16-03-2018

Tijdelijke hinder door Dwars Door Vlaanderen

Op woensdag 28 maart 2018 vindt op de Grote Markt de start van de wielerwedstrijd ‘Dwars door Vlaanderen’ plaats. Vanaf 9u geldt daarom in het centrum een tijdelijk verkeersreglement. ARhus en Parking De Munt blijven bereikbaar, maar er kan rond de middag wel wat verkeershinder zijn.Lees meer

Nieuwsdetail

22-02-2018

Revivak zet in op Virtual Reality

Revivak is een Europees project dat jongeren en werkzoekenden wil stimuleren om te kiezen voor een job als vakman. Consumenten weten ambachtelijk werk en vakmanschap de laatste jaren meer te waarderen. Helaas kiezen jongeren minder en minder voor technische beroepen. Daardoor dreigt er heel wat vakkennis verloren te gaan en daar wil dit project iets aan doen.

Om interesse op te wekken biedt Revivak een waaier aan opleidingen, werfbezoeken, vakmanschapsbeurzen en bootcamps aan. Enkele voorbeelden zijn een cursus over restauratieschilderen, een opleiding leempleisteren of een bootcamp tegelrestauratie, die allemaal ontwikkeld werden binnen het project. Kenniscentrum ARhus is binnen Revivak verantwoordelijk voor de communicatie en het lerend netwerk.

Een virtuele beleving van vakmanschap

Eén van de tools om jongeren warm te maken voor vakmanschap is virtual reality. Via enkele VR-video’s kan je in het atelier van een vakman duiken, een realisatie waar ook ARhus een belangrijke rol heeft opgenomen. Jongeren komen op een innovatieve manier in contact met het beroep van ambachtsman en leren wat dit vak allemaal inhoudt. Er werden ook enkele traditionele video’s gemaakt’, die allemaal te bekijken zijn op het Youtube-kanaal of op de Facebookpagina van Revivak. Hier alvast een voorbeeldje: https://www.youtube.com/watch?v=PNxDSdjv0_A&t=1s (te bekijken via VR-bril of smartphone).

Naast de filmpjes ontwikkelden wij ook enkele VR-brillen die alle partners kunnen uitdelen op evenementen en beurzen. Door de QR-codes te scannen komen mensen op de filmpjes terecht en maken ze onmiddellijk kennis met vakmanschap. 

Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland

Revivak maakt deel uit van het Europese Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Dit programma stimuleert grensoverschrijdende innovatie en samenwerking tussen regio’s. Binnen Revivak zijn 5 regio’s uit Vlaanderen en Nederland betrokken.

Promovideo over Revivak: