Morgen toen de oorlog begon
John Marsden
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Gottmer, 2011 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MARS |
Magazijn |
Gottmer, cop. 2001 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 11679 |
31/12/2002
Dit is het vierde deel van Marsdens zesdelige oorlogsserie over de guerrilla-activiteiten van een groepje Australische jongeren. In het Nederlands verschenen tot nu toe Morgen toen de oorlog begon (1995), Het holst van de nacht (1999), Een kille dageraad (2000) en De avond valt (2001). De samenvatting op de achterflap lijkt me te summier om te begrijpen wat er in de vorige delen gebeurd is. Meteen in het verhaal stappen is moeilijk. Er wordt bijvoorbeeld in het eerste hoofdstuk te lang met namen als de Tasman, Wirrawee, Cobler's Bay gegoocheld zonder dat de reële of fictieve locaties in de Australische Alpen gesitueerd worden. De vertaler heeft met recht de Engelse naamgeving geëerbiedigd, maar een proloog zou de instap makkelijker hebben gemaakt.
In het voorgaande deel hebben de vijf overgebleven jongelui hulp in Nieuw-Zeeland gezocht. Nu worden ze onder begeleiding van Nieuw-Zeelandse soldaten terug naar hun geboortestreek Wirrawee gebracht. Ze moeten er een geplande luchtmachtbasis helpen saboteren. Zoals in de vorige delen rapporteert de zeventienjarige Ellen heel nauwgezet al hun handelingen en haar persoonlijke gevoelens. Ze vertelt omslachtig en dat verhindert volgehouden aandacht. In de hoofdstukken waarin het groepje aan zijn lot overgelaten is en ze op eigen houtje tot sabotage overgaan, versnelt het ritme en neemt de spanning toe. Door de expliciete beschrijvingen en het uitspitten van de emoties leent ook dit vierde deel zich voor verfilming. De film zou de kwaliteit van het boek wel eens ruimschoots kunnen overstijgen. [Jet Marchau]
G. Reindersma
Vierde, ook zelfstandig te lezen, deel van de nog niet voltooide zesdelige serie oorlogsboeken spelend in het hedendaags Australië. De Australische auteur is erin geslaagd om het gegeven levensecht en inlevend te verwoorden. Dit geldt voor de beschrijving van de Australische tiener-infiltranten, de beschreven acties en locaties, en de beschrijving van de angst en de spanning bij de verhaalfiguren die e.e.a. met zich meebrengt. Het accent in het verhaal ligt op de minutieus beschreven verkenningstochten en de reflectie daarop van de verhaalfiguren. Het onrecht over de bezetting en de anonimiteit van de vijand rechtvaardigt de gepleegde oorlogshandelingen en levert een spannende jeugdroman op. De hoofdstukken zijn zo afgesloten dat ze uitnodigen tot verder lezen. De monologue interieur laat een gezonde afweging zien tussen oorlogsinvestering en vrijheidsdoel. De eerdere delen waren 'Morgen toen de oorlog begon', 'Het holst van de nacht' en 'Een kille dageraad'*. Vanaf ca. 15 jaar.
Gert Broeckx
ua/an/22 j
Een groepje vrienden gaat een paar dagen kamperen in de wildernis. Wanneer ze terug naar huis willen is hun land (Australië) in oorlog. Hun huizen zijn verwoest en hun familie gevangen genomen. Ze besluiten zich terug te trekken in de Hell. Daar zitten er veilig omdat het onherbergzaam gebied is. Ze zijn vast besloten de vijand te dwarsbomen. Maar nadat ze belangrijke doelwitten hebben opgeblazen, belanden ze toch in handen van de vijand die hen gevangen houdt. Na enkele bombardementen van de Nieuw-Zeelanders kunnen ze ontsnappen en vinden ze tijdelijk onderdak in Nieuw-Zeeland. Hier begint dit vierde deel van de serie. De jongeren worden klaargestoomd voor een nieuwe opdracht: het gidsen van Nieuw-Zeelandse soldaten in het gebied dat ze het beste kennen: de Hell. Ze worden gedropt uit een helikopter en vanuit de Hell gaat het naar de militaire luchthaven met als doel die te saboteren. Maar zover gaat het niet komen. De soldaten worden ontdekt. Ellen en haar vrienden kunnen ontkomen. Zij zullen na een rustpauze zelf gevaarlijke sabotage proberen uit te voeren. Ze weten dat dit hen het leven kan kosten, maar liever sterven dan in een bezet land te leven.
Weeral een spannend vervolg op de vorige delen van 'Morgen toen de oorlog begon'. Deze jeugdroman leest zo vlot en is zo spannend dat je hem in één ruk uitleest. De situaties zijn zo realistisch beschreven dat je de fysieke en emotionele pijn van de jongeren voelt en de brandlucht als het ware ruikt. Ellen schrijft hun ervaringen waarheidsgetrouw en zo eerlijk mogelijk neer, inclusief hun verdriet om de verloren vrienden en de afschuw die het doden van de vijand bij hen opwekt. Toch is het geen opgave deze boeken te lezen, eerder een verslaving als je van spannende avonturen houdt.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.