Andalusisch logboek
Stefan Brijs
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Olympus, 2018 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : Kast 10-13 BRIJ |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Atlas, 2001 |
VOLWASSENEN : ROMANS : BRIJ |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Atlas Contact, 2013 |
Woord Jeugd Verhalen :
|
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Atlas, 2001 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : BRIJ |
Dirk Leyman
em/ec/19 d
Beter dood dan een bitter leven
Met Twee levens leverde Stefan Brijs een beklemmend kerstavondrelaas af. Een verhaal over een leven van troosteloosheid en het onstilbare verlangen naar troost, die desnoods enkel in de dood kan worden gevonden.
Niemand kan alle gevallen tellen waarin troost nodig is. Niemand weet wanneer de schaduw valt", zegt de Zweedse auteur Stig Dagerman in de beklemmende novelle Onze behoefte aan troost is onverzadigbaar...Troost vond wonderkind Dagerman enkel in de dood. In zijn garage beroofde hij zich van het leven, daartoe volstonden de uitlaatgassen van zijn auto. In een van zijn literaire zelfmoordgalerijen schreef Jeroen Brouwers over Dagerman: "Hij jaagde op troost als een jager op wild."
In Stefan Brijs' Twee levens (een kerst- maar ook een zelfmoordnovelle) is iets gelijkaardigs aan de hand. Een moeilijk te peilen behoefte aan troost - troost in muziek, troost als teweerstelling tegen slijtage van het leven of drastische troost in de dood - het zingt als een leidmotief door de synchroon vertelde levens heen. Het boek culmineert in een 'zelfmoordongeluk', banaal en dieptragisch tegelijk.
Tweemaal een halfuur trekt Stefan Brijs (°1969) uit voor zijn kerstavondrelaas. Veel meer heb je trouwens niet nodig om Twee levens uit te lezen. De kernachtige vertelstijl en het muzikale crescendo van respectievelijk 'Jingle Bells', Henry Purcells Dido en Aeneas en Bachs Weihnachtskantaten dragen ertoe bij dat het verhaal vaart heeft. Het is mee-ijlen, "op weg naar het einde", naar een afloop die pas in een coda onthuld wordt. Twee levens neemt geleidelijk de gedaante van een noodlotssymfonie aan.
24 december 2000, tien voor halfacht. Te lande schuift men massaal de benen onder tafel, her en der sist het fonduestel reeds vervaarlijk. Brijs geeft ons inzage in het ritueel, meer bepaald in de Noorderstraat 43 in een "plaats die twijfelt tussen dorp en stad". In het eerste luik volgt Brijs de gedachten van een 28-jarige software-engineer ("Zes maanden getrouwd. Een meter drieëntachtig lang. Drie kilo te zwaar, volgens je vrouw. Je hebt een bleke huid. Blond haar dat al begint te dunnen") die zijn echtgenote Nancy assisteert bij het voorbereiden van de kerstmaaltijd. Helpen is veel gezegd. Willem doet zijn ding zonder één greintje enthousiasme, want haar ouders komen zo meteen eten en de nakende tafelgesprekken zullen hoogst voorspelbaar zijn. Tijdens het (weinig succesvol) installeren van het fonduestel, herkauwt Willem zijn reeds vastgeroeste huwelijkse staat. Brijs beschrijft het met veel consideratie en met een scherp oog voor troosteloze alledaagsheid en stil verdriet (Richard Minne staat hem bij met een motto uit De arme en de rijke dagen). Intussen dreint 'Jingle Bells' uit de cd-speler. Willem neuriet - nietsbeseffend - mee: misfortune seemed his lot... Kerstballen breken en wat later valt de stroom uit. Aangepord door zijn echtgenote klopt Willem aan bij de buurvrouw om lucifers of een zaklamp te halen. Hij raakt niet verder dan de deur, hoort haar wel luidkeels zingen. Nog weinig laat het fatum van een paar seconden later vermoeden. Fade-out, om een halfuur terug in de tijd te keren. In het tweede deel zijn we in de Noorderstraat 45, bij de buurvrouw, een 65-jarige vereenzaamde weduwe. Haar man stierf een paar jaar geleden, op een kerstavond, bruusk, aan een slagaderbreuk. Het is een verdriet dat je niet te boven komt: "Niet één dag na de dood van je man heb je de eenzaamheid kunnen dragen." Dit jaar heeft Sarah op kerstavond zelfs liever geen gezelschap van kinderen of familie. Voor haar tellen alleen nog de herinneringen. Elke troost is verzwonden - hooguit is er de muziek, voor even. De dame treft alle voorbereidingen voor haar zelfmoord. Ze omwikkelt zich met het hemd van haar man. De gasoven wordt opengedraaid, net zoals Sylvia Plath het deed. De Weihnachtskantaten galmen door het huis. Het is de plaat die haar man opzette, vlak voor hij in elkaar zakte. Nu zingt zij mee, op weg naar haar geliefde in de dood. Maar "dan dringt het monotone gesis van het gas opnieuw tot je door. Onophoudelijk blijft het uit de poriën van de oven stromen. Het lijkt wel een stem die in je oren fezelt. Een stem die je geruststelt. Die zegt dat er niets aan de hand is. Dat je geduldig moet zijn."
Op dat moment valt ook in Noorderstraat 45 de stroom uit en wordt het sterven 'ongelukkig' verstoord. Niet voor lang.
Hoe groots en symboolgeladen je ook wilt sterven, zo suggereert Brijs, uiteindelijk word je niet meer dan een faits divers, een eenkolommer in de krant, een onbeduidend bericht. Zeker als de alledaagsheid zich uitslooft om roet in het eten te gooien. Is het de werkelijkheid achter zo'n bericht die Brijs uit de vergeethoek heeft willen halen? Ik vermoed van wel. In zijn Kruistochten gaf hij vergeten schrijvers hun waardigheid terug. Dit novellepaar is in zekere zin een rehabilitatie van 'gewone' mensen. Met groot inlevingsvermogen weet hij dramatiek en alledaagsheid in elkaar te schuiven.
Stefan Brijs bevestigt met het originele Twee levens het vele goeds dat over hem gezegd en geschreven is. Vooral compositorisch heeft hij niets onverlet gelaten. Hoewel Brijs in het tweede gedeelte soms te nadrukkelijk de muziekstukken in zijn structuur betrekt, geeft hij elk detail betekenis zonder zijn verhaal te verstikken of te vertragen.
Brijs heeft zich hierbij zichtbaar gespiegeld aan een vaak geciteerde stelregel van Jeroen Brouwers (ja, alweer hij): "Niets bestaat dat niet iets anders raakt." In zijn brievenboek Kroniek van een karakter benadrukt Brouwers dat dergelijk "horlogemakersproza (...) niet bestaat (...) uit schuiven met puzzelstukjes om dit 'in verband te brengen' met dat, maar uit een constant volgehouden 'stijltoon' (...) De eenmaal aangeslagen toon moet blijven klinken, met dezelfde kracht, in dezelfde kleur." Dat is hier zeker het geval. Die toon is ingehouden, wat strookt met de verder doorzettende versobering in Brijs' taalpalet. Bepaalde exuberanties uit zijn debuut De verwording zijn in Twee levens bijvoorbeeld geheel ondenkbaar geworden. Brijs' taal wenkt niet meer zo uitdrukkelijk om aandacht.
Wat hij in Twee levens te vertellen heeft, doet dat des te meer. Onder de boom zorgt Brijs voor wrange troost met licht explosieve nasmaak. Wat had je anders gewild in een jaar als dit?
Jeroen Overstijns
em/ov/15 n
Het nieuwe boek van Stefan Brijs telt amper 120 dun bedrukte bladzijden. Je bent er zo doorheen, maar levert het ook iets op? Te weinig, eigenlijk.
Het probleem schuilt alvast niet in het ritme. In Twee levens heeft Stefan Brijs - die naast essays en een monografie al twee andere romans schreef - het vertelritme stevig in handen. Twee levens bestaat uit twee parallelle verhalen die zich allebei afspelen op kerstavond van het jaar 2000 en die naar een gemeenschappelijk hoogtepunt toe groeien. Op het moment dat ze helemaal samenvallen, is het boek gedaan. Die constructie werkt. Je voelt de spanning van in het begin in de lucht hangen. Je leest sneller en sneller om te weten waartoe die spanning zal leiden. Bovendien wordt het verteltempo nog opgevoerd door de korte zinnetjes die Brijs hanteert. In het eerste verhaal stuwen de gebeurtenissen zelf alles naar het einde. In het tweede gebruikt Stefan Brijs een duidelijker structuurelement: dramatische teksten van Bach en Purcell.
