Een film met Sophia
Herman Koch
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Gereserveerd |
Ambo|Anthos, ©2024 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : NIEUW (kasten voor de balie) KOCH |
Uitgeleend
|
Ambo|Anthos, ©2024 |
VERDIEPING 2 : NIEUW : SPRINTERS : KOCH |
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
In verwerking |
Ambo|Anthos, ©2024 |
VOLWASSENEN : ROMANS : KOCH |
Bo Van Houwelingen
em/ec/21 d
Als jongetje op het lyceum vouwde Herman Koch zijn handen onder zijn tafeltje en bad hij om een spoedige dood van de wiskunde- en de natuurkundeleraar. Beiden stierven tot zijn vreugde kort daarna, zo beschreef hij eerder dit jaar in Ga je erover schrijven?, het boek waarin hij reflecteert op zijn leven na de diagnose ongeneeslijke prostaatkanker.
Het is een voor Koch typerende confessie. De schrijver heeft er nooit voor teruggedeinsd de schijnheiligheid van de mens - zichzelf incluis - bloot te leggen. Zelfs de meest vreedzame burger heeft weleens een bloeddorstige fantasie. Die hufter op z'n fatbike bij het stoplicht even op z'n schouder tikken en een knal verkopen. Die zeur van een buurvrouw, oeps, laten struikelen in het trappenhuis. Of, als we toch aan het dromen zijn, waarom niet een pistool erbij pakken, en dat bij een opdringerige collega even onder de kin duwen - dat zal 'm leren.
Koch spint garen bij dit soort gedachten; zijn personages, meestal heel beschaafde mensen, worden vaak gedreven door wrede fantasietjes over hun irritante medemens. In zijn nieuwste roman, Luchtplaats, voert hij zelfs een schrijver op die er rijk mee is geworden: Simon Hanson schrijft goedverkopende thrillers over een Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur die kunstenaars met te weinig talent uit de weg ruimt. Hij zoekt ze thuis op, houdt daar een lang betoog over 'de onevenredige druk' die de kunstenaar op het 'toch al beperkte cultuurbudget van de gemeente' uitoefent, en maakt ze vervolgens af.
Inderdaad, een nieuwe roman van Koch, krap een jaar nadat hij bekendmaakte terminaal ziek te zijn. Iets zegt me dat hij Luchtplaats al een tijdje op de plank had liggen, maar dat het in publicitair opzicht gunstiger was om nog even te wachten met het uitbrengen ervan. Het lijkt me stug dat hij het dit jaar - ziek en druk met mediagedoe rondom zijn vorige boek - geschreven heeft.
In Luchtplaats komt het hele woord kanker in elk geval niet voor. Of nou ja, één keer dan, als Derek L., een veroordeelde moordenaar die op voorspraak van schrijver Simon een weekendje verlof krijgt, het uitroept als hij in zijn gezicht wordt gestompt tijdens een gevecht met een journalist die Dereks biografie schrijft, maar het ondertussen heeft aangelegd met zijn ex, waarna een andere ex verschijnt; Hanna Hanson, inmiddels de vrouw van Simon en rechercheur bij de politie, die besluit Derek te helpen omdat ze elkaar dus nog van vroeger kennen en... Enfin, dit is Luchtplaats; een wirwar van plotlijntjes verknoopt binnen een driehoeksrelatie tussen de crimineel Derek, de bestsellerauteur Simon en politievrouw Hanna.
Met veelvuldig gebruik van 'achteraf gezien...' - toch een beetje het pistool-onder-je-kin van de literaire suspense-opbouw - dwingt Koch je het verhaal in. Tijdens het verlof van Derek L. is er iets ergs gebeurd, er zijn beelden van die 'als schokkend kunnen worden ervaren', en niemand is helemaal onschuldig. Maar wat er precies is gebeurd, en hoe, dat doet er eigenlijk niet toe. Schijnbaar ook voor Koch zelf niet; hij heeft het plot vrij achteloos in elkaar gefrommeld - de lezer die precies wil begrijpen hoe het nou allemaal in elkaar zit, zal dit boek gefrustreerd dichtslaan.
Luchtplaats moet gelezen worden als satire op een misdaadroman, met Derek L. als clichématige maar toch ook wel overtuigende bad boy en 'in diepste wezen' ook een romanticus die korte verhalen schrijft. Schaamteloos seksistisch is de roman ook: Hanna mag dan wel een onverbiddelijke, op topcriminelen jagende rechercheur zijn, haar grootste zorg is toch haar tanende schoonheid; vroeger werd ze door mannen likkebaardend bekeken, nu is ze naar eigen zeggen 'een bijna bedorven yoghurtje'. En met Simon persifleert Koch zichzelf: 'Ik ben de ongekroonde kampioen van de blurbs. Ik geef er te veel. Ik kan niet weigeren. Soms kom ik een boekwinkel binnen en zie ik in één oogopslag vijf boeken liggen met een quote van mij op het omslag.' (Koch is inderdaad een notoire blurbper).
Maar bovenal lijkt Luchtplaats voor Koch een goed excuus te zijn geweest om lekker van leer te trekken tegen alles wat mogelijk zijn irritatie wekt: ijdele televisiepresentatoren, slechte kunst, literatuurfestivals die altijd met slecht weer in gure tenten worden gehouden, goed gedrag, betrouwbare mannen die de vaatwasser inruimen en de opkomst van zelfgebrouwen bier dat als 'een kwaadaardige ziekte om zich heen heeft gegrepen'.
Toch heeft het geen zeikerig boek opgeleverd, daarvoor is het te speels, met lekker vette beschrijvingen en talloze vrolijke knipoogjes. Lezen, beetje gniffelen en weer vergeten; deze roman is een prima sublimatie van de ongetwijfeld wrede fantasieën van Herman Koch.
Ambo Anthos; 304 pagina's; € 24,99.
Marnix Verplancke
em/ec/18 d
Waarom zijn we zo gefascineerd door misdaad? In de donkere komedie Luchtplaats gaat Herman Koch op zoek naar een antwoord.
Ik kan het iedere schrijver aanraden, aldus Derek L., een verblijf achter de tralies. Niemand wil met je afspreken, er zijn geen verjaardagen of feestdagen die je niet mag missen en je kinderen van school afhalen is al helemaal ondenkbaar geworden. Nee, je kunt je helemaal aan het schrijven overgeven. Dat is wat Derek, veroordeeld voor drugshandel, afpersing en moord, dan ook doet. En met succes, want na bemiddeling van misdaadschrijver Simon verschijnt zijn verhaal Luchtplaats in een literair tijdschrift. Simon vindt het zelfs zo goed dat hij Derek aanmoedigt om meer te schrijven, tot hij een bundel bij elkaar heeft, wat ook vlot lukt. Zou het niet fijn zijn als de auteur aanwezig kon zijn bij de voorstelling van zijn bundel, vraagt Simon aan de gevangenisdirecteur. Hij zou een weekend bij hem kunnen logeren, en aangezien zijn vrouw Hanna politierechercheur is, zou hij dus min of meer onder toezicht staan.
Dat is het uitgangspunt van Herman Kochs donkere komedie Luchtplaats, waarin niets is wat het lijkt en alle personages verborgen beweegredenen hebben voor hun acties. Zo hoopt Simon via Derek zijn vastgelopen schrijverscarrière weer vlot te kunnen trekken en komen we geleidelijk aan te weten dat hij kickt op misdaad. En dat geldt ook voor Hanna, die zichzelf beschrijft als een psychiater die door met haar patiënten te praten hoopt meer inzicht te krijgen in haar eigen waanzin. En dan is er Derek nog, die echt niet van plan is om terug te keren naar de gevangenis na dat weekendje vrijheid. Al is hij ook de kwaadste niet. Ik wil je wel een wederdienst bewijzen voor je gastvrijheid, stelt hij Simon bijvoorbeeld voor, als je iemand kent met wie ik een laatste wandeling door het bos moet maken alvorens ik hem zijn laatste sigaret laat roken, laat je het maar weten. Dat een en ander ontspoort, hoeft niet te verbazen.Koch is een meester van de scherpe formulering en de ingehouden humor. Luchtplaats lees je met een glimlach om de mond, ook wanneer iemands hoofd inslagen wordt met een stoeptegel. Veel van die humor heeft trouwens een maatschappelijk kantje en gaat dieper in op onze fascinatie voor misdaad en hoe de media daarop inspelen. Zo krijgt Derek het flink op zijn heupen wanneer hij tegen alle afspraken in door een soort Matthijs van Nieuwkerk niet over zijn boek, maar wel over zijn leven wordt uitgevraagd. ‘Maak je niet ongerust’, zegt de man met het korte lontje voor een miljoen kijkers. ‘Maak je uitzending rustig af. Na afloop gaan we samen naar buiten. Niets ernstigs. Maar ik zou je programma’s van volgende week wel alvast afzeggen, als ik jou was.’ En dus komt Dereks bundel Luchtplaats in de charts binnen op nummer één en staan de buitenlandse uitgevers in de rij voor de vertaalrechten.
Bookarang
Een onderhoudende roman over een schrijver die het literaire talent van een zware crimineel ontdekt. Na een bezoek aan een gevangenisleesclub krijgt Simon Hanson, auteur van internationale bestsellers, de verhalen de crimineel Derek L. toegestuurd. Hanson is onder de indruk en stuurt de bundel naar een uitgever. Derek mag tijdens zijn weekendverlof naar de boekpresentatie in Amsterdam, op voorwaarde dat hij bij Simon en zijn vrouw Hanna verblijft. Hanna Hanson is namelijk rechercheur zware en georganiseerde criminaliteit. Het verhaal, verteld vanuit de perspectieven van Derek, Simon en Hanna, verweeft heden en verleden en verkent thema's als familie, vriendschap, ambitie, manipulatie en wraak. Vaardig en meevoerend geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Herman Koch (1953) is een bekende Nederlandse schrijver en columnist. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan dertig landen uitgegeven.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.