De duivelsverzen
Salman Rushdie
Salman Rushdie (Auteur), Karina van Santen (Vertaler), Martine Vosmaer (Vertaler)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Uitgeverij Pluim, 2024 |
VERDIEPING 3 : NIEUW DUIZENDZINNEN : RUSH |
Uitgeleend
|
Uitgeverij Pluim, 2024 |
VERDIEPING 3 : NIEUW DUIZENDZINNEN : RUSH |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Uitgeverij Pluim, 2024 |
VOLWASSENEN : ROMANS : RUSH |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Uitgeverij Pluim, 2024 |
VOLWASSENEN : ROMANS : RUSH |
Hans Bouman
2/ei/04 m
Op 12 augustus 2022 leek dan toch het moment aangebroken waarvoor al 33 jaar was gevreesd. Want vanaf de dag - 14 februari 1989 - dat de Iraanse ayatollah Khomeini zijn fatwa uitsprak over Salman Rushdie naar aanleiding van diens 'godslasterlijke' roman De duivelsverzen, was de schrijver vogelvrij geweest. De fatwa kwam neer op een terdoodveroordeling.
In de jaren die volgden werden minimaal zes moordpogingen op de auteur beraamd, die telkens werden verijdeld door Britse inlichtingendiensten. Lang leefde Rushdie ondergedoken, een periode die hij indringend beschreef in Joseph Anton (2012). Toen hij oordeelde dat de dreiging voldoende was afgenomen, nam hij afscheid van zijn beveiligingsregime, verhuisde naar New York en begon een zo goed als 'normaal' leven te leiden.
Sterker: hij ging zich ergeren aan personen en instanties die zich druk maakten om zijn veiligheid. Toen hij enkele jaren geleden in Utrecht optrad, maakte hij zich boos over de naar zijn overtuiging volstrekt overdreven publiekscontrole in de zaal, waardoor het programma te laat begon.
Vijftien steken
Op 12 augustus 2022 was er in het Chautauqua-instituut in de staat New York kennelijk geen sprake van zo'n publiekscontrole. Rushdie zou daar geïnterviewd worden over de veiligheid van bedreigde schrijvers, maar op het moment dat hij plaatsnam op het podium, rende een man met een mes naar voren en stak vijftien keer op hem in. Rushdie werd levensgevaarlijk verwond.
Pas na 24 uur durfden de artsen te hopen dat hij de aanslag zou overleven. Maar de 27 seconden die de aanvaller met zijn mes was tekeergegaan, hadden een verwoestend effect gehad. Rushdies rechteroog was blind en hing 'als een zachtgekookt ei' uit zijn gezicht. Hij had ernstige steekwonden overal op zijn lichaam, waaronder meerdere in zijn hals, er waren pezen en zenuwen doorgesneden en hij kon zijn linkerhand niet meer bewegen.
In zijn memoir Mes doet Rushdie op indrukwekkende wijze verslag van de aanslag, de aanloop ernaartoe en de moeizame herstelperiode. Zoals we van hem gewend zijn, legt hij in het elegant gecomponeerde boek een rijkdom aan dwarsverbanden tussen literatuur en werkelijkheid, alsook tussen het gedroomde en het gebeurde.
Zo schrijft hij dat hij twee nachten voor de aanslag droomt dat hij zich in een amfitheater bevindt en daar wordt aangevallen door een man met een speer. Omdat hij weet dat ook de zaal van het Chautauqua-instituut - waarin plaats is voor vierduizend bezoekers - de vorm heeft van een amfitheater, twijfelt hij enige tijd of hij de afspraak niet beter kan afzeggen. Was dit een voorspellende droom? Dan verwerpt hij die gedachte. Hij gelooft niet in voorspellende dromen of profetieën. 'Ik heb in mijn leven wat problemen gehad met profeten en solliciteer niet naar die baan.'
Maar als de aanslag heeft plaatsgevonden, vallen hem allerlei gebeurtenissen in die te beschouwen zijn als gevallen van foreshadowing, voorafschaduwingen van de tragedie van 12 augustus. Hij realiseert zich dat zijn roman Shalimar de clown werd geboren uit 'één enkel beeld dat ik niet uit mijn hoofd kreeg, het beeld van een dode man die op de grond ligt terwijl een tweede man, zijn moordenaar, over hem heen gebogen staat met een bebloed mes'. En wat te denken van de openingszin van De duivelsverzen: ''Voor je geboren wordt', zong Djibriel Farisjta toen hij uit de hemel naar beneden tuimelde, 'moet je eerst wel dood.''
Sterker: in zijn roman Victoriestad, die op het moment van de aanslag nog moet verschijnen, wordt beschreven hoe de heldin, dichteres Pampa Kampana, blind wordt gemaakt. Hoeveel voorafschaduwing wil je hebben?
Naast een boek over de moordaanslag en zijn nasleep is Mes ook een liefdesverhaal. In 2017 komt Rushdie op een feestje van schrijversorganisatie PEN de Afrikaans-Amerikaanse dichteres Rachel Eliza Griffiths tegen en raakt op slag verliefd. Kennelijk verblind door liefde loopt hij bij die gelegenheid hard tegen een glazen deur op en valt bloedend op de grond. Een geval van 'komische foreshadowing', constateert hij later. Maar het ongeluk en Griffiths' koesterende zorg bezegelen wel de liefde tussen de twee. In 2021 trouwen ze. Ze slagen erin hun relatie tot aan de aanslag geheim te houden.
De liefdevolle relatie met Griffiths is een van de redenen waarom Mes een duidelijk andere toon heeft dan het fascinerende maar dikwijls ook venijnige Joseph Anton. Een andere reden is het feit dat de buitenwereld zich nu bijna als één man achter Rushdie opstelde. Waar over de fatwa door sommigen - van Roald Dahl tot Boris Johnson - werd beweerd dat die eigenlijk zijn 'eigen schuld' was, is de verontwaardiging over de moordaanslag nu algemeen.
Would-be Assassino
Een fascinerend onderdeel van Mes wordt gevormd door een reeks fictieve gesprekken tussen Rushdie en de man die hem poogde te vermoorden, in het boek steeds aangeduid als 'A' ('Aanvaller', 'would-be Assassino', 'Achterlijke man die Aannames over mij maakte'). Het zijn overtuigende confrontaties tussen de rede, de redelijkheid, de kunst enerzijds, en het blinde geloof anderzijds.
Naast een boek over de aanslag en de liefde, is Mes ook een elegie voor de generatie schrijvers waartoe Rushdie behoort. Angela Carter, Bruce Chatwin, Raymond Carver en Christopher Hitchens zijn allemaal te vroeg vertrokken, zo constateert hij. En nu sterft Martin Amis aan keelkanker, heeft Bill Buford hartproblemen, kan Hanif Kureishi na een black-out zijn ledematen nog maar nauwelijks bewegen en ondergaat Paul Auster chemotherapie en bestralingen voor longkanker (inmiddels is hij overleden, op 30 april). 'Een hele generatie' is 'op weg naar de uitgang'.
Alle vrees ten spijt lijkt die uitgang voor Rushdie nog even niet aan de orde. Met Mes onderstreept hij de meest geciteerde zin uit zijn roman Victoriestad: 'Woorden zijn de enige overwinnaars.'
Hans Bouman
2/ei/04 m
Op 12 augustus 2022 leek dan toch het moment aangebroken waarvoor al ruim 33 jaar was gevreesd. Want vanaf 14 februari 1989, de dag dat de Iraanse ayatollah Khomeini zijn fatwa uitsprak over de Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie naar aanleiding van diens 'godslasterlijke' roman De duivelsverzen, was de schrijver vogelvrij geweest. De fatwa kwam neer op een terdoodveroordeling.
In de jaren die volgden werden minimaal zes moordpogingen op de auteur beraamd, die telkens werden verijdeld door Britse inlichtingendiensten. Lange tijd leefde Rushdie ondergedoken, een periode die hij indringend beschreef in Joseph Anton (2012). Toen hij oordeelde dat de dreiging voldoende was afgenomen, nam hij stap voor stap afscheid van zijn beveiligingsregime, verhuisde naar New York en leidde een zo goed als 'normaal' leven.
Sterker: hij ging zich ergeren aan personen en instanties die zich druk maakten om zijn veiligheid. Toen hij enkele jaren geleden in Utrecht optrad op het literaire festival ILFU, maakte hij zich boos over de naar zijn overtuiging volstrekt overdreven publiekscontrole in TivoliVredenburg, waardoor het programma te laat begon.
Op 12 augustus 2022 was er in het Chautauqua-instituut in de staat New York kennelijk geen sprake van een dergelijke publiekscontrole. Rushdie zou daar geïnterviewd worden over de veiligheid van bedreigde schrijvers. Het interview vond nooit plaats, want op het moment dat Rushdie plaatsnam op het podium, rende een man naar voren die met een mes vijftienmaal instak op de schrijver en hem levensgevaarlijk verwondde.
Vierentwintig uur lang hing zijn leven aan een zijden draadje. Pas daarna durfden de artsen te hopen dat Rushdie de aanslag zou overleven. Maar de 27 seconden die de aanvaller met zijn mes was tekeergegaan, hadden een verwoestend effect gehad. Rushdies rechteroog was blind en hing 'als een zachtgekookt ei' uit zijn gezicht. Hij had ernstige steekwonden overal op zijn lichaam, waaronder meerdere in zijn hals, er waren pezen en zenuwen doorgesneden en hij kon zijn linkerhand niet meer bewegen.
In zijn memoir Mes - Gedachten na een poging tot moord doet Rushdie op indrukwekkende wijze verslag van de aanslag, de aanloop ernaartoe en de lange en moeizame herstelperiode die erop volgde. Zoals we van hem gewend zijn, legt hij in het elegant gecomponeerde boek een rijkdom aan dwarsverbanden tussen literatuur en werkelijkheid, alsook tussen het gedroomde en het gebeurde.
Zo schrijft hij dat hij twee nachten voor de aanslag droomde dat hij zich in een amfitheater bevond en daar werd aangevallen door een man met een speer. Omdat hij wist dat ook de zaal van het Chautauqua-instituut - waarin plaats is voor vierduizend bezoekers - de vorm heeft van een amfitheater, twijfelde hij enige tijd of hij de afspraak niet beter kon afzeggen. Was dit een voorspellende droom geweest? Dan verwerpt hij die gedachte. Hij gelooft niet in voorspellende dromen of profetieën. 'Ik heb in mijn leven wat problemen gehad met profeten en solliciteer niet naar die baan.'
Maar als de aanslag heeft plaatsgevonden, vallen hem allerlei gebeurtenissen in die te beschouwen zijn als gevallen van foreshadowing, voorafschaduwingen van de tragedie van 12 augustus. Hij realiseert zich dat zijn roman Shalimar de clown werd geboren uit 'één enkel beeld dat ik niet uit mijn hoofd kreeg, het beeld van een dode man die op de grond ligt terwijl een tweede man, zijn moordenaar, over hem heen gebogen staat met een bebloed mes.' En wat te denken van de openingszin van De duivelsverzen: ''Voor je geboren wordt', zong Djibriel Farisjta toen hij uit de hemel naar beneden tuimelde, 'moet je eerst wel dood.''
Sterker: in zijn roman Victoriestad, die op het moment van de aanslag nog moet verschijnen, wordt beschreven hoe de heldin, dichteres Pampa Kampana, blind wordt gemaakt. Hoeveel voorafschaduwing wil je hebben?
Naast een boek over de moordaanslag en zijn nasleep is Mes ook een liefdesverhaal. In 2017 komt Rushdie op een feestje van schrijversorganisatie PEN de Afrikaans-Amerikaanse dichteres Rachel Eliza Griffiths tegen en raakt op slag verliefd. Kennelijk verblind door liefde loopt hij bij die gelegenheid hard tegen een glazen deur op en valt bloedend op de grond. Een geval van 'komische foreshadowing', constateert hij later. Maar het ongeluk en Griffiths' koesterende zorg bezegelen wel de liefde tussen de twee. In 2021 treden ze in het huwelijk. Ze slagen erin hun relatie tot aan de aanslag voor het grote publiek geheim te houden.
De relatie met Griffiths is een van de redenen waarom Mes een duidelijk andere toon heeft dan het fascinerende maar dikwijls ook venijnige Joseph Anton. Een andere reden is het feit dat de buitenwereld zich ditmaal bijna als één man achter Rushdie opstelde. Waar over de fatwa door sommigen - van Roald Dahl tot Boris Johnson - werd beweerd dat die eigenlijk zijn 'eigen schuld' was, is de verontwaardiging over de moordaanslag nu algemeen. 'In de publieke opinie was angst vervangen door genegenheid. Dat betekende heel veel.'
Een fascinerend onderdeel van Mes wordt gevormd door een reeks fictieve gesprekken tussen Rushdie en de man die hem poogde te vermoorden, in het boek steeds aangeduid als 'A' ('Aanvaller', 'would-be Assassino', 'Achterlijke man die Aannames over mij maakte'). Het zijn overtuigende confrontaties tussen de rede, de redelijkheid, de kunst enerzijds, en het blinde geloof anderzijds.
Naast een boek over de aanslag en de liefde is Mes ook een elegie voor de generatie schrijvers waartoe Rushdie behoort. Angela Carter, Bruce Chatwin, Raymond Carver en Christopher Hitchens zijn allemaal te vroeg vertrokken, constateert hij. En nu sterft Martin Amis aan keelkanker, heeft Bill Buford hartproblemen, kan Hanif Kureishi na een black-out zijn ledematen nog nauwelijks bewegen en ondergaat Paul Auster chemotherapie en bestralingen voor longkanker (inmiddels is hij overleden, op 30 april). 'Een hele generatie' is 'op weg naar de uitgang'.
Alle vrees ten spijt lijkt die uitgang voor Rushdie nog even niet in de buurt. Met Mes onderstreept hij de meest geciteerde zin uit zijn roman Victoriestad: 'Woorden zijn de enige overwinnaars.'
Uit het Engels vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer.
Pluim; 216 pagina's; € 21.
(bvds)
il/pr/23 a
***1/2
Erg opgetogen was Salman Rushdie, schrijft hij in zijn langverwachte memoir 'Mes', over de ontvangst van zijn 21ste roman 'Victoriestad'. Die verscheen zes maanden nadat Rushdie was neergestoken in Chautauqua, in het noorden van de staat New York. Op 12 augustus 2022, 33 jaar nadat de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa over de auteur had uitgesproken, rende een man naar het podium waar Rushdie zou spreken, en hij stak de schrijver ettelijke keren met een mes. Wereldleiders als Joe Biden en Emmanuel Macron haastten zich om de gewelddaad te veroordelen. Drie dagen lang was het onzeker of Rushdie de aanslag zou overleven. Dat deed hij ternauwernood, en niet zonder fysieke en mentale averij - hij verloor zijn rechteroog. Maar daar ging het niet over in de recensies van 'Victoriestad', en dat waardeerde de schrijver: 'Geen 'Arme Salman, laten we lief voor hem zijn'-stukken, maar serieuze betrokkenheid bij het boek als kunstwerk.'
De hamvraag is of 'Mes' een boek is dat we als kunstwerk kunnen lezen en beoordelen. Het is expliciet een memoir, een autobiografisch werk waarin Rushdie de aanslag en zijn herstel beschrijft, 'de cyclus van goed nieuws/slecht nieuws' die daarbij komt kijken. Veel aandacht besteedt hij aan de zorg van vrienden en familie die hij mocht ondervinden, die van zijn vrouw Eliza voorop. Daarnaast zoekt hij naar de beweegredenen van 'de A.' (de aanvaller, Rushdie weigert hem bij naam te noemen), die zijn oordeel over Rushdie al klaar had na twee bladzijden van zijn werk gelezen en een paar video's op YouTube bekeken te hebben. Ten slotte grijpt hij 'Mes' aan om nog eens te onderstrepen waar hij als auteur en publieke stem voor staat. 'Taal was mijn mes,' besefte hij na verloop van tijd: 'Ik zou geweld beantwoorden met kunst.' Ook zijn opvatting over religie maakt hij nog een keer expliciet: 'Ik heb niets tegen religie wanneer ze beperkt blijft tot (de) privéruimte en niet probeert haar waarden aan anderen op te leggen.' In die zin is 'Mes' Rushdies herbevestiging als schrijver. Nu hij er nog blijkt te zijn, raapt hij zijn resten bij elkaar en wordt hij weer wat hij altijd was en nog zal zijn.
'Mes' kent het verloop van een feelgoodverhaal, waarin de held voor hete vuren komt te staan, maar telkens opnieuw overeind krabbelt en op het einde beschadigd is, maar ook gelouterd. In acht hoofdstukken schetst de verteller in de ik-persoon het proces dat hij doormaakte, van de man die in zijn blikveld opsprong uit zijn stoel ('het laatste wat mijn rechteroog ooit zou zien') tot de terugkeer, in het gezelschap van zijn vrouw, naar de plaats van de misdaad.
Dertien maanden na de aanslag voelt hij er een 'lichtheid', een nieuw 'geluk', dat misschien wel een 'gewond geluk' is, maar toch fijn aanvoelt.
Het zesde hoofdstuk springt er vormelijk wat uit. De verteller voert er imaginaire gesprekken met de dader: hoe zou hun conversatie kunnen verlopen? Met kennis, logica en rationele argumenten haalt hij de 24-jarige Amerikaan onderuit. Dat spelletje intellectueel armworstelen is van het begin af een ongelijke strijd, want een clash tussen een wetenschappelijk rationalisme en een magisch wereld- en mensbeeld dat gebaseerd is op desinformatie en indoctrinatie.
Rushdies mes van taal slaat de dader het echte mes uit de hand. Het is de verbeelde en daardoor ook ultieme overwinning van de liefde op de haat, het goede op het kwade, het leven op de dood. Van werkelijke belangstelling voor de persoon van de dader is in de dialoog geen sprake, van enige nuance evenmin. Rushdie twijfelt geen seconde aan zijn morele gelijk en toont zich retorisch superieur.
De eerste vier hoofdstukken van 'Mes' zijn literair niet geweldig interessant. Rushdie beschrijft er feitelijk, maar ook met humor de fysieke ongemakken en het ziekenhuisleven: 'Waar ze in ziekenhuizen echt blij van worden, is als een patiënt zegt dat hij ontlasting heeft gehad.' Zijn relaas, met veel begrijpelijke maar licht sentimentele liefdesverklaringen aan zijn vrouw en zijn naasten, verschilt in weinig van de verhalen die u en ik zouden kunnen vertellen als ze revalideren van een fysiek letsel. Er zijn maar twee plekken in 'Mes' waar Rushdie zich de grandioze schrijver toont die we uit zijn romans kennen. In de ene volmaakte passage laat hij zichzelf naar zijn spiegelbeeld in de badkamer van zijn ziekenhuiskamer kijken ('Een man ziet zijn spiegelbeeld en weet niet zeker of hij zichzelf herkent'). Een tweede hoogtepunt is de lyrische beschrijving van New York, de 'verhalenzee van beton en staal waarin ik altijd het liefst had gezwommen', op het moment dat hij na zijn opname in Erie, Pennsylvania, eindelijk terug mag naar zijn hometown.
Van een auteur die 'Middernachtskinderen' en andere Nobelprijswaardige titels in de vingers heeft, zou je meer verwachten dan 'Mes'. Het is verre van Rushdies beste boek. Maar het boek 'dat hij liever niet had moeten schrijven' moest eruit. Nu kunnen we hopelijk weer vooruitkijken naar zo'n goede oude bombastische, virtuoze Rushdie.
Bookarang
Persoonlijke gedachten en observaties van schrijver Salman Rushdie na de moordaanslag in 2022. Op een ochtend in augustus 2022 wordt Rushdie aangevallen door een man in het zwart tijdens een lezing over het belang van het beschermen van schrijvers. Dit gewelddadige incident schokt de literaire wereld en ver daarbuiten. In dit boek beschrijft Rushdie de traumatische gebeurtenissen van die dag en de nasleep ervan, en zijn pad naar lichamelijk herstel en genezing. Het is een intieme en levensveranderende meditatie over leven, verlies, liefde, kunst en het vinden van de kracht om weer op te staan. Persoonlijk en verdiepend geschreven. Met een zwart-witillustratie. Met name geschikt voor een geoefend lezerspubliek. Salman Rushdie (Mumbai, 1947) is een wereldberoemde Brits-Amerikaanse auteur en scenarioschrijver van Indiase afkomst. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan veertig landen uitgegeven en won vele literaire prijzen, waaronder de prestigieuze de Booker Prize, de Hans Christian Andersen Literature Award en The British Book Awards.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.