22-02-2018

Revivak zet in op Virtual Reality

Revivak is een Europees project dat jongeren en werkzoekenden wil stimuleren om te kiezen voor een job als vakman. Consumenten weten ambachtelijk werk en vakmanschap de laatste jaren meer te waarderen. Helaas kiezen jongeren minder en minder voor technische beroepen. Daardoor dreigt er heel wat vakkennis verloren te gaan en daar wil dit project iets aan doen. Lees meer

Nieuwsdetail

24-08

Lancering Prisma app en verteldoos De Beurs

In 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 mensen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Zowel Kenniscentrum ARhus als Erfgoedcel TERF trekken voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Het is namelijk meermaals bewezen dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een heel gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie. ARhus en TERF slaan de handen in elkaar en werk(t)en twee nieuwe tools uit waarbij mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven.

Verteldoos ‘De Beurs’

Met deze verteldoos kunnen mantelzorgers van personen met dementie reminisceren, ofwel herinneringen ophalen aan het verleden. Aan de hand van de verhalenbundel met verschillende thema’s en foto’s kan je een gesprek starten met een dementerende. Mooie herinneringen (her)beleven, een lach, opnieuw contact ervaren, … kortom samen een positief moment van ontspanning beleven.

Alle verhalen vertrekken vanuit de gekende feestzaal ‘De Beurs’ in Roeselare. Er wordt gefocust op de gebeurtenissen in De Beurs in de jaren 1950-’60-’70. De Beurs was in die jaren de ‘place to be’ in het uitgaansleven van Roeselare en de locatie voor tal van festiviteiten. Er hangen dus heel wat verhalen vast aan deze plaats voor vele Roeselarenaars!

De Verteldoos wordt voorgesteld tijdens de Dementieweek in Roeselare: op 16 september in WZC Ter Berken (Zijstraat 59, Roeselare) en op 21 september in de Cityscoop tijdens de Themadag ‘Dementie in beweging’. Meer info op www.arhus.be/kalender.

De verteldoos ‘De Beurs’ kan je vanaf dan gratis ontlenen in ARhus afdeling De Munt (verdieping +4), voor 3 weken. In de catalogus op www.arhus.be zie je of de verteldoos aanwezig is of uitgeleend.

Om te lenen moet je lid zijn van ARhus (een volwassene betaalt 2,5 euro per jaar; breng je identiteitskaart mee). Meer info via info@arhus.be

Dementie-app ‘Prisma’

De Prisma-app zal gebruikers toelaten om persoonlijke herinneringen, familieverhalen en (beeld)materiaal toe te voegen aan digitale content. Zo ontstaat er een gepersonaliseerd levensboek waardoor er gemakkelijk (opnieuw) contact gemaakt kan worden met personen met dementie.

Een team van studenten en ondernemers startte Prisma tijdens de Open Summer of Code. Dat is een project waarbij studenten en coaches aan open source projecten werken. “Heel fijn om te zien hoe betrokken de studenten waren en hoe snel ze een mooi product in mekaar konden steken,” stelt sociaal ondernemer Frederik Vincx die de begeleiding op zich nam. “Onze dementie-app zorgt ervoor dat zowel familieleden als hulpverleners op een gemakkelijke en laagdrempelige manier toegang krijgen tot gepersonaliseerde gespreksonderwerpen om eenvoudiger te kunnen communiceren met personen met dementie. Zo gaan zij zich beter in hun vel voelen en vergroot hun levenskwaliteit,” vult Vincx aan.

Prisma inspireert met onderwerpen en vragen om herinneringen los te maken en samen te koesteren. Met je smartphone sla je herinneringen veilig op in een privé archief én kan je grasduinen in een grote verzameling inspirerende verhalen van Vlaamse erfgoedorganisaties.

“Prisma is nog in de beginfase. Uit expert interviews en onderzoek in woonzorgcentra bleek een duidelijke vraag naar warmere zorg. De app die we binnenkort voorstellen is daar slechts de eerste stap in. Er is nog veel werk voor de boeg om de verhalen van bewoners tot in woonzorgcentra te krijgen,” besluit Vincx.

Bekijk het achtergrondverhaal op www.prisma.care

Tijdens de Week van de Dementie wordt op zaterdag 16 september in Roeselare de betaversie van de app voorgesteld aan een testpanel van personen met dementie en een (smartphonevaardig) familielid. Wil je hier zelf aan meewerken? Neem dan contact op met aline@bieterf.be.

Wil je weten wanneer de app beschikbaar is? Schrijf je in op de Prisma-nieuwsbrief op www.prisma.care