Weg met Eddy Bellegueule
Édouard Louis
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
De Bezige Bij, 2024 |
VERDIEPING 3 : NIEUW DUIZENDZINNEN : LOUI |
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
In bestelling |
De Bezige Bij, 2024 |
VOLWASSENEN : ROMANS : LOUI |
Dirk Leyman
em/ov/09 n
Tien jaar na zijn ophefmakende debuut Weg met Eddy Bellegueule (2014) - over zijn door homofobie en familiaal geweld geteisterde jeugd in het Noord-Franse plaatsje Hallencourt - valt Édouard Louis niet meer weg te denken uit de Franse literatuur. In een mum van tijd groeide hij uit tot een internationale superster die met zijn directe, onverbloemde en soms pamflettaire teksten ook veel jongere lezers aan de pagina's wist te kluisteren.
Stad en land reist Louis tegenwoordig af om zijn tot de verbeelding sprekende from zero to hero-verhaal te verspreiden. Je kon het onlangs nog vaststellen in een volle Bozar, waar hij te gast was met zijn kompanen, de filosofen Didier Eribon en Geoffroy de Lagasnerie. Het publiek hing aan zijn lippen alsof er een angelieke goeroe was neergedaald.
Dat Louis, die de wereld graag via het neomarxistische prisma van de klassenstrijd bekijkt, ideologisch aanschurkt tegen La France insoumise van de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon, moet je voor lief nemen. "Alles wat ik schrijf, is politiek", zei hij onlangs in The Guardian, "en mijn hele leven is dat ook." Toch is hij intussen zelf een Parijse intellectuele bobo, die koste wat het kost de schaamte en vernederingen van zijn jeugd wil uitgommen en de letteren-Parnassus wil beklimmen. En daarbij enig opportunisme niet schuwde, zoals hij het taboeloos beschreef in Veranderen: methode (2022).
Slangenmens
Gechargeerd exhibitionisme of snijdend authentieke emoliteratuur? Het is soms een dunne lijn die Édouard Louis bewandelt in zijn brutale autofictie, die in het teken staat van een gedurige metamorfose. Als een intellectuele slangenmens die voortdurend vervelt, zo lijkt Louis aangestoken met een heilige missie. Terwijl in Frankrijk alweer een nieuw boek is verschenen - L'Effondrement, over zijn op zijn 38ste aan alcoholmisbruik gestorven broer - krijgen wij de Nederlandse vertaling van Monique s'évade voorgeschoteld: Monique ontsnapt.
Monique, zo heet zijn moeder. Dat weten we uit Strijd en metamorfose van een vrouw (2021). Daarin reconstrueerde hij haar 'twintig geruïneerde en verminkte levensjaren'. Tot 'Monique' zich abrupt aan de uitzichtloosheid ontworstelde. Ze zette haar dwingeland - Louis' vader - aan de dijk en verhuisde naar Parijs, om daar zelfs een keertje op de stoep sigaretten te roken met Cathérine Deneuve. Wat opviel: er leek welwillende toenadering tussen moeder en zoon nadat de verhouding heroïsche diepten had bereikt.
Maar op de eerste bladzijden van Monique ontsnapt is de ellende frontaal terug, alsof we een natte dweil in het gezicht krijgen geslingerd. Monique kreunt opnieuw onder het juk van een zwaar alcoholische man met dreigende taal en losse handjes. Waarom vervalt ze in gevaarlijke patronen? 'Het geweld dat mijn moeder doorstond, rook naar grotten en spelonken uit de prehistorie, de geur van eeuwenoud geweld', schrijft Louis met enig pathos. De man is de neef van een buurvrouw, een conciërge in een Parijs appartementsgebouw, die eerst haar bevrijding leek. Tot ze beseft dat ze weer in een fuik is gezwommen. Had Monique in Parijs aanvankelijk haar trots niet herwonnen?
Ten einde raad belt Monique haar zoon op. Het is een ultieme noodkreet, op het moment dat hij in Athene verblijft. Hij belooft haar bij te staan en organiseert haar aftocht. Vanuit Athene regelt hij de taxi, terwijl zijn vriend Didier hulp aanbiedt bij het onder dak brengen van Monique. In het appartement van Louis rust ze uit, 'ergens tussen een verleden dat ze moest ontvluchten en een toekomst die nog ongewis was'. Om later toch naar het platteland te verhuizen.
Ook financieel hoest Louis een en ander op. Zijn moeder misprees lange tijd zijn literaire successen 'op de kap' van het gezin. Ze beschouwde het als verraad. Nu was het geld wat hen samen 'in staat stelde haar vrijheid op te bouwen': 'Geen leed in mijn jeugd = geen boeken publiceren = geen geld = geen vrijheid', staat er. Is deze ontsnappingshulp ook een wiedergutmachung?
Schaamte
'Ik moest oppassen dat ik haar niet verpletterde in mijn wil om haar te helpen', denkt hij evenwel. Of greep hij te laat in? Weer wentelt Louis zich volop in schaamte: 'Schaamte is een geheugen.' Waarom blafte hij haar af wanneer ze op een keer onaangekondigd bij hem aan de deur stond? En toen ze net in Parijs woonde, liet hij vaak een afspraak met haar schieten. Soms op het laatste nippertje, met een doorzichtige smoes. Toch is ze nu zijn 'hartsvriendin' geworden. 'Ze is een vrouw die glimlacht.' Bovendien, klinkt het een tikje melig, is er 'een voortdurende genegenheid die door niets verbroken lijkt te kunnen worden'.
Louis' nerveuze, grillige zelfanalyses in Monique ontsnapt zijn wars van mooischrijverij. Dit relaas lijkt gehaaster opgetekend dan zijn eerdere boeken, je merkt het aan de soms slordiger lopende zinnen. Weer haalt hij de oeroude klassenstrijd van stal en krijgt de 'mannelijke dominantie' het voor de kiezen.
Louis kondigde aan dat hij nu echt stilaan klaar is met zijn familiegraafwerk. Zou het? Hoe dan ook past dit boek - dat je toch weer meesleept - perfect in zijn ambitie 'een cartografie van vergeten levens' te reconstrueren.
Marijke Arijs
em/ov/09 n
Édouard Louis is een ontsnappingskunstenaar. Deze telg uit een Noord-Frans arbeidersgezin schreef tien jaar geleden W eg met Eddy Bellegueule , een rauwe coming-of-ageroman over zijn ellendige jeugd in een dorpje in Picardië. Met de opbrengst van zijn debuut kon Eddy Bellegueule, zoals de auteur van zichzelf heet, zich aan zijn gewelddadige, homofobe en racistische milieu ontworstelen. Hij maakte een duizelingwekkende klim op de maatschappelijke ladder en transformeerde tot de internationaal gevierde en kapitaalkrachtige Édouard Louis. Die metamorfose beschreef hij in Veranderen: methode . Voortaan gaapt er een onoverbrugbare sociale kloof tussen hem en zijn familie.
Het verhaal van zijn verwanten is een goudmijn gebleken, al werd het de nestbevuiler thuis niet in dank afgenomen. Zijn ouders namen hem kwalijk dat hij de vuile was buiten had gehangen. In Ze hebben mijn vader vermoord doet hij haarfijn uit de doeken hoe het leven van Bellegueule senior door het kapitalisme is verwoest en in Strijd en metamorfose van een vrouw vertelt hij hoe zijn moeder zijn drankzuchtige vader verliet. Monique ontsnapt is het verslag van haar tweede vlucht, want na haar scheiding zit ze in geen tijd weer in de problemen.
Op een avond belt zijn moeder hem huilend op. Haar nieuwe partner blijkt net zo'n hufter als zijn vader. Zonder baan en zonder inkomen is ze aan de heidenen overgeleverd, maar haar gefortuneerde zoon weet raad. Louis mag dan al een klassenverrader zijn, hij is niet te beroerd om Monique uit de nood te helpen en zet vanuit het verre Griekenland haar ontsnapping op het getouw. Hij regelt een taxi, zoekt een huis, bestelt meubelen en huisraad en geeft haar geld, tonnen geld. Want vrijheid heeft een prijs, en het is maar goed dat de schrijver die kan betalen. Paradoxaal genoeg stelt het geld van de verfoeide klassenmigrant zijn moeder in staat een nieuw leven te beginnen.
In zijn debuut moesten zijn verwekkers het nog stevig ontgelden, maar het succes heeft de auteur milder gestemd. Schaamde hij zich destijds voor zijn ouders, nu schaamt hij zich voor die schaamte. Die zielenpoten kunnen het immers ook niet helpen. Zelfs het schofterige gedrag van zijn moeders nieuwe vriend wordt goedgepraat. Per slot zijn mannen die hun vrouw verrot schelden en slaan van alle tijden: “Het geweld dat mijn moeder doorstond, rook naar grotten en spelonken uit de prehistorie, de geur van eeuwenoud geweld.”
Eigenlijk zijn de daders zelf slachtoffers, vindt Louis, die de zaak door een sociologische bril bekijkt. Ze zijn weerloze slachtoffers van het systeem, want hun gedrag is het gevolg van maatschappelijke ongelijkheid, kansarmoede en uitsluiting.
Dat sociale determinisme is meteen ook de zwakte van Louis' autobiografische proza: zijn personages lijken marionetten zonder eigen wil. De auteur citeert uitgebreid uit Een vrouw uit het volk van zijn goede vriend Didier Eribon, een socioloog die net als hij afkomstig is uit een arm plattelandsgezin en het eveneens gemaakt heeft in Parijs. Zelfs Virginia Woolf wordt voor zijn marxistische kar gespannen: “Een kamer, een ruimte, muren, een sleutel, geld: dat is ook honderd jaar later nog wat mijn moeder nodig had.”
Alle ellende op de wereld
Zijn sobere, directe stijl is kinderlijk eenvoudig, want mooischrijverij is niet besteed aan Louis, die de literatuur wil 'provoceren'. Monique ontsnapt moest lijken op een boekhoudkundige oefening of een factuur, om duidelijk te maken dat alleen welgestelde vrouwen kunnen losbreken uit een relatie, maar loopt jammer genoeg dood op de simplistische boodschap die er boek na boek in wordt geramd: alle ellende op de wereld is te wijten aan de heersende klasse.
Strijdbaarheid en engagement leveren zelden literaire meesterwerken op, maar daar maalt de schrijver niet om: voor zijn part kan de literatuur de pot op, aangezien ze toch alleen bestemd is voor de bevoorrechte klasse.
Vertaald door Kiki Coumans. De Bezige Bij, 160 blz., € 22,99 (e-boek € 9,99) Oorspr. titel: 'Monique s'évade'.
Bookarang
Een psychologische, autobiografische roman waarin de auteur vertelt over zijn relatie met zijn moeder, een vrouw die heeft leren leven met wreedheid en ongelijkheid. Het verhaal begint wanneer Édouard Louis een noodoproep van zijn moeder ontvangt. Ze verkeert in een gewelddadige relatie en heeft dit lang verborgen gehouden, maar kan het niet langer verdragen. Ze heeft eerder de relatie die ze had met Édouards vader afgebroken om te ontsnappen aan huiselijk geweld, maar lijkt in een vergelijkbare situatie terecht te zijn gekomen. In persoonlijke, indringende stijl en met veel gevoel voor taal geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Édouard Louis (Hallencourt, 1992) is een internationaal bekende Franse schrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de autobiografische romans 'Ze hebben mijn vader vermoord' en 'Strijd en metamorfose van een vrouw'. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.