11-12-2017

Nieuw in de collectie: ‘Bep en Bas’ voor jonge kinderen met autisme

Onlangs werd onze collectie uitgebreid met de nieuwe reeks 'Bep en Bas', specifiek geschreven voor jonge kinderen met autisme. Lees meer

Nieuwsdetail

03-08

Borstvoeding moet kunnen, altijd en overal

VIVA-SVV West-Vlaanderen wil borstvoeding (her)introduceren in het straatbeeld en houdt een flashmob met borstvoedende mama’s op het plein De Munt in Roeselare.

Op 5 augustus 2017 om 14u vindt een borstvoedingsflashmob plaats op het plein voor ARhus. Een groot aantal borstvoedende mama’s neemt er even het plein in. Je kan er borstvoedende dames spreken over hun ervaringen. Want je kan er niet omheen; via verschillende kanalen wordt het belang van borstvoeding gepromoot. En dat is maar goed ook. Borstvoeding heeft nu eenmaal een gezondheidsbevorderend effect dat voelbaar is voor mama en baby.

ARhus ondersteunt dit initiatief van Bond Moyson en erkent het belang van borstvoeding. Ook organiseren we een gratis infoavond voor (toekomstige) mama’s op dinsdag 3 oktober: Borstvoeding, feiten & fabels. Lactatiekundigen en borstvoedingsconsulenten maken je wegwijs. Ook baby’s zijn welkom! I.s.m. CM Roeselare-Tielt, de Wieg, vzw Borstvoeding, AZ Delta, Bond Moyson, Kind en Gezin. Vanaf 1 september meer info op onze kalender.

Wist je dat:

  • Baby's die borstvoeding krijgen beter beschermd zijn tegen infecties en allergieën? Dat zij minder kans lopen om kinderobesitas te ontwikkelen? Borstvoeding is een perfect voedingsmiddel voor de baby; boordevol eiwitten, vitamines, mineralen, ... De samenstelling van de borstvoeding verandert naarmate de baby groeit, om zo tegemoet te komen aan de noden van de baby. Er is ook bewijs dat borstvoeding het IQ van de baby positief kan beïnvloeden.
  • Mama's die borstvoeding geven ook van voordelen genieten: studies tonen aan dat deze mama's minder kans hebben om borst- en eierstokkanker te krijgen. Het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat de baarmoeder na de bevalling sneller herstelt en het beschermt de mama tegen bloedingen na de bevalling. Daarnaast helpt het geven van borstvoeding het creëren van een innige band tussen mama en baby.

De World Health Organisation (Wereld Gezondheidsorganisatie, kortweg 'WHO') windt er ook geen doekjes om. Er wordt aangeraden om de baby gedurende zes maanden exclusief de borst te geven. Iedere dag dat er borstvoeding gegeven wordt, is een gewonnen dag.

Helaas gaat borstvoeding geven ook gepaard met heel wat barrières. Zo tonen cijfers van Kind & Gezin aan dat we in West-Vlaanderen minder goed scoren op het vlak van borstvoeding dan de rest van de provincies.

Zo gaven 70,5% van de moeders in 2015 exclusief borstvoeding tijdens de eerste levensdag van hun kindje, maar dit percentage ligt beduidend lager in vergelijking met de andere provincies: 81,6% in Vlaams-Brabant, 78,8% in Antwerpen, 77,2% in Limburg en 76,3% in Oost-Vlaanderen.

Als we kijken naar de 6de levensdag, merken we op dat dit percentage verder is gezakt naar 60,1% in West-Vlaanderen (68,5% in Vlaams-Brabant, 65,8% in Antwerpen, 65,8% in Oost-Vlaanderen, 63,8% in Limburg). Deze trend blijft zich verderzetten naarmate de baby ouder wordt:

  • Op 6 weken krijgt 48,1% van de Vlaamse baby’s exclusief borstvoeding;
  • Op 12 weken krijgt 32,5% van de Vlaamse baby’s exclusief borstvoeding;
  • Op 26 weken krijgt 8,7% van de Vlaamse baby’s exclusief borstvoeding.

Wanneer vrouwen in het openbaar borstvoeding geven, krijgen ze vaak negatieve reacties. Dit is een belangrijke barrière om verder borstvoeding te blijven geven. Om dit taboe te doorbreken en borstvoedende mama’s te ondersteunen, wenst VIVA-SVV West-Vlaanderen borstvoedende vrouwen te herintroduceren in het straatbeeld, naar openbare plaatsen en de media. Want, borstvoeding geven is natuurlijk en perfect normaal.