08-01-2018

Ontdek ons voorjaarsprogramma

“Panta Rhei!” De oude Grieken waren hiervan reeds overtuigd. Het komt er dus op aan om de vinger aan de pols te houden. Letterlijk en figuurlijk. En daar hebben we – ook in 2018 – ARhus voor. Kenniscentrum ARhus beschouwt het als een voorrecht om de burgers van Roeselare (en ver daarbuiten!) op de hoogte te houden van alles wat reilt en zeilt in de wereld. Om iedereen op die manier ‘geletterd’ te houden of te maken. En geletterd moet je in dit geval niet letterlijk nemen. Politieke geletterdheid, ondernemersgeletterdheid, sociale geletterdheid, digitale geletterdheid, gezondheidsgeletterdheid …Lees meer

Kalenderdetail

zondag 23 april 2017
ARhumenten: Luc Van De Ven over dementie
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
ARhumenten: Luc Van De Ven over dementie

Eén keer per maand nodigt ARhus een schrijver of een filosoof uit. We zoomen in op actuele kwesties en vergeten vragen. We luisteren naar het kloppend hart van onze cultuur en zoeken de blinde vlekken van onze samenleving op. Laat je inspireren door hun ideeën of ontmoet je favoriete schrijver in real life. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed.

Dementie is het grote schrikbeeld van de oude dag. En inderdaad, verschillende aandoeningen kunnen leiden tot een sterke aantasting van de verstandelijke vermogens, zoals het geheugen, het gebruik van de taal, het uitvoeren van doelgerichte handelingen en het oordelen. Tot op vandaag is een echte behandeling niet mogelijk. In de begeleiding van personen met dementie staat de algemene richtlijn "maximale benadering met behoud van afstand" centraal. Speciale aandacht verdient het troosten door middel van het empathisch luisteren, het reminisceren en het lichaamscontact.

De persoon met dementie noemen we de patiënt, maar vaak zien we dat vooral de naaste familieleden erg lijden. Zo is er sprake van zorgstress, relatiestress en netwerkstress. Bovendien zien we bij vele naasten een of andere vorm van anticiperend rouwen, een rouwen op voorhand.

i.s.m. Vormingplus MZW, Boekhandel De Zondvloed, Erfgoedcel Terf

Wanneer: zondag 23 april van 10u30 tot 12u
Waar: ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Inkom: deze lezing in het kader van Erfgoeddag wordt jou gratis aangeboden door Erfgoedcel Terf
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier, tel. 051 69 18 00 of aan de balie

 

Na de lezing zal Aline Verbeeck van Erfgoedcel Terf een toelichting geven bij de reminiscentiekoffers die zij ontwikkeld hebben en die je gratis kan ontlenen. Die thematische koffers bevatten voorwerpen, verhalen, oude foto’s en filmpjes …kortom, koffers vol herinneringen en dromen om een namiddag terug 'thuis te komen'. Een filmpje met uitleg kan je hieronder bekijken.

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.