08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Verteltas dementie

Met de Verteltas Dementie kan je in de klas aan de slag rond het thema dementie. De inhoud is afgestemd op leerlingen van het derde tot zesde leerjaar. In de tas zitten denk- en doe-oefeningen, spelletjes en opdrachten, een kookboekje uit grootmoeders keuken, een herinneringsboekje,… 

Om het geheel wat aantrekkelijker te maken, werd er een figuurtje in het leven geroepen, nl. Joop De Zakdoekknoop. De bedoeling is dat Joop heel wat kinderen en leerkrachten inspireert om dementie bespreekbaar te maken op school én thuis.

Vaak krijgen kinderen ook met dementie te maken in eigen familie of bij buren of kennissen. Door hen correcte info aan te bieden en hen op een speelse manier te leren hoe ze op een respectvolle wijze met mensen met dementie kunnen omgaan, wordt daar al de basis gelegd voor een dementievriendelijke woon-en leefomgeving.

De tas werd in 2018 helemaal vernieuwd door de West-Vlaamse regionale expertisecentra ECD Sophia en ECD Foton. De inhoud van de verteltas kan je hier inkijken.

Hoe uitlenen?

Je vindt de Verteltas in de themacollectie van ARhus De Munt (verdieping -0). Je kan het uitlenen met een leerkrachtenabonnement.

Een verteltas moet niet vooraf aangevraagd worden, maar kan je meteen komen uitlenen als er eentje aanwezig is. Dat kan je nagaan in de catalogus.

De Verteltas werd uitgewerkt door ARhus, de de expertisecentra dementie Sophia en Foton, Zorgbedrijf Roeselare, Alzheimer Liga Vlaanderen, hogeschool Vives, Stad Roeselare, VISO campus Polenplein en verschillende woonzorgcentra.