22-02-2018

Revivak zet in op Virtual Reality

Revivak is een Europees project dat jongeren en werkzoekenden wil stimuleren om te kiezen voor een job als vakman. Consumenten weten ambachtelijk werk en vakmanschap de laatste jaren meer te waarderen. Helaas kiezen jongeren minder en minder voor technische beroepen. Daardoor dreigt er heel wat vakkennis verloren te gaan en daar wil dit project iets aan doen. Lees meer

Kalenderdetail

dinsdag 24 oktober 2017
Lut Celie over anders kijken en luisteren naar kinderen: omgaan met emoties
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Lut Celie over anders kijken en luisteren naar kinderen: omgaan met emoties

Kinderen en jongeren hebben nood aan verbondenheid, een ‘warm nestgevoel’! Maar net dat is in onze constant veranderende maatschappij zo moeilijk: 1 op 3 gezinnen valt uit elkaar, de prestatiedruk ligt hoog, kinderen zijn al op heel jonge leeftijd vele uren buitenshuis, eten doen we vaak apart, gezinsleden hebben met andere woorden nog maar weinig tijd voor elkaar …  

Zeker bij ingrijpende gebeurtenissen is een ‘warm nest’ net de basis om op terug te vallen. Kunnen vertellen hoe rot je dag was, mogen delen wat je verdrietig maakt, maar ook samen kunnen lachen, tijd krijgen om je aan te passen, op jouw manier erbij mogen zijn. Of dat nu stil, luid, verdrietig, boos, of bang is.

Helaas worden gedrag en emoties vaak geproblematiseerd in plaats van genormaliseerd. Kinderen die ‘normaal’ reageren op moeilijke situaties, krijgen heel snel een diagnose. Ouders weten vaak ook niet of hun kind ‘normaal’ reageert en wat ze daarmee aan moeten. We verbergen als ouders trouwens ook vaak onze eigen emoties om onze kinderen te beschermen. We verzwijgen dingen of slikken ons verdriet krampachtig weg.

We kunnen onze kinderen krachtiger maken door gevoelens bespreekbaar te maken, te normaliseren en erover te communiceren. Bozedozen, ik-mis-jou-zo-doosjes, verdrietboeken, herkenbare verhalen, gedichten en wensmuren maakt van hen geen kwetsbare slachtoffers! Integendeel, we reiken kinderen en jongeren net handvaten aan om te leren omgaan met wat moeilijk is.

Lut Celie studeerde verpleegkunde alvorens ze aan de opleiding integratieve psychotherapie begon te Gent. Hierbij specialiseerde ze zich in verlies en trauma.

In 1991 richtte ze in het UZ Gent het ‘koesterproject’ op, waarbij kankerpatiënten thuisbegeleiding krijgen. Vanaf 1998 startte ze met een privépraktijk psychotherapie te Gent. Ze is bezielster en oprichtster van vzw De Bleekweide te Gent en volgt als psychotherapeute kinderen, jongeren en volwassenen. Als trainingsdocent werkt ze met hun opvoeders en begeleiders.

I.s.m. CM Roeselare-Tielt.

Wanneer: dinsdag 24 oktober van 19u30 tot 21u30
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (ARgora +0)
Toegangsprijs: 5 euro
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier, tel. 051 69 18 00 of aan de balie

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.