08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Themacollectie: Educatief pakket Lou: over diversiteit

Schoolboeken zijn vaak te stereotiep. Ofwel is er geen aandacht voor diversiteit ofwel gaat het specifiek en alleen maar over diversiteit. Daarom ontwikkelde çavaria samen met Kathleen Amant, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, ‘Lou op weg naar school’, een boekje voor kleuters van de 1ste tot de 3de kleuterklas.

Diversiteit is een evidentie

Dat is het uitgangspunt van het educatief pakket, dat bij het eerste boekje van Lou hoort. Iedereen is anders. We verschillen op vlak van geslacht, huidskleur, seksuele oriëntatie, religie, leeftijd en ontelbare andere vlakken. Die diversiteit zit verweven doorheen het boek en al het afgeleide materiaal. Dit educatief pakket gaat niet over wie ‘anders’ is. Wie is immers die ‘andere’? Dat is voor iedereen anders, afhankelijk van het referentiekader dat iedereen opbouwt op basis van opvoeding, ervaringen, eigenheid, …

Meer dan stereotypen

Bijgevolg zal je in dit pakket ook stereotiepe voorstellingen van personen en situaties vinden. Er is immers niets mis met stereotypen op zich, zolang ze deel uitmaken van een bredere voorstelling van de werkelijkheid. Er zijn een pak zorgzame mama’s op deze wereld en dat is fantastisch. Maar er zijn ook heel wat zorgzame papa’s. Net daar wringt het schoentje in veel educatief materiaal: we zien enkel de stereotypen.

Dit educatief pakket is een begin. ‘Lou op weg naar school’ is immers het eerste boek van een reeks verhalen rond dit personage. Een reeks die niet zal gaan over diversiteit, maar waarin diversiteit evident zal zijn. Zo wil Lou bijdragen een wereld waarin het fijn samenleven is, met al onze verschillen en gelijkenissen.

Inhoud

Een aantal basiselementen wordt aangeboden in dit pakket:

- het boek Lou op weg naar school (250 x 263 mm)
- een geplastificeerde vertelplatenset (A3)
- een multi-inzetbaar memoryspel (11 x 2 kaarten)
- een plattegrond (A2) met bijhorende huizen
- een prentenset diverse gezinnen (11 prenten van 200 x 200 mm)
- drie puzzels (270 x 200 mm)
- een fotoset beroepen (13 beroepen)
- een introductie bij het pakket

Uitlenen

Je vindt het pakket in de themacollectie van ARhus De Munt (verdieping -0). Je kan het uitlenen met een leerkrachtenabonnement. Je hoeft het niet vooraf aan te vragen, maar je kan het meteen komen uitlenen als er eentje aanwezig is. Dat kan je nagaan in de catalogus.

Andere titels van Lou

Naast het educatieve pakket zullen we ook andere boekjes uit de reeks Lou aanbieden.