Wat voel ik ?
Oscar Brenifier
Oscar Brenifier (Auteur), Frédéric Rébéna (Illustrator), Kolet Janssen (Bewerker)
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2009 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : IK EN DE WERELD INFO (PAARS) : GELOVEN-DENKEN
Geloven - Denken |
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2009 |
VERDIEPING 0 : THEMACOLLECTIE ENKEL VOOR ONDERWIJS EN DIENST
Geloven - Denken |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Davidsfonds/Infodok, 2009 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE :
Geloven - Denken |
31/12/2009
De Franse doctor in de filosofie Oscar Brenifier is een vurig voorstander van praktische filosofievorming voor kinderen. Biblion en Davidsfonds/Infodok publiceerden in de reeks 'Filosofie voor kids' eerder al zijn boekjes over vragen als Waarom leef ik?, Wat voel ik? en Wie ben ik?, boekjes voor lagereschoolkinderen die de nodige stimuli tot nadenken bieden.
Wat is vrijheid? behandelt in vijf hoofdstukjes telkens een kernvraag over vrijheid: Kun je alles doen wat je wilt? Houden anderen je tegen om vrij te zijn? Moet je volwassen worden om vrij te zijn? Kan een gevangene vrij zijn? Hebben we allemaal het recht om vrij te zijn? Waarvoor dient je vrijheid? Bij elke kernvraag wordt de lezer geconfronteerd met vijf à zes positieve en negatieve antwoorden, met bij elk antwoord weer vragen die het antwoord nuanceren, in een bredere context plaatsen, en soms zelfs tegenspreken. Bij de kernvraag hoort telkens een leuke, kleurige en paginagrote illustratie, met duidelijke lijnen. De tekeningen zijn steeds suggestief ? zo zie je bij de vraag "Kun je alles doen wat je wilt?" een meisje dat een brandende lucifer bij de staart van een trompetterende olifant houdt, terwijl een hondje op zijn achterpootjes peinzend toekijkt. Verder heeft elk hoofdstukje zijn eigen herkenningskleur, die ook gebruikt wordt bij de handige tabstrookjes met de kernwoorden van de vragen ('wil', 'anderen', 'volwassen', 'gevangen', 'recht', en 'nut'). Elk hoofdstukje krijgt ook een ander hoofdpersonage: een meisje met rood haar, een zwartharig meisje, een keurig jongetje, een gevangene, een meisje met blauwzwart haar en strikjes, een jongetje met steile haren. Elk van hen heeft een eigen diertje, en voor de lezer is het een leuke uitdaging om dat troeteldiertje in elk plaatje te ontdekken. Ook de bijvraagjes gaan vergezeld van leuke illustraties. Per hoofdvraag krijg je een vijftal beamende of ontkennende antwoorden en een twintigtal bijvraagjes met tekeningetjes. Heel veel kansen dus om de vragen begrijpend te lezen, de situatie te overdenken, te reageren op prikkels en zich een mening te vormen. Elk hoofdstuk eindigt met een echo van de beginplaat (bv. de olifant die het baldadige brandstichtertje oppakt met zijn slurf). Daaronder vind je een samenvatting van de vragen en mogelijke antwoorden op de kernvraag, en een aansporing tot een viertal handelingen of houdingen die daaruit voortvloeien. Zo wordt de lezer bij de vraag of een gevangene vrij kan zijn, aangemaand om te aanvaarden dat zijn leven niet altijd overeenkomt met zijn dromen, en om te erkennen dat een mens niet beperkt is tot wat hij doet.
Vertaler en bewerker Kolet Janssen heeft terecht voor spreektaal gekozen, maar nog zijn zelfs die spreektaalvragen soms niet zo licht te begrijpen voor kinderen. De achterflap van het boekje vermeldt wel dat het geschikt is voor kinderen vanaf zes jaar, maar een antwoord vinden op vragen als: Moet je anderen dwingen om jouw beeld te accepteren? Is leven op elk moment geboren worden? Is het genoeg om vrij te kunnen stemmen, of moet je ook kunnen nadenken en goed geïnformeerd zijn?, ligt lang niet voor de hand op deze leeftijd. Inhoud én taal bepalen de vrij hoge moeilijkheidsgraad. Weliswaar kan het tekeningetje daarbij helpen, maar toch moeten vooral de ouders en leraren voor de nodige begeleiding zorgen. De lezer hoeft dit boekje bij een eerste kennismaking overigens niet netjes van de eerste tot de laatste pagina te lezen: de bedoeling is dat hij er boeiende pagina's kan uitpikken, om die dan te bespreken en te gebruiken als bron van nieuwe vragen en bewust gedrag. De meeste platen kunnen ook begrepen worden door kinderen van nog geen zes.
Dit boek zet vooral aan tot nadenken, het analyseren van vragen, antwoorden zoeken, meningen formuleren, praten met anderen die er anders over denken: "Elk antwoord lokt weer nieuwe vragen uit, want denken is een weg zonder einde." Daarnaast is het boek een pleidooi voor harmonisch samenleven: je moet je vrijheid beleven, maar ook die van anderen respecteren en je dus aan hen aanpassen... Wat is vrijheid? is zowel vormelijk als inhoudelijk een uitstekend én aangenaam boek om kinderen voor te bereiden tot zelfstandig en genuanceerd denken én een vrij en maatschappelijk geïntegreerd leven. [Herman De Graef]
G. Brandorff
Dit nieuwe deel van de nu achtdelige reeks ‘Filosofie voor kids’* houdt zich bezig met het thema ‘vrijheid’. Kinderen kunnen, onder begeleiding van een leerkracht of begeleider, leren filosoferen rond een aantal basisvragen over het thema vrijheid. Het boek is ingedeeld op basis van zes, bij de belevingswereld van kinderen aansluitende vragen, zoals ‘Kun je alles doen wat je wilt?’, ‘Moet je volwassen worden om vrij te zijn?’ en ‘Waarvoor dient vrijheid?’. Deze thema's zijn gemakkelijk terug te vinden door de handige tabbladen. Toepasselijke kleurrijke illustraties en teksten en een verfijning van vragen dagen de gebruiker uit om op zoek te gaan, te discussiëren, nog meer vragen te stellen en na te denken over zichzelf, het leven en de wereld. Een qua indeling, lay-out en tekstkeuze zeer sympathiek en uitnodigende uitgave voor een eerste, vooral onbevangen kennismaking met filosofie. Geschikt voor gebruik thuis en op school, met kinderen vanaf ca. 7 tot 12 jaar. Een handleiding over de kunst van het filosoferen ontbreekt.
Nele Janssen
ua/an/22 j
Dit boekje leent zich heel mooi voor het doel dat het beoogt: filosoferen met kinderen. Met tabs wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende facetten van vrijheid. Elke facet wordt voorgesteld aan de hand van een vraag, bijvoorbeeld: ‘Kun je alles doen wat je wilt?’. Op de volgende bladzijden worden dan steeds mogelijke antwoorden gegeven in één zin, maar ook weer de bijhorende vragen of de dingen die dit antwoord oproept. Aan het einde van een tab wordt dan in een langere tekst van alle vragen één geheel gemaakt en staat er een beknopte uitleg. De vragen lenen zich uitstekend om te filosoferen over het onderwerp en zijn op kindermaat geschreven. Het begrip kindermaat moet in deze zin ruim genomen worden. Sommige vragen zijn effectief geschikt voor kinderen vanaf zes jaar (zoals de achterflap vermeldt), andere vragen ‘vragen’ toch wat meer maturiteit en vooral meer woordenschat dan de gemiddelde zesjarige beheerst. Maar een woordje uitleg kan daarbij natuurlijk wonderen doen! De illustraties zijn eenvoudig, maar kleurrijk en vaak met een humoristische toets. Ze fleuren het boekje op en maken er een mooi geheel van!
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.