Vorige
papieren hoofdje met puzzelstukje uit
di 05
mrt

Infoavond: leven met een hersenletsel

  • ARhus i.s.m. AZ Delta en 't Spoor Thuisbegeleiding (Dominiek Savio)
  • ARhus De Munt, Verzonken Kasteel, De Munt 8, Roeselare
  • Basistarief €0.00
  • Deze activiteit kan ook via livestreaming van thuis gevolgd worden.

Inschrijven is verplicht. Doe dit bij voorkeur online. Ofwel via info@arhus.be of 051 69 18 00.


Na een hersenletsel de draad van het gewone leven weer opnemen is niet evident. Noch voor de persoon met een NAH (niet-aangeboren hersenletsel), noch voor zijn of haar omgeving. Tijdens deze infosessie licht Dr. Lefevere kort toe wat de verdoken niet-zichtbare neuropsychologische problemen kunnen zijn en wat de impact hiervan op omgeving en familie kan betekenen.

Neuropsychologe Winnie Naessens van AZ Delta zoomt daarna verder in op de thema’s overprikkeling en vermoeidheid. Lieve Borremans is coördinator van het team thuisbegeleiders voor volwassenen van 't Spoor, de thuisbegeleidingsdienst van Dominiek Savio, en schetst aansluitend de ondersteuningsmogelijkheden voor mensen met een NAH in hun thuisomgeving. Ze stelt het project vroeg-nah-bij voor, dat mensen met een NAH en hun mantelzorgers extra mogelijkheden biedt.

Wat is een NAH?

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een hersenletsel dat iemand oploopt door een beroerte, een ongeval, een zuurfstofgebrek, een infectie, een hersentumor, ... Kortom, ten gevolge van welke oorzaak dan ook. De gevolgen kunnen zeer verschillend zijn en kunnen variëren van lichte problemen met spraak of bewegen tot ernstige gevolgen, zoals een Permanent Vegetatieve Status (PVS). Een NAH leidt voor de patiënt meestal tot een onomkeerbare breuk in zijn of haar levenslijn. Een persoon met NAH is daarom vaak aangewezen op hulpverlening. 

Onder impuls van de Hersenletsel Liga worden tijdens de Week van NAH in oktober jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd. Het doel is om op een laagdrempelige manier personen met een NAH, hun familieleden en/of geïnteresseerden bijeen te brengen, te informeren en ervaringen uit te wisselen.

Er worden mogelijk beelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Lees hier onze privacyverklaring.