Vorige
Mensen in het donker kijken naar een scherm
10 jaar ARhus
Vanaf
zo 18
feb

AI-poëziemachine: portret wordt gedicht

  • Kenniscentrum ARhus
  • ARhus De Munt
  • -
  • Basistarief €0.00

Laat je aanwezigheid tijdens de feestweek vereeuwigen in beeld én woord! Want met één druk op de knop genereert de AI-poëziemachine (originele naam: AI Poem Booth) een sfeerfoto van jou én een gepersonaliseerd gedicht gebaseerd op die foto.

Over de poëziemachine

Elk gedicht dat de Poem Booth uitspuwt, is volledig uniek. Telkens iemand op de knop drukt en een foto gemaakt wordt, analyseert de poëziemachine eerst het gemaakte beeld en gebruikt het vervolgens die resultaten om een gedicht te schrijven. Daarvoor maakt de poëziemachine gebruik van het bestaande oeuvre en de input van schrijvers, gekoppeld aan geavanceerde taalmodellen zoals ChatGPT, een chatbot die met behulp van artificiële intelligentie teksten schrijft. Het doel van de poëziemachine is om mensen te motiveren meer te lezen en te schrijven.

De poëziemachine werd ontwikkeld door de Amsterdamse design studio VOUW, in samenwerking met ontwikkelaar Hugo Visser (Little Robots) en de Belgische dichter Maarten Inghels. Het project kon rekenen op steun van het Nederlands Letterenfonds.

Praktisch

Van 18 tot en met 24 februari kan je dagelijks tijdens de openingsuren van ARhus De Munt langskomen om jouw kiekje en gedicht te laten maken. De poëziemachine vind je in het onthaal terug.

Er worden mogelijk beelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Lees hier onze privacyverklaring.