Het probleem van Twee levens is dat de twee hoofdpersonages weinig of niets om het lijf hebben. Willem, de hoofdfiguur van het eerste verhaal, krijgt zoals altijd op kerstavond zijn schoonouders op bezoek. Hij kan de walging over hun saaie burgerlijkheid amper onderdrukken, een gevoel dat hem in verwarring brengt, omdat hij eigenlijk aan dezelfde kwaal lijdt. Hij besluit de avond door te brengen in eenzame berusting en helpt zijn vrouw gedwee bij het klaarmaken van de fondue. Maar dan valt de elektriciteit uit. Willem moet naar de oude buurvrouw om lucifers. Wanneer hij voor haar voordeur staat, hoort hij hoe ze in de verte begint te zingen.
Dan schakelt Twee levens naar het andere leven over. Sarah, de buurvrouw, kookt haar eigen potje, die kerstavond. Het wordt de lezer slechts stap voor stap duidelijk dat haar diner een iets dramatischer invulling krijgt. Enkele jaren geleden is haar man op kerstavond gestorven aan een hartslagaderbreuk. Op de eenzaamheid die daarop volgde, heeft Sarah nu pas, deze avond, een antwoord gevonden.
Er volgt nog wel een dramatische ontknoping, maar die bengelt een beetje achteraan het verhaal. De personages hebben te weinig inhoud gekregen om de lezer echt te ontroeren. Twee levens draagt een even fatalistische als magere boodschap uit: zo droevig en dom kan het lot zijn. Maar ik geloof dat we dat wel al wisten.
31/12/2001
Deze kerstnovelle beschrijft, in twee aparte verhalen, het leven van twee buren op kerstavond van het jaar tweeduizend. De 28-jarige Willem krijgt zijn schoonouders op bezoek en ziet op tegen een saaie, vormelijke avond. Terwijl hij kerstverlichting en fonduestel op de elektriciteit wil aansluiten, valt die uit. Hij gaat lucifers halen bij zijn buurvrouw Sarah, maar staat voor de gesloten deur van een onverlicht huis. De oude Sarah heeft precies vijf jaar geleden haar man verloren en lijdt nog altijd onder de eenzaamheid. Op deze kerstavond wil ze zich in de dood met hem verenigen. Als coda volgt er een krantenbericht over een gasontploffing met twee doden.
Brijs heeft de twee parallelle verhalen goed in elkaar laten passen, maar het tweede is veel boeiender dan het eerste. Willem is een vrij banaal personage in de schaduw van zijn schoonfamilie; hij is niet gelukkig in zijn situatie en daarbij (of daardoor) nogal lusteloos ("Je moet de kou in, de sneeuw door. Ook daar heb je geen zin in"). Wat hij meemaakt, is nogal voorspelbaar en soms te langdradig beschreven. Een goede vondst is wel de door de elektriciteitspanne afgebroken melodie van 'The greatest Christmas songs' even later door een gsm-tune te laten hernemen. In het tweede verhaal zorgt Brijs door afwisseling van herinnering, droom en realiteit voor een surrealistische sfeer (ook typisch voor zijn vorige twee romans). Slechts stap voor stap wordt onthuld hoe Sarah deze kerstavond heeft opgevat. Haar gevoelens worden begeleid door fragmenten uit de 'Weihnachtskantaten' van Bach ("Ich bin ein recht verlassnes Lamm", "Ich wünschte mir den Tod, den Tod") en via die fragmenten dialogeert ze ook met haar man ("Ich reiche dir die Hand und auch damit das Herze", "Mein Herz ist schon bereit, zu dir hinaufzusteigen"). Eerder was er al een parallel met 'Dido en Aeneas' van H. Purcell, waarin Dido "het gehate leven" wil verlaten.
Beide verhalen zijn in de tweede persoon geschreven. De auteur hanteert een erg vlotte stijl, met vele elliptische zinnen en heel wat originele vergelijkingen. Die vlotheid is heel functioneel bij het dramatische tweede verhaal, maar kan de wat banale inhoud van het eerste verhaal slechts gedeeltelijk goedmaken. [Jef Ector]
Redactie
Deze novelle is de literaire bewerking van een gebeurtenis die plaats vond op kerstavond 2000 in het Belgische plaatsje Kortstee. Een stroomstoring verbindt in 'de uiterste seconde' de levens met elkaar van een pas getrouwd stel en een weduwe, bewoners van twee naast elkaar gelegen huizen. De auteur (1969) presenteert met het jonge paar de triviale spanningen voor het kerstdiner en met de weduwe de diepe, troosteloosheid die eenzamen met kerst kan overvallen. Muziek speelt in dit drama een veelbetekenende rol. In het dubbele perspectief - de laatste minuten van de personages voor de fatale gebeurtenis worden beschreven - blijken het jonge stel en de weduwe elkaars spiegelbeeld, waardoor niet alleen een geslaagde, maar vooral een ontroerende novelle ontstond.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.