31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

Waterarm gerecht: Portobello

Opgevulde Portobello met lentestoemp op een bedje van bloemkoolmousse, afgewerkt met spinaziepesto en crumble


vegan & lactosevrij

Wat is een waterarm gerecht?

Waterarm betekent niet dat een gerecht droog moet zijn of geen water mag bevatten.

Bij een waterarm gerecht wordt zo weinig mogelijk water gebruikt om het gerecht klaar te maken. Dit heeft voornamelijk betrekking op de ingrediënten die gebruikt worden.

Wist je dat er 1000 liter water nodig is om 2,5 avocado te telen?

Wil je een waterarm gerecht klaarmaken? Gebruik dan volgende tips:

  • gebruik weinig tot geen vlees
  • gebruik seizoensgebonden, lokale bio-groenten
  • beperk kaas en zuivel (go vegan!)
  • gebruik geen rijst, ga liever voor aardappelen of quinoa (ook die laatste wordt al lokaal gekweekt)
  • peulvruchten zijn niet alleen gezond, ze hebben ook een lage watervoetafdruk

Waarom is dit gerecht waterarm?

Voor dit gerecht werden enkel lokale, seizoensgebonden bio-groentes gebruikt. Het gerecht is vegan en lactosevrij omdat er geen vlees of andere dierlijke producten werden gebruikt. Zo werd de melk en room vervangen door soja.

Voor de crumble werden hazelnoten gebruikt. Enerzijds zijn ze een goede bron van eiwitten, anderzijds hebben ze een veel lagere watervoetafdruk dan bijvoorbeeld cashewnoten.

TIP: ben je geen fan van prei? Dan kan je de prei in dit gerecht ook vervangen door (lokaal geteelde) boontjes of erwtjes. Die scoren namelijk ook erg goed qua waterverbruik.

Hieronder vind je het overzicht van de ingrediënten. Rechts zie je hoeveel water nodig was om de weergegeven hoeveelheid te produceren (kruiden worden hierin niet meegerekend). In totaal was voor dit gerecht ongeveer 2414 liter water nodig.

Ingrediënten:

(4 personen)

Opgevulde Portobello met lentestoemp:

  • 4 portobello’s
  • ½ kilo aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • ½ bloemkool
  • 1 prei
  • 100gr spinazie
  • 100gr oesterzwammen
  • 100ml soja-melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bloemkoolmousse:

  • ½ bloemkool
  • 100ml soja-room
  • 1 eetlepel mierikswortel (puree)
  • peper en zout

Spinaziepesto:

  • 2 teentjes look
  • 1 rode ui
  • 50gr hennepzaad
  • 50gr pijnboompitten
  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • 100gr spinazie
  • sap van 1 citroen

Notencrumble:

  • 50gr hazelnoten
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel arachideolie
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 1 mespunt kaneel
  • 2 eetlepels broodkruim/panko

# liter water

  • 7,2L
  • 150L
  • 27L
  • /
  • 70L
  • 5L
  • 10,8L
  • 1,5L
  • 22,5L
  • /
  • /

# liter water

  • 70L
  • 22,5L
  • /
  • /

# liter water

  • /
  • 27L
  • 136L
  • 1043L
  • /
  • 10,8L
  • 65L

# liter water

  • 490L
  • /
  • 240,5L
  • /
  • /
  • 15,2L

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, maak de bloemkool schoon en snij beide in kleinere stukjes.
  • Kook de aardappelen en de bloemkool in water met een snuifje zout.
  • Wanneer zacht, giet de aardappelen en de bloemkool af.
  • TIP: het kookwater kan je (uiteraard na afkoelen) gebruiken om je planten water te geven!
  • Stamp de zachtgekookte aardappelen en bloemkool tot puree en voeg de sojamelk toe. Kruid af naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Was de prei en snijd deze in fijne ringen. Borstel de oesterzwammen af en snijd eveneens fijn.
  • Fruit vervolgens de prei en de oesterzwammen aan in een pan met een scheut olijfolie, ui en de look tot deze beetgaar zijn.
  • Voeg de prei en de oesterzwammen vervolgens toe aan de puree. Roer goed om en hou apart. Later wordt dit de vulling voor de Portobello.
  • Bereid vervolgens de pesto. Breng hiervoor alle ingrediënten samen in een keukenrobot met cuttermes en mix tot een dikke saus. Indien de mix te droog is voeg je een scheutje olijfolie toe, is de mix te lopend, voeg dan wat extra hennepzaad en pijnboompitten toe totdat je een dikke massa hebt.
  • Vervolgens maken we de bloemkoolmousse. Hou hierbij enkele roosjes van de bloemkool apart als garnituur.
  • Kook de andere helft van de bloemkool zacht in water met een snuifje zout.
  • Giet deze af wanneer zacht en voeg samen met de sojaroom en de mierikswortel.
  • Mix het geheel vervolgens glad met een staafmixer. Hou dit apart op een laag vuurtje zodat dit warm blijft.
  • Verwarm de oven op 160 graden
  • Maak als laatste de notencrumble. Breng hiervoor alle ingrediënten samen in een cutter en hak deze fijn tot een crumble. Je mag gerust nog nootjes zien in deze crumble maar deze mogen niet groter zijn dan een halve centimeter.
  • Borstel de portobello af, verwijder de steel van de portobello
  • Tip: je kan de steeltjes verwerken in de puree: snijd fijn en voeg toe.
  • Vul de holte van de portobello met de lentestoemp, bestrooi vervolgens met de notencrumble en leg deze in een ovenschaal (opgepast: voeg een scheutje water toe aan de ovenschaal zodat ze niet aanbakken).
  • Bak de opgevulde portobello’s vervolgens 20 minuten op 160 graden.
  • Bak ondertussen de roosjes bloemkool licht aan in een pan met wat olijfolie.
  • The final touch: dresseer je bord!
  • Voeg de bloemkoolmousse in een serveerring. Heb je geen serveerring? Maak dan een streep van bloemkoolmousse op het bord. Leg vervolgens de opgevulde portobello op de bloemkoolmousse.
  • Dresseer de spinaziepesto naast de opgevulde portobello met behulp van een spuitzak of maak quenelles (met 2 koffielepels).
  • Als extra kan je de gebakken roosjes bloemkool op het bord schikken.

Smakelijk!

 

Meer tips om water te besparen

Wil je graag tips om jouw watervoetafdruk te beperken? Check dan de tips op de website www.waterchallenge.be.

Of duik dieper in de waterchallenge met onze lees- en kijktips rond het thema water, uitgebreider duurzaam leven en het klimaat: