16-03-2018

Tijdelijke hinder door Dwars Door Vlaanderen

Op woensdag 28 maart 2018 vindt op de Grote Markt de start van de wielerwedstrijd ‘Dwars door Vlaanderen’ plaats. Vanaf 9u geldt daarom in het centrum een tijdelijk verkeersreglement. ARhus en Parking De Munt blijven bereikbaar, maar er kan rond de middag wel wat verkeershinder zijn.Lees meer

Week Van Het Hartritme

Je hart laten screenen via een app op doktersvoorschrift?

AZ Delta tijdens De Week van het Hartritme in ARhus

Tijdens de Week van het Hartritme (30 mei – 5 juni) kan je in verschillende ziekenhuizen in België gratis je hart laten testen. Ook in Roeselare kan dat! Bijzonder is dat AZ Delta deze hartscreenings in de niet-medische sfeer van ARhus organiseert, gezien de nauwe band die bibliotheken in het algemeen en ARhus in het bijzonder met het ruime publiek hebben opgebouwd. Bovendien zullen de screenings o.a. gebeuren via een medische app. Niet zomaar een gezondheidsapp dus, maar een app op doktersvoorschrift. Op die manier willen ARhus en AZ Delta de burgers en patiënten informeren dat vanaf 2018 naast pilletjes ook apps zullen kunnen voorgeschreven worden. Is dit anno 2016 voldoende geweten bij het grote publiek? Mobile en e-health dringt zich op. Volgens een schatting van de Europese Unie zal dankzij mobile health maar liefst 99 miljard euro bespaard kunnen worden! Op woensdagavond 1 juni geeft cardioloog dr. Karl Dujardin een lezing over de preventie van hartziekten, het inzetten van mobile health en enkele resultaten van de screening met de app.

Programma:

Laat je hart gratis screenen met een app op doktersvoorschrift!
Hartspecialisten van AZ Delta screenen je hart met een app én met een erkende screeningsmethode (HeartScan of de Sticks).
Van maandag 30 mei t.e.m. woensdag 1 juni, telkens van 13u30 tot 19u
ARhus, De Munt 8, Roeselare (verdieping +1).

Meer info.

Voordracht door dr. Karl Dujardin
Dr. Karl Dujardin vertelt over de preventie van hartziekten, mobile health en de resultaten van de testen in het kader van de Week van het Hartritme. Inleiding door mevr. Nathalie Muylle, federaal volkstegenwoordiger commissie Volksgezondheid.
Woensdag 1 juni om 19u
ARhus, De Munt 8, Roeselare

Bekijk hieronder de voordracht door dr. Karl Dujardin, met inleiding door mevr. Nathalie Muylle (lid commissie Volksgezondheid)


Week van het Hartritme

Vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Alhoewel voorkamerfibrillatie (VKF) vaak gepaard gaat met klachten van hartkloppingen, tot duizeligheid en kortademigheid, zijn veel patiënten met voorkamerfibrillatie volledig klachtenvrij. Het is erg belangrijk dat er tijdig een diagnose wordt gesteld want zonder de juiste behandeling, vergroot VKF het risico op ernstige complicaties zoals een trombose of een beroerte. Daarom organiseert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) de Week van het Hartritme. Tijdens deze jaarlijkse sensibiliseringscampagne kunnen mensen zich gratis laten testen op VKF in één van de talrijke deelnemende ziekenhuizen over heel België.

Om deze screenings in Roeselare invulling te geven, werkt een ziekenhuis (AZ Delta) samen met een toekomstgerichte bibliotheek (Kenniscentrum ARhus) en een technologiepartner (ontwikkelaar van de Fibricheck® app).

Screening via een app op doktersvoorschrift

In de Week van het Hartritme van 30 mei tot en met woensdag 1 juni 2016 zal de dienst hartziekten van AZ Delta samen met ontwikkelaar Qompium de innovatieve Fibricheck® app voorstellen en testen bij geïnteresseerde bezoekers in ARhus. Hoewel deze medische app enkel op medisch voorschrift beschikbaar zal zijn in de App Store, krijgen bezoekers nu dus de kans de app zélf uit te testen.

Na de smartphone gedurende 60 seconden vast te houden met de vingertop op de camera, krijg je al mee of je al dan niet een hartritmestoornis hebt. Als dat zo is, wordt dit bevestigd met een klassiek elektrocardiogram of EKG geïnterpreteerd door de in ARhus aanwezige artsen of technici van AZ Delta.

“Dankzij deze app kunnen artsen beter geïnformeerd handelen, en kan er sneller worden ingegrepen bij abnormaliteiten, en kunnen zware gevolgen zoals beroertes vermeden worden”, verduidelijkt dr. Karl Dujardin, diensthoofd hartziekten van AZ Delta.

FibriCheck® is een medische app voor de detectie van voorkamerfibrillatie op basis van kleurveranderingen in de vingertop gemeten door de camera van een smartphone. Deze innovatieve app werd ontwikkeld door de Limburgse start-up Qompium in samenwerking met de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg, en zal - na goedkeuring door de officiële Europese instanties - enkel op medisch voorschrift beschikbaar zijn in de App Store (www.fibricheck.com).

Belang mobile health & health literacy

Volgens een onderzoek van de Europese Unie zou mobile health tegen 2017 een besparing van 99 miljard euro kunnen betekenen. Waarvan 69 miljard door verbeterde preventie en 30 miljard door snellere diagnoses en het op afstand kunnen volgen van patiënten (GSMA 2013 - Socio-economic impact of mHealth – an assessment report for the European Union).

De dienst hartziekten van AZ Delta gelooft in de smartphonerevolutie. En er zijn natuurlijk nog meer medische apps (op voorschrift), maar ook gezondheidsapps (vrij al dan niet tegen betaling te verkrijgen) in het verschiet. De dienst hartziekten van AZ Delta wenst samen met Kenniscentrum ARhus de relevante apps te screenen, te valideren en ondersteuning aan te bieden.

Op woensdag 1 juni geeft hartspecialist Karl Dujardin in ARhus een voordracht over preventie van hartziekten, mobile health en de resultaten van de testen in het kader van de Week van het Hartritme. Wie er niet bij kan zijn, kan de lezing volgen via de live webcast hierboven.

In een niet medische context kunnen bibliotheken en kenniscentra op een laagdrempelige manier bijdragen aan health literacy. Gezien het e-Health programma van de regering (Actieplan E-Gezondheid 2.0) is het belangrijk om de burger te informeren en mediawijs te maken aangaande een materie die iedereen op heel korte termijn zal (moeten) aanbelangen. Minister Gatz ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor toekomstgerichte bibliotheken of kenniscentra in Vlaanderen: “(De bibliotheek) gebruikt (…) technologische innovatie om ze maatschappelijk sterker in te bedden. Ik wil daarop inzetten.” (Sven Gatz in antwoord op een parlementaire vraag van Bart Caron) Want zijn de burgers anno 2016 er voldoende van op de hoogte dat dokters vanaf 2018 naast pilletjes ook apps zullen kunnen voorschrijven, die bovendien terugbetaald zullen worden door het ziekenfonds?