiumkans, en voor het publiek vast en zeker een aangenaam luistermoment!
Wij: de Reus
24-06-2017
Noordstraat, Roeselare
Tijdens de Tuin der Lusten op Batjeszaterdag, word een gloednieuwe Roeselaarse reus op een platform van 12 meter en honderden kilo's doorheen de Noordstraat gedragen. Komt dat zien! Of laat je spierballen rollen en zet er je schouders onder.
MUNT Summerspot: Juliens Place de la Petanque
23-06-2017 - 03-09-2017
De Munt (plein voor ARhus), Roeselare
MUNT Summerspot 2017 dompelt De Munt in Roeselare twee maanden lang onder in Franse en vooral zomerse charme. Julien, de horecazaak op het plein, zorgt tijdens MUNT Summerspot 2017 voor de invulling van Juliens Place de la Petanque met een zandstrandje en petanque terreinen. Ook Proxy Delhaize is aanwezig als sponsor van het finale petanque tornooi op zondag 3 september.
ARhus klap!
22-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Rondleiding achter de schermen
21-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Expo: BE.LAND
20-06-2017 - 27-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Expo door Vluchtelingenwerk Vlaanderen i.s.m. verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid
Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Van 20 tot 27 juni kan je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in ARhus.
DIGIE Café
17-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Nekmassage voor studenten
16-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+4)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
Kom volledig tot rust bij een nekmassage op je studieplek in ARhus.
Broodje ARhus: Samira Bendadi over ‘Wat blijft over van de Arabische lente?
15-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Samira Bendadi maakt de balans op van de Arabische lente en geeft ons een actuele stand van zaken.
ARhus klap!
13-06-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Kennismakers : Guido Declercq over 'Naar Andalusië... op het ritme van Flamenco'
11-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Tijdens deze Kennismakers stelt Roeselarenaar Guido Declercq zijn reisgids 'Naar Andalusië... op het ritme van Flamenco' aan je voor. Een flamencogitarist zorgt voor de muzikale noot.
Digidokter: Radio & TV anno 2017
10-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
De Digidokter overloopt samen met jullie de diverse opties om digitaal radio te beluisteren en digitaal tv te kijken, anno 2017. Wat is de zin en onzin van de technologische nieuwigheden?
Nekmassage voor studenten
10-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+4)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
Kom volledig tot rust bij een nekmassage op je studieplek in ARhus.
Vaderdag: bierproeverij
09-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Verras je papa met een leuke avond, of verwen jezelf voor Vaderdag! Stijn Couvreur maakt je wegwijs in de wereld van het bier, en natuurlijk mag proeven niet ontbreken!
Auti-café
03-06-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Dag van het (begraaf)park
28-05-2017
Oude stedelijke begraafplaats, Blekerijstraat 50, Roeselare
In de Oude Stedelijke Begraafplaats gaat op zondag 28 mei 2017 zowel de ‘Week van de Begraafplaatsen’ als ‘De Dag van het Park’ door. Tevens wordt de Begraafplaats weer in gebruik genomen na de renovatiewerken. Maak kennis met de rust, de natuur, de bijzondere monumenten en met verschillende partners die meewerken aan dit project. Ook ARhus werkt hieraan mee met poëzievoordrachten en een expo van gedichten.
ARhumenten: Stefaan Van Brabandt over de kwetsbaarheid van het leven
21-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed
Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte voor Canvas ‘Het Voordeel van de Twijfel’, de 8-delige filosofische documentaire-reeks over hoe we dankzij filosofie onszelf en de wereld om ons heen beter kunnen begrijpen.
Week van de Opvoeding: Gezinsdag in het Geitepark
20-05-2017
Geitepark, Roeselare
Vrij wandelen voor (groot) ouders en hun kinderen (2–12 jaar) met leuke opdrachten, spelletjes en terrasje met randanimatie voor kinderen. Je bent ook welkom in de vernieuwde spelotheek "GOED".
MOEDERDAGTIP: Ontdek onbekende plekjes in Roeselare met Greeter Lex (en je moeder)
20-05-2017
Start aan ARhus, De Munt 8, Roeselare
Speciaal voor alle moeders maakt de eerste Greeter* van Roeselare graag wat tijd vrij! Greeter Lex kent Roeselare als z’n broekzak. Hij neemt je graag mee op sleeptouw in Roeselare en vertelt je alles over de bekende en minder bekende plekjes in de stad en het kanaal Roeselare-Leie.
Rondleiding achter de schermen
20-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen. VOLZET
‘Moeder is een noodzakelijk kwaad’ van theatergezelschap Route 33
19-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Huis van het Kind Roeselare
Een grappige en broze voorstelling over een moeder en haar tienerzoon – vertolkt door mannen – voor ouders van tieners mét hun tieners.
Broodje ARhus: Hans Vandecandelaere over 'In Molenbeek: wat de media niet vertellen'
18-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
Auteur en historicus Hans Vandecandelaere dook drie jaar in de coulissen van een van de meest misbegrepen stadswijken van het land: Oud-Molenbeek. In deze lezing bespreekt hij ook de aanslagen in Parijs en Brussel en de link naar Molenbeek. Meer dan ooit is een brede, genuanceerde duiding op zijn plaats. Een verhelderende lezing, integraal gebaseerd op foto’s.
Autisme en waarneming
16-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Waarnemen: we doen het continu en zonder inspanning. Kijken, horen, proeven, voelen: het gaat vanzelf. Onze zintuigen verschaffen ons toegang tot de wereld. Maar wat als je waarneming niet werkt zoals bij de meeste mensen? Wat als je enkel ziet wat je ziet en enkel hoort wat je hoort? Mensen met autisme nemen de wereld heel anders waar dan wij. Letterlijk, direct, objectief en verbrokkeld.
DIGIE Café
13-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
ARhus klap!
11-05-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'. NIEUWE DATUM
Café Soirée: foute informatie schaadt de gezondheid
09-05-2017
Wilgenstraat 32 te Roeselare, in de aula Vives Campus Roeselare
I.s.m. CM Roeselare-Tielt, AZ Delta, Vives
Helpt tandpasta tegen puisten? Helpt selder écht om beter te presteren? Lezing over betrouwbare gezondheidsinformatie door dokter Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk, het gezondheidsmagazine van Knack. NIEUWE DATUM
Digidokter: De beste apps anno 2017
06-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW
In deze demo overloopt de Digidokter de populairste en nuttigste apps – gratis of betalend – die het volle potentieel van je smartphone of tablet ontsluiten.
Auti-café
06-05-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door. Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Expo  ‘Lettergreep, een coup op de Nederlandse taal’
05-05-2017 - 19-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
35 jongeren uit het OKAN onderwijs in Roeselare en Kortrijk gingen aan de slag met een stukje poëzie voor het project Lettergreep van vzw De Batterie. Het resultaat werd een pöeziebundel met bijzondere illustraties. Alle werken worden tentoongesteld van 5 tot 19 mei.
Inspiratiedag campagne migratie 2017
04-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door 11.11.11 Koepel vd Vlaamse Noord-Zuid beweging vzw
In 2017 stelt 11.11.11 migratie en vluchtelingen centraal in zijn campagne. Kom meer te weten over onze campagne en laat je door 11.11.11 en zijn campagnepartners inspireren om zelf aan de slag te gaan.