De naam van de moeder
Roberto Camurri
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Bezige Bij, 2019 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : CAMU |
Aanwezig |
De Bezige Bij, 2019 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : CAMU |
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
De Bezige Bij, 2019 |
VOLWASSENEN : ROMANS : CAMU |
Marijke Arijs
em/ov/08 n
Fabbrico is een dorpje in Noord-Italië waar je niet dood gevonden wil worden. Het telt ruim zesduizend zielen, een kerk, een café en een handvol straten, en daarmee is alles gezegd. In dat ingedutte gat ergens tussen Parma en Modena speelt De menselijke maat van Roberto Camurri, die er geboren en getogen is. Dat zijn debuutroman een onverbiddelijke bestseller werd, ligt allicht niet aan de setting en al evenmin aan het onderwerp, dat bepaald niet uitblinkt door originaliteit. Het boek draait om de vriendschap tussen twee mannen die verliefd zijn op dezelfde vrouw. Een banaler thema is nauwelijks denkbaar, maar de auteur is er wonderwel in geslaagd het afgezaagde verhaal van de driehoeksverhouding nieuw leven in te blazen.
De menselijke maat was oorspronkelijk bedoeld als verhalenbundel, maar groeide gaandeweg uit tot een roman. De elf verhalen kunnen los van elkaar gelezen worden en toch is het geheel meer dan de som van de delen. De boel wordt bij elkaar gehouden door een handjevol personages. Sommigen blijven in hun geboortedorp plakken, anderen pakken tijdig hun biezen en een enkeling keert later naar zijn heimat terug.
Het boek begint en eindigt met een tochtje naar de kust, waar iets moois opbloeit tussen Anela en Davide. De jongeman zal zijn hele bestaan in Fabbrico slijten. Hij verdient zijn brood in de fabriek en gaat roemloos ten onder. Zijn beste vriend Valerio vertrekt, maar keert terug uit liefde voor dezelfde vrouw. De mooie, sensuele en intelligente Anela is hun beider rots in de branding, de spil waar alles om draait. Rond de drie boezemvrienden ontrollen zich de levens van de andere dorpsbewoners: Mario en Elena, Maddalena en Paolo, Luigi en Barbara, Bice en haar geheime aanbidder Giuseppe, een voormalige partizaan. Met deze sympathieke oorlogsheld dringt de geschiedenis van het plaatsje het boek binnen. Op 27 februari 1945 werd de roemruchte slag bij Fabbrico uitgevochten, waarbij de partizanen de fascisten in de pan hakten. Dat heuglijke feit wordt in het dorp ieder jaar herdacht, wat tot de nodige spanning leidt, want ook de zwarthemden eren op die dag hun doden. Luigi, een aanstormende schrijver met een Eritrese moeder, zal het aan den lijve ondervinden.
Zevenmijlslaarzen
Kennelijk is de heersende gezondheidscultus nog niet tot Fabbrico doorgedrongen, want de inwoners roken als een schoorsteen en drinken als tempeliers. Stuk voor stuk gaan ze gebukt onder een diepgeworteld, onverklaarbaar schuldgevoel, want daar gaat De menselijke maat in wezen over: schuld en schaamte, verkeerde keuzes, gemiste kansen en niet ingeloste verwachtingen. Het boek is gedrenkt in jeugdsentiment, baadt in een sfeer van nostalgie en is, kortom, in één moeite door een ode aan Camurri's geboortedorp, waar de jaren verstrijken maar alles niettemin bij het oude blijft. Het is een melancholisch fresco van een provinciaals stukje Italië waaraan de jongeren zich tevergeefs proberen te ontworstelen. Met forse penseelstreken schildert de auteur 'de kleuren die zich daar beneden uitstrekken, de vogels die door de hemel vliegen, het gras en de wijngaarden en de akkers, het aquaduct daarachter en de huizen allemaal in dezelfde kleur', met daarboven de onafzienbare hemel, die in een ommezien kan veranderen en minstens zo turbulent is als de bewoners zelf.
Roberto Camurri is een man van weinig woorden. Aan een paar uitgepuurde zinnen heeft hij genoeg om een karakter te typeren of een uitgewoond huwelijk neer te zetten. De auteur is een groot bewonderaar van Amerikaanse grootmeesters als Raymond Carver en Stephen King en dat is aan zijn debuutroman te merken. Duizelingwekkende wisselingen van standpunt houden de vaart erin, alsof je midden in een film zit. Hij volgt zijn personages van hun prille jeugd tot hun ouderdom, spoedt zich met zevenmijlslaarzen door hun levensverhalen, maakt roekeloze reuzensprongen in de tijd en laat daarbij heel wat te raden over. Wat is er op de dag van het auto-ongeluk van Valerio gebeurd? Hoe is Davide precies aan zijn eind gekomen? Waarom is Mario doorgedraaid? Cruciale gebeurtenissen worden bewust verzwegen. De lezer wordt geacht de gaten zelf te dichten, want het is de schrijver niet zozeer om de plot te doen als wel om de grote gevoelens van al die kleine luiden, die evolueren in een decor dat even troosteloos is als hun leven zelf. Camurri heeft nu eenmaal meer met verliezers dan met winnaars, 'meer met mensen die iets proberen dan met mensen die iets lukt'. Uit de banaliteit van hun alledaagse sleur wordt pure schoonheid gedistilleerd. Van de weeromstuit krijgt het kleurloze bestaan van die provinciaaltjes een epische grandeur, en dat levert een meesterlijke debuutroman op.
Vertaald door Manon Smits, De Bezige Bij, 224 blz., 21,99 € (e-boek 12,99 €). Oorspronkelijke titel: 'A misura d'uomo'.
Peter Zunneberg
Fabbrico is een ingedut dorpje op de Povlakte, vier straten omgeven door velden. De jeugdvrienden Davide, Valerio en Luigi zijn er geboren en getogen. Als Davide verliefd wordt op Anela is dat voor Valerio, die ook een oogje op Anela heeft, het sein om te vertrekken. 'De menselijke maat' is de debuutroman van Roberto Camurri, die woont en werkt in Parma, aan de rand van de Povlakte. Zijn boek heet een roman te zijn, maar hij vertelt het verhaal over Davide, Valerio en Anela in elf ‘hoofdstukken’ die zich laten lezen als korte verhalen. Verhalen waarin telkens weer liefde en vriendschap centraal staan. Niet alleen van de drie hoofdpersonen, maar ook van de familieleden en vrienden om hen heen. Iedereen lijkt het leven te nemen zoals het komt, je kunt er even voor weglopen, maar niet volledig aan ontkomen. Camurri schrijft in een buitengewoon precieze en aantrekkelijke stijl. Zonder omhaal van woorden is het toch vaak poëtisch. Tegelijk vertelt hij veel niet en laat hij het aan de lezer om dat in te vullen. In Italië is Camurri’s boek met veel gejuich ontvangen en al diverse malen bekroond.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.