Hersenschimmen
J. Bernlef
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Querido, 2007 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : BERN |
31/12/2006
Voor zijn korte roman Op slot begeeft Bernlef zich in het kunstenaarsmilieu. Na de dood van zijn vriend-schilder IJsbrand Blok neemt fotograaf Dick Noordeloos de taak op zich de nalatenschap van de artiest aan de vergetelheid te ontrukken. Hij komt in contact met Bloks dochter Karine, die jarenlang haar vader de rug heeft toegekeerd. Waarom dit zo is gelopen, waarom Blok zijn vrouw Nadia in een instelling heeft gedumpt (een ander woord past hier niet) wordt gaandeweg duidelijker in de loop van dit verhaal over relaties en de manier waarop die door de kunst beïnvloed kunnen worden. Blok heeft bijna obsessioneel zijn vrouw Nadia geschilderd, niet zoals ze onder de toenemende jaren ouder werd, maar als een geïdealiseerd beeld, dat hem vanuit zijn innerlijk werd gedicteerd en de vrouw als eeuwig jeugdig wilde voorstellen. Vanuit een tegenbeweging heeft Nadia zich in de loop der jaren, zeker na de geboorte van hun dochter Karien, in een soort isolement teruggetrokken om het onvermijdelijke verouderingsproces een halt toe te roepen. Lichamelijkheid en de visie vanuit de innerlijke aandrang om er als artiest mee om te gaan vormen op die manier de thematiek van de roman. Het verhaal neemt een verrassende wending als op zekere dag de kamer van Nadia, die gesloten bleef en waarvoor nergens een sleutel te vinden was, open blijkt te zijn. Op het bureau liggen de kapotgesneden zelfportretten die Blok maakte. Later blijkt dat Nadia uit de instelling is ontsnapt en zo, zij het postuum, wraak heeft genomen op de man die haar figuurlijk in bezit heeft genomen via zijn schilderijen. Nadia moet haar escapade wel met de dood bekopen en dan blijft Karien en Dick verder niets over dan de herinnering aan de schilder via een tentoonstelling levendig te houden. Bernlef schetst in Op slot, zonder ook echt naar de diepte boren, via rake typeringen en enkele goed geplaatste ideeën over schilderkunst en fotografie een beeld van de obsessionele verzet van de kunstenaar tegen de voortschrijdende tijd. Geen hoogvlieger in het rijke oeuvre van Bernlef, maar een makkelijk weglezende vertelling die ergens toch weet te raken. [Jooris Van Hulle]
Jos Radstake
Ook in de nieuwe roman van Bernlef gaat het over kijken en over de weergave van de werkelijkheid. De nadagen van een schilder en zijn vrouw (zijn model en muze) worden beschreven; beurtelings verteld vanuit de optiek van een bevriend fotograaf en van de dochter van het schilder-echtpaar (in de ik-vorm). De schilder is geobsedeerd door 'de eerste blik'; zijn vrouw blijft hij (naakt) portretteren, zoals zij was toen hij haar ontmoette, en dat terwijl het leven aan haar voorbij trekt. Wanneer de schilder overleden is en de fotograaf de geschilderde nalatenschap fotografeert, worden elementen van de relatie van de schilder en zijn model onthuld. De locatie is een dorp bij zee; mooi is hoe Bernlef het naseizoen in het badplaatsje E (waarschijnlijk Egmond aan Zee) beschrijft. 'Op slot' is een melancholieke kunstenaarsroman, precies geschreven. Werkelijke levens gaan erin voorbij, terwijl gepoogd wordt de tijd tot stilstand te brengen in de kunst. Stilstand in het schilderen, stilstand in de fotografie. Normale druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.