Wat voel ik ?
Oscar Brenifier
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2009 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : IK EN DE WERELD INFO (PAARS) : GELOVEN-DENKEN
Geloven - Denken |
Aanwezig |
Davidsfonds/Infodok, 2009 |
VERDIEPING 0 : THEMACOLLECTIE ENKEL VOOR ONDERWIJS EN DIENST
Geloven - Denken |
00/00/0000
In Wat is geluk? zet filosoof Oscar Brenifier kinderen uit de basisschool aan om kritisch na te denken over wat op het eerste gezicht voor de hand ligt. Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Hoe kan je geluk bereiken? Het flashy concept van het boekje maakt het voor kinderen zeker aantrekkelijk. Het hoofdthema geluk is opgedeeld in zes subthema's; 'weten', 'gemak', 'doel', 'geld', 'anderen' en 'ongelukkig', die via handige, gekleurde schutbladen gemakkelijk terug te vinden zijn. De illustraties van Catherine Meurisse zijn misschien niet superhip, maar wel opgewekt en kindvriendelijk. Herkenbare figuurtjes zoals een kater en een vogel nemen de jonge lezer mee op sleeptouw in de zoektocht naar het geluk. Op basis van de tekeningen alleen al, zullen minder goede lezertjes het boek ook kunnen waarderen en hanteren. De bladspiegel is zeker niet overladen, maar doet soms misschien wat slordig aan.
Wat is geluk? maakt deel uit van de reeks 'FiloSofie in de klas' en kan voor de leerkracht een handig hulpmiddel om zijn leerlingen in dialoog te laten treden over het leven. Wel stel ik me de vraag of de inhoud en taal wel voldoende aangepast zijn aan het jonge doelpubliek. Brenifier onthoudt zich wel van zware filosofische thema's zoals bijvoorbeeld de zin van het leven, de dood en de mogelijkheid van een hiernamaals. Hij goochelt niet met de verkinderlijkte filosofieën van grote denkers, maar laat kinderen bezinnen over diepgaande, maar praktische vragen en lijkt hen vooral te willen motiveren om logisch te denken en verder te kijken dan hun neus lang is. Sommige vragen en inhouden zijn echter zeker niet van de poes. (Kan geld ons bezitten? Biedt de toekomst geen hoop?) En de zinsbouw mag dan al eenvoudig zijn, sommige woorden en verwoordingen vereisen zeker extra uitleg voor een kind ('respectabel', 'accepteren', 'controleren', 'gepassioneerd'...)
Wat is geluk? biedt zeker kansen. Met begeleiding door een volwassene bij het lezen kan dit werk zeker verrijkend zijn voor lezers van ca. zeven tot twaalf jaar. [Sebastiaan Leenaert]
Redactie
In dit deel van de nu achtdelige reeks 'Filosofie voor kids' wordt het vraagstuk 'wat is geluk?' behandeld. Dit gebeurt aan de hand van thema’s als 'weten', 'geld' en 'anderen', die snel op te zoeken zijn door de handige gekleurde tabs. Elk thema wordt behandeld via een vraag, zoals: 'Hoe weet je dat je gelukkig bent?'. Hierop worden verschillende antwoorden gegeven. Dit zorgt ervoor dat een vraagstuk van vele, soms onverwachte kanten wordt bekeken, hetgeen aanzet tot denken. Elk hoofdstuk heeft een resuméachtig slot dat, voor (zelf)reflectie, -respect en/of -acceptatie, enige vooronderstellingen en adviezen aanreikt, waarbij toelichting niet altijd overbodig zal zijn. Helaas ontbreekt een handleiding over de kunst van het filosoferen, waardoor het niet zo duidelijk wordt hoe je het boek kunt gebruiken. De hilarische cartoonachtige gekleurde tekeningen maken wel wat goed: ze zijn zeer beeldend en zetten aan tot denken. Deze uitgave dient gebruikt te worden door opvoeders (die weten wat werkelijk filosoferen inhoudt) met kinderen vanaf ca. 7 tot 12 jaar. Tegelijk verschenen delen over 'Wat is vrijheid?' en 'Wat is schoonheid, wat is kunst?'*.
Nele Janssen
ua/an/22 j
Dit boekje leent zich heel mooi voor het doel dat het beoogt: filosoferen met kinderen. Met tabs wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende facetten van geluk. Elke facet wordt voorgesteld aan de hand van een vraag. De vragen die aan bod komen in het boekje zijn: hoe weet je dat je gelukkig bent? Moet je het geluk zoeken tegen elke prijs? Heb je anderen nodig om gelukkig te zijn? Is het gemakkelijk om gelukkig te zijn? Maakt geld gelukkig? Waarom zijn we soms ongelukkig? Voor elke vraag worden steeds verschillende antwoorden gegeven, waarbij elk antwoord ook weer van de nodige vragen wordt voorzien. Aan het einde van een tab wordt dan in een langere tekst van alle vