mrt
Samen sterker: vriendschap en beweging als bron van gezondheid
Lezings- en bewegingsavond rond lichaam en geest
- ARhus i.s.m. Stad Roeselare, dienst Orthopedie AZ Delta
- ARhus De Munt, ARgora, De Munt 8, Roeselare
-
-
Reductietarief €0.00
gratis voor leden, houders van een vrijetijdspas of EDC
Basistarief €5.00prijs voor niet-leden (betaal 5 euro en neem deel zonder lid te worden OF betaal 5 euro en word 1 jaar lang lid van ARhus zonder bijkomende kosten)
Wist je dat betekenisvolle relaties bijdragen tot een langer en gezonder leven? Marie-Anne Vanderhasselt, professor aan de UGent, schetst tijdens deze avond de fascinerende rol van vriendschap op onze gezondheid. Ze licht daarbij toe hoe vriendschappen ons niet alleen mentaal maar ook fysiek sterker maken – van een scherper brein tot een betere nachtrust en een sterker hart.
Vervolgens neemt professor Eline Lievens (UGent) ons mee in de wereld van beweging als preventie en behandeling. Tijdens haar lezing laat ze zien hoe lichamelijke activiteit ons kan beschermen tegen ouderdomsziektes zoals diabetes, depressie en zelfs kanker.
Tot slot is het de beurt aan choreograaf Koen D’Hous om de zaal aan het bewegen te krijgen. Samen met de deelnemers van de dansworkshop presenteert hij een unieke dansvoorstelling en moedigt hij iedereen aan om samen de benen te strekken en de verbindende kracht van beweging te ervaren.
Verwacht je dus aan een zinnenprikkelende avond vol boeiende inzichten en laat je overtuigen van de kracht van beweging voor jouw gezondheid.
Sprekers
Professor dr. Marie-Anne Vanderhasselt
Marie-Anne Vanderhasselt is hoofddocent aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Als klinisch psycholoog en professor staat ze aan het hoofd van de onderzoeksgroep 'Ghent Experimental Psychiatry', die zich op een interdisciplinaire wijze richt op het onderzoeken van stressreactiviteit en emotieregulatie. Binnen deze onderzoeksgroep werken experts met diverse achtergronden samen, waaronder psychologen, artsen, ingenieurs, dierenartsen en biologen, om een diepgaand begrip te verkrijgen van mentaal welzijn. Vanderhasselt is ook auteur van de boeken Je bent een vriend van mij en Ouders onder hoogspanning.
Professor dr. Eline Lievens
Eline Lievens is docent aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Als professor staat ze mee aan het hoofd van de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie en Sportvoeding. Daarnaast is ze oprichter van de ‘Sportschuur’, een multidisciplinaire praktijk in Erpe-Mere die mensen aanzet tot sporten. Ze behaalde haar Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en focuste zich tijdens haar doctoraat op het belang van spiervezeltypes in de sport. Met haar doctoraat won ze de cross-disciplinaire PhD Award van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) en BiR&D (Belgian Industrial Research & Development), evenals de publieksprijs en de juryprijs van de Vlaamse PhD Cup 2022.
Haar uitgebreide kennis over spiervezels gebruikt ze nu om onderzoek te doen naar de rol van spieren in het ontstaan van cardiometabole aandoeningen.
Choreograaf Koen D’Hous
Koen D’Hous droomde als kind al van een eigen dansschool. Toch duurde het nog tot zijn 18e vooraleer hij stijldansen en jazz leerde. Later volgde hij een opleiding orthopedagogie, maar in 1989 verloor hij zijn hart aan Argentijnse tango. Enkele jaren later startte Koen zijn eerste lessen tango in Kortrijk. Later volgden onder meer Brugge, Leuven, Antwerpen, Geel, Gent, ’s Hertogenbosch en gaf hij stages in Frankrijk en Senegal.
Na een samenwerking met Polariteit vzw startte Koen zijn eigen dansschool, Planeet Mars, in 2000. Sindsdien specialiseert hij zich met K'Robics in dansen met oudere volwassenen. Als dansbezieler wil hij vooral het plezier van dansen overbrengen en mensen samenbrengen, waarbij plezier en enthousiasme centraal staat. Dans als middel om gezond te blijven en dansen als een natuurlijk medicijn bij kwetsbaarheden. In deze context geeft Koen ook lezingen in samenwerking met wetenschappers.
Week van de Beweging
Deze activiteit kadert binnen de Week van de Beweging (17-23 maart 2025), een week vol activiteiten op verschillende locaties in de stad die je inspireren om mee(r) te bewegen. Bekijk het volledige programma online. De Week van de Beweging is een organisatie van ARhus, Stad Roeselare en de dienst Orthopedie van AZ Delta.