Fluit zoals je bent
Edward van de Vendel
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2006 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : AVONTUUR : VERHALEN : VAND XXL |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Eenhoorn, 2006 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : VEND |
31/12/2006
Louise was een griezelmeisje vroeger, toen ze over alle scheve muurtjes liep en van enge jongens hield. Van Rotboy bv., die blote juffen tekende in haar schrift en boogjes pieste in de sloot. Haar vriendinnen waarschuwden haar voor zijn bevroren hart. Dat is voorbij, ze is alleen nu. Zij is saai en haar leven is saai. In haar aangeharkte tuintje staan alleen maar bange plantjes. Dat kan zo niet blijven en ze vertrekt naar het Huuverbos, de beste plek voor griezelavonturen. Die laten niet op zich wachten. Terwijl ze op zoek is naar vleesetende plantjes wordt ze belaagd door een andere vleeseter, die haar wel zou lusten, de wolf. Maar als in een sprookje wordt ze gered door een jager, Rotboy. Ze rijdt met hem mee op zijn paard naar zijn slothuis met de vele sleutels. Terwijl ze haar best doet om bij hem in de smaak te vallen, vertrekt hij alweer, "want anders doe ik iets." Zij mag niet praten, niets vragen, nergens aankomen... Dat is niets voor een griezelmeisje dat niet aan saai zijn doet, en ze gaat uitzoeken op welke deuren al die sleutels passen. Vroeger verzamelde Rotboy zakdoekjes van meisjes, wie weet welke geheime verzameling vindt ze achter die gesloten deuren...
De samenwerking van Edward Van de Vendel en Isabelle Vandenabeele heeft in 2003 een eerste kunstwerkje opgeleverd, Rood Rood Roodkapje, waarin schrijver en illustrator een intrigerende interpretatie van het Grimmse sprookje maakten. Rood Rood Roodkapje grijpt enerzijds terug naar de niet door 19e-eeuwse pedagogen opgekuiste oudere versies én de rollen van slachtoffer en belager worden in een uiterst ambivalent einde omgedraaid. Een griezelmeisje is op een soortgelijk stramien gebouwd. Rotboy is een blauwbaard, een lustmoordenaar dus (met een kinderlijk trekje), maar Louise is, evenmin als Rood Rood Roodkapje, een klassieke prooi. Ze zoekt bij Blauwbaard een uitweg uit de benauwende eentonigheid van haar gesettelde leventje, verlaat de aangeharkte paadjes van haar keurige bestaan voor het onbekende en het avontuur. Het hoofdaccent in dit prentenboek ligt niet zozeer op het spanningselement en de redding uit de klauwen van een bruut ("Zuster Anna, ziet gij nog niets?"), maar in navolging van Bruno Bettelheims interpretatie van het sprookje, op de seksuele verleiding die zowel van Blauwbaard als van de vrouw komt. Zowel hedendaagse als literairhistorische seksueel interpreteerbare symboliek is volop aanwezig: Louise waagt zich in het bos, waar ze ogenblikkelijk door een wolf (cf. Roodkapje als waarschuwingssprookje voor jonge meisjes) wordt belaagd. Ze is echter verre van onschuldig, want ze was er op zoek naar vleesetende plantjes (!)
Wie Rood Rood Roodkapje gelezen heeft, zal ergens een déjà-vugevoel hebben bij Een griezelmeisje. Van de Vendels aanpak, taal en verhaalopbouw vertonen erg duidelijke parallellen. Maar het is boeiend om te zien hoe Isabelle Vandenabeele haar illustratiestijl -- die door het forse, expressieve lijnwerk die karakteristieke beelden oplevert -- subtiel verder exploiteert. Rood Rood Roodkapje zorgde in de uiterst elementair uitgewerkte figuren en de simpele combinatie van rood en zwart voor harde, directe beelden, die in hun relatieve bewegingsloosheid ook een innerlijke onbewogenheid suggereren. De prenten in Een griezelmeisje zijn ondanks dezelfde zware lijnen dynamischer -- het kleurgebruik met rood en helder blauw als hoofdtinten speelt daarin ook een rol -- en je leest uit de figuur van Louise een heel scala van gemoedsbewegingen af: het onbesliste, vervelende wachten; de griezelige opwinding over de geheime kamers; de beklemming wanneer ze voor de laatste deur staat. De omslagprent, die Louise in dubio afbeeldt, geeft prachtig de essentie van dit verhaal weer: Louise wacht op Blauwbaard zoals haar is gezegd, maar het is met tegenzin. Ze heeft bloemen geplukt, maar het zijn nog steeds de zo verlangde vleesetende plantjes niet. De sleutel van de verboden kamer ligt voor haar. Wat zal ze doen? Achter haar de waarschuwend gesticulerende schaduwen van haar onthoofde vriendinnen. Zal ze zichzelf ontdoen van alle beknellende banden, risico nemen en voor haar vrijheid kiezen? Heel knap vind ik ook het beeld van Louise achter het raam in Blauwbaards kasteel. Verstild als een Mona Lisa, maar onwillig in haar positie zit ze tezelfdertijd gevangen in de wetten die Blauwbaard haar oplegt, in de geplogenheden van de maatschappij ("ze leek alweer haar schoolvriendinnen wel"), in haar onvermogen om eraan te ontsnappen.
Vandenabeele heeft ook in dit boek haar geliefde spel met schaduwen zowel verhaaltechnisch als inhoudelijk ten volle uitgespeeld. Blauwbaards slot zit vol met schaduwen uit het verleden. Naarmate Louise verboden deuren opent, komen er meer, ze lijken haar van deur tot deur te leiden en drijven de spanning in het verhaal op. Tot ze bij de laatste deur een dreigende waarschuwing op de muur werpen. Wanneer Louise Blauwbaards geheim ontdekt, verdwijnen ze weer. Anders dan in het sprookje, redt Louise niet alleen zichzelf, ze maakt ook komaf met verleden en met conventies. Te paard op de vlucht voor Blauwbaard, keert ze op haar stappen terug als ze ten slotte toch een vleesetend plantje vindt. Ze zal het voeden "met een griezeljongen die al veel te lang was blijven staan."
Een rijk en prachtig uitgewerkt prentenboek voor wat oudere kinderen, dat zich ruimer heeft laten inspireren dan door het alom gekende sprookje alleen. De slotscène meer bepaald, maar ook het motief van de herhaalde waarschuwingen door de vriendinnen, lijken mij ingegeven door het middeleeuwse 'Lied van Heer Halewijn', waarin een heer met blauwbaardallures door een onverschrokken jonkvrouw (nogal luguber) van zijn kwalijke gewoontes wordt afgeholpen. [Jen de Groeve]
Mart Seerden
Groot formaat prentenboek dat verbeelding geeft aan een grimmig sprookje ('Blauwbaard') over verlangen, fantasie, wellust en de fatale aantrekkingskracht tussen - in dit geval - een jongen en een meisje. Griezelmeisje herinnert zich, liggend in het gras, hoe zij vroeger alles durfde, hoe zij hield van jongens als Rotboy en hoe zij op een eigenwijs moedige manier de angsten van haar bibberende schoolvriendinnen trotseerde. Maar zij vindt de wereld en zichzelf saai geworden, dodelijk saai. Zou zij nog steeds dat griezelmeisje van vroeger kunnen zijn? Op een dag wordt ze gedwongen de proef op de som te nemen: gegroeid, met een baard, zittend als een prins op een paard, verschijnt Rotboybaby opnieuw in haar leven met alle gevolgen van dien. Van dit sprookjesachtige, weerbarstige verhaal waren de karakteristieke, in blockprint, stempeldruk en linoleumsnede gebeeldhouwde prenten er het eerst. Het verhaal is daar later, op even karakteristieke wijze bij geschreven. De teksten staan in blokken gedrukt op een lichte, maar soms ook pikzwarte achtergrond. De poëtische tekst is soms huiverachtig door goed getroffen gevoelens. Een uniek prentenboek voor kijklezers vanaf ca. 9 jaar die tegen een stootje kunnen.
Annie Beullens
ua/an/22 j
Dit prentenboek voor ervaren lezers is een eigenzinnige variante op Blauwbaard. De wilde, grove lino's in rood, zwart, wit en fel blauw passen bij het ontstellende verhaal over het griezelmeisje Louise. Zij verveelt zich in haar nette aangeharkte tuintje. Ze vraagt zich af wat er van haar bibberende schoolvriendinnen en vooral van de grootste griezel van de klas, Rotboy, is geworden. Om de saaiheid van haar bestaan te doorbreken, gaat ze op weg naar nieuwe griezelavonturen. In het Huuverbos zoekt Louise naar vleesetende plantjes, maar ze wordt belaagd door een wolf. Op het cruciale moment komt daar toch wel Rotboy opdagen om haar te redden. Rotboy is groot geworden met een baard en met een paard. Louise gaat met hem mee. Rotboy woont in een slothuis met veel deuren en evenveel sleutels. Als hij haar alleen laat, gaat Louise ondanks het verbod toch deuren openen en dan ontdekt ze dat Rotboy zich helemaal niet verveeld heeft. Louise neemt op tijd de benen, ze wil geen griezelmeisje meer zijn. Dit is een ijzersterk verhaal met stoere illustraties. Het probleem met prentenboeken van deze soort is dat ze geen lezerspubliek dreigen te vinden. Ik zie het echter wel tot zijn recht komen als begeleiding van een toneelstuk of wanneer er klassikaal iets mee gedaan wordt of, waarom niet, als het tussen de strips gerangschikt wordt.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.