Jacob en de zeven dieven
Madonna
Madonna (Auteur), Stacy Peterson (Illustrator)
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Van Goor, cop. 2007 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MADO |
Magazijn |
Vassallucci, 2003 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MADO |
31/12/2003
Slechts heel weinig boeken valt de eer te beurt om meteen in zowat 42 talen, in meer dan 100 landen en in een oplage van 1,4 miljoen exemplaren te verschijnen. Meestal zegt dat meer over de populariteit van de auteur dan over de kwaliteit van het boek. Dat geldt ook voor het mediagebeuren rond De Engelse Rozen van Madonna. Dat het boek al die monstercijfers haalt, heeft het aan Madonna te danken. Dat je het als kritische lezer toch meer dan gewone aandacht geeft, heeft het boek te danken aan de illustrator Jeffrey Fulvimari. En die wordt niet eens op de cover vermeld, maar kreeg een piepklein plaatsje net boven de vertaler binnenin het boek! Dat de illustrator zijn sporen reeds verdiende als modetekenaar, merk je duidelijk aan de manier waarop hij de meisjes haast als modepopjes neerzet. De illustraties vertonen de vreemde mengeling van moderne en retro trekjes. Ook de tekstbladzijde werd telkens verlucht met fantasievolle kadertjes en allerlei kleine tekeningetjes. Naast de tekst krijgen we meestal een paginagrote, kleurrijke prent waarop heel veel te zien is. Ik kan niet alle gebruikte technieken uit de gedrukte prenten afleiden, maar dat de illustrator er verschillende gebruikte is duidelijk. Prenten van jonge, eigentijdse meisjes, omringd door allerlei hebbedingetjes, blijken heel erg aan te slaan bij jonge tienerdochters. Om het dan toch even over het aandeel van Madonna, het verhaal, te hebben: Madonna beweert haar inspiratie in de Kabbala, de oude joodse leer, gevonden te hebben, maar ook haar eigen zesjarige dochtertje zou haar hebben geïnspireerd. In ieder geval toch voor dit eerste boek, waarin jaloezie het centrale thema is.
Vier meisjes vormen het vriendinnenclubje De Engelse Rozen. Ze sluiten systematisch hun klasgenootje en buurmeisje Binah uit, omdat die te mooi, te sportief, te intelligent en te vriendelijk is. Uiteindelijk is het de moeder van één van hen die de meisjes de moraliserende les spelt. Daarop zien de meisjes in hun dromen dat Binah eigenlijk een heel treurig, eenzaam leventje leidt. En je raadt het al: "Ze beloofden elkaar dat ze vanaf nu aardiger tegen Binah zouden zijn en niet meer over hun eigen leven zouden klagen". Eind goed, al goed. Gelukkig zijn er de prenten, die we wel keer op keer willen bekijken.
Er staan in de komende maanden nog meer boeken van Madonna op stapel, waarvoor zij in het diepste geheim verschillende grote illustratoren zou aangesproken hebben. Laten we ons daarop verheugen. [Karin Van Camp]
W. van der Pennen-Schleicher
In 2003 verscheen het eerste boek van superster Madonna 'De Engelse rozen'*. Daarna schreef ze enkele sprookjesachtige, moralistische verhalen, die vooral opvielen door de ouderwets aandoende illustraties en de verzorgde uitvoering. Dit boek is een vervolg op Madonna's eersteling. Opnieuw staat een vriendinnenclubje uit groep zeven centraal. In dit deel vallen de meisjes volledig terug in hun oude gedrag van te snel met je oordeel klaarstaan. Ze zijn jaloers op een van het groepje, Binah (die in deel 1 degene was die werd buitengesloten!), die als enige de aandacht (en dan ook nog onbewust) weet te vangen van de nieuwe jongen uit de klas. Haar vriendinnen negeren haar, totdat de juf ingrijpt. Ook in dit oppervlakkige verhaaltje waar de boodschap duimendik bovenop ligt, zijn het de illustraties die het boek aantrekkelijk maken. Voor dit boek is een andere illustrator gekozen dan voor het eerste, maar de stijl is wel identiek: spitse mensfiguurtjes met grote ogen. In de felgekleurde, volle illustraties is de oorspronkelijke tekst onvertaald gebleven. Tamelijk uitgebreide tekst. Het geheel kan gekwalificeerd worden als 'chicklit', maar dan voor kleine meisjes, die (nu al) niet anders doen dan zich druk maken over hun uiterlijk. Vanaf ca. 8 jaar.
Sieglinde Duchateau
ua/an/22 j
Nicole, Amy, Charlotte, Grace en Binah zijn vriendinnen voor het leven. Ze noemen zich de Engelse Rozen en ze doen alles samen. Ze hebben een eigenzinnige nieuwe juf en er komt ook een nieuwe jongen in de klas, Dominic de la Guardia. De jongen is aardig, slim en goedgemanierd; werkelijk te mooi om waar te zijn. Alle meisjes worden op slag verliefd op hem en strijden om zijn aandacht. Binah is de enige die geen oog heeft voor Dominic, maar het lijkt wel alsof Dominic nu net op haar zijn zinnen heeft gezet. Dat vinden de andere Engelse Rozen niet zo leuk en plots doen ze weer heel anders tegen haar en ze laten haar links liggen. Dat gebeurt nu net voor het herfstbal, maar gelukkig kan de ongelukkige Binah rekenen op haar juf en op haar petemoei om de vriendschap van de Engelse Rozen te redden. Na voltooiing van de reeks van vijf prentenboeken van Madonna, waarvan het eerste 'De Engelse Rozen' verscheen in 2003, is er nu toch een vervolg. De zwaar moraliserende inslag blijft aanwezig. Je krijgt een expliciete toelichting bij de onzin van jaloezie en het belang van vergeven in een vriendschap. Het geheel komt ‘typisch Amerikaans’ over, met een zeer klassiek en alombekend assepoesterverhaal, inclusief de petemoei die een mooie jurk tevoorschijn tovert, een schitterend bal en uiteraard het happy end. Langdradige tekst, waarin de schrijfster af en toe tussenkomt en de lezer aanspreekt. Het boek is mooi afgewerkt, grafisch origineel en verzorgd. Hoewel de felgekleurde overvolle prenten niet echt mijn stijl zijn, zijn het de illustraties en de vormgeving die het boek aantrekkelijk maken. Voor dit tweede boek over de Engelse Rozen werd er op een andere illustrator beroep gedaan dan voor het eerste, maar de stijl is wel identiek: spitse, wat houterige mensenfiguurtjes met grote ogen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.