De wereld die we kenden
Alice Hoffman
Alice Hoffman (Auteur), Saskia Peterzon-Kotte (Vertaler), Anne Frank Stichting (Medewerker)
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
Fontaine kinderboeken, © 2025 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : NIEUW BABILLE Ik en de wereld HOFF |
Bookarang
Een jeugdboek met een gefictionaliseerd verhaal over Anne Franks leven van 1940 tot aan het moment dat ze onderduikt in 1942. Alice Hoffman vertelt, o.a. op basis van bronnenonderzoek, het fictieve verhaal van Anne Frank over de periode voordat ze haar beroemde dagboek schreef, toen ze nog in de Rivierenbuurt woonde. Ze beschrijft hoe Anne, te midden van de dreiging van de nazi's, haar identiteit ontdekt en zich ontwikkelt tot een schrijfster met een diepgaande wijsheid. Ze gaat naar school, denkt na over liefde en heeft een hechte band met haar zus. Het boek is gebaseerd op (bronnen)onderzoek en is gepubliceerd in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Het bevat een uitgebreid nawoord over de historische achtergrond en de persoonlijke betekenis van Anne Frank voor de auteur. Invoelend en vaardig geschreven. Voor lezers vanaf ca. 11 jaar. Alice Hoffman (1952) is een Amerikaanse schrijfster. Ze schreef eerder o.a. ‘Magische praktijken’ (o.a. 1996, 2022).
Lieve Raymaekers
rt/aa/25 m
Niet lang voor Anne Frank elf jaar wordt, bezetten de Duitsers Nederland. Beetje bij beetje wordt haar vrijheid en die van alle andere Joden ingeperkt. Haar geliefde vader probeert uit alle macht zijn gezin weg te krijgen uit Amsterdam, maar uiteindelijk zit er niets anders op dan onder te duiken. Samen met haar oudere zus, die in alle opzichten verschilt van Anne. En hun moeder, die het hoofd boven water probeert te houden door alle emoties te onderdrukken.
Wat een wonderlijk idee om de jaren te beschrijven die aan Anne Frank's dagboek voorafgaan! Alice Hoffman deed het in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Anne’s uitspraken, gevoelens en gedachten zijn uiteraard fictief, maar ze zijn wel gebaseerd op alles wat over haar bekend is. In combinatie met de historische feiten geeft dit boek ongetwijfeld een goed beeld van de sfeer waarin een Joods meisje opgroeide in die jaren van nazi-bezetting.
Maar de personages komen niet echt tot leven, ze worden eerder beschreven hoe ze zijn. En de historische feiten missen integratie in het verhaal; het lijken stukjes geschiedenisles. Wat meest van al stoort, zijn de eindeloze herhalingen: Anne’s verlangen naar vrijheid, het willen wegvliegen, het feit niet begrepen te worden, bijzonder zijn, dromen, de moeilijke relatie tussen de zussen, dat vader Otto wilde dat hij zijn kinderen naar Engeland had gestuurd, bladzijde na bladzijde worden die herhaald. Soms zelfs letterlijk: “op de dag voordat alles veranderde”(p.13), “die dag voordat alles veranderde”(p.34), “de dag voordat er iets ondenkbaars te gebeuren stond”(p.40). Sommige zinnen overstijgen ook het niveau van een elfjarige: “Haat was besmettelijk, (...) een trage infectie voor de geest en de ziel.”(p.73). En de magisch-realistische elementen van de zwarte mot als symbool voor het kwaad, en monsters en kabouters die vermoedelijk naar de Duitsers verwijzen, maken het ook niet makkelijker.
Elk deel eindigt op een cursief stukje “Wat we kwijtraakten” waarin aangegeven wordt wat de Joden op dat moment kwijtraken en waarmee een nieuwe fase ingaat. Interessant, maar die informatie staat ook tussen het verhaal. Elk deel begint ook met een stukje in een ander lettertype. Dat lijkt het effect te beschrijven dat de nieuwe maatregelen op hen hebben, maar ook dat lezen we in het verhaal zelf. Dat alles maakt dat je traag vordert en echt te vaak het gevoel hebt iets al (een paar keer) eerder gelezen te hebben.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.