22-09-2017

PeaceCraft in de klas

Waarom en hoe komen vluchtelingen naar België? Hoe bouwen ze een nieuwe toekomst uit? Welke rol kunnen Vlaamse jongeren hierin spelen? Dankzij PeaceCraft kan je op een creatieve en beklijvende manier met deze vragen aan de slag. Leerlingen van 16 tot 18 jaar maken in de game de tocht van een vluchteling en ontmoeten tijdens het interactief theaterstuk vluchtelingen op de scène.Lees meer

Kalenderdetail

zondag 17 december 2017
ARhumenten: Patrick Loobuyck over 'Samenleven met gezond verstand'
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
ARhumenten: Patrick Loobuyck over 'Samenleven met gezond verstand'

Eén keer per maand nodigt ARhus een schrijver of een filosoof (of een combinatie van beiden) uit. We zoomen in op actuele kwesties en vergeten vragen. We luisteren naar het kloppend hart van onze cultuur en zoeken de blinde vlekken van onze samenleving op. Laat je inspireren door hun sprankelende ideeën of leer je favoriete schrijver in real life kennen. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW. Boekhandel De Zondvloed zorgt voor een stand met werk van de spreker.

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven.
We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft Patrick Loobuyck. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen en op zoek gaan naar een verbindend verhaal. We hebben een brede consensus nodig die de samenleving schraagt en vertrouwen geeft. In ‘Samenleven met gezond verstand’ verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. Redelijkheid kan ons redden.

Over zijn boek schreef Knack: "Het zou verplichte literatuur moeten zijn in de Wetstraat en ver daarbuiten." en "Eén van de meest genuanceerde en deskundige stemmen in het meestal zo grof gevoerde debat over onze multiculturele en multireligieuze samenleving." En ten slotte: "In een hoogst gepolariseerd debat slaagt Patrick Loobuyck erin tegelijk begripvol te zijn en beginselvast te blijven."

I.h.k.v. de EXPO Vamos Vacaturos.

Wanneer: zondag 17 december 2017 van 10u30 tot 12u
Waar: ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Toegangsprijs: 7 euro 
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier, tel. 051 69 18 00 of aan de balie

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.