22-09-2022

Voorstelling Roemeense boekencollectie

Op 25 september, de Europese Dag van de Talen, stelt ARhus samen met enkele leden vanuit de Roemeense gemeenschap in Roeselare, de nieuwe Roemeense boekencollectie voor volwassenen voor. Deze Roemeense startcollectie vormt een mooie aanvulling op de anderstalige collectie die ARhus samen met haar bezoekers nog verder wil uitbreiden in de toekomst. Lees meer

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

20/07/2022
In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof (21 juli t.e.m. 7 augustus) zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.

Naast vaste waarden #VANRSL zoals Rodenbach (grand cru) en een vast non-alcoholisch bier heeft het ARhus Café altijd nieuwe biersuggesties op de kaart. Ontdek onze verfrissende favorieten als aperitief, tijdens de lunch of na een interessante wandeling door Roeselare. Santé!

Tip: Verken Roeselare langs nieuwe en verdwenen brouwerijen en verras de bierliefhebber (in jezelf) tijdens de Roeselaarse bierwandeling.

Ontdek onze 5 verfrissende favorieten in het ARhus Café:

1. Onze Louis

Bert Soete en Rik Vanblaere van brouwerij Zwaan9 blazen met ‘Onze Louis’ verloren gegane familietradities nieuw leven in. Een verfrissende, authentieke spelttripel van 7,5% en nagisting op de fles. Lokaler dan dit kan niet want één van de uitvinders woont nu op De Munt.

 

2. Onze Henri

Nog een voltreffer van Zwaan9: ‘Onze Henri’ is een eerbetoon aan Henri Decock (1870-1947) en zijn verdwenen brouwerij. Het is een zeer sterke tripel (9,5%) met saison allures. Het biertje is gebrouwen met gerste- en tarwemout, heeft nagisting op de fles en een hoofdgisting met een atypische gist.
 

 

3. Vuillaert

Vuillaert van BOM Brewery - Triporteur Roeselare is een blond biertje (7,7%) gebrouwen op basis van pasta van Soubry, sinaasappelen uit Italië, Italiaanse kruiden en Weense gist. De aparte naam verwijst naar Adriaen Willaert, één van de belangrijkste renaissancecomponisten uit de 16de eeuw. Met het muzikale project ‘Dionysos Now’ van de Roeselaarse tenor Tore Tom Denys en een digitale belevingsroute wordt de Rumbekenaar met internationale faam geëerd.

Wist je dat de letter W niet voorkomt in het Italiaans? Italiaanse drukkers die de letter ‘W’ niet hadden voor hun drukpers, losten het op door een V en een U naast mekaar te zetten waardoor er eigenlijk Vuillaert op Willaerts muziek staat.

4. Belgian Mum N°1

Mum Beer is uniek Belgisch bier, gebrouwen op basis van chrysantenextract van het bedrijf Gediflora uit Oostnieuwkerke. De kweek van bolchrysanten bracht deze innovatieve bloementelers op het idee om een bier te brouwen op basis van bloemblaadjes. Mum Beer is een heerlijk ongefilterd amberkleurig bier van 6,5 % vol.

 

5. Holebier

Holebier is een lekkere, ietwat fruitige tripel (8,5 %). Bryggja Brewery schenkt een deel van de opbrengst aan Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger en koepelorganisatie van LGBTQIA+-personen en - verenigingen.

Wist je dat er maandelijks in het ARhus Café een Regenboogcafé voor LGBTQIA+-personen, hun familie en vrienden doorgaat? www.arhus.be/regenboogcafe

 

Proefde je zelf ergens een bijzonder biertje? Laat het ons weten! Kom langs of mail naar arhuscafe@arhus.be.

 

Wist je dat:
De internationale dag van het bier wordt jaarlijks op de eerste vrijdag van augustus gevierd. Deze dag werd in het leven geroepen in Californië maar werd in verschillende landen zoals Duitsland en ook België overgenomen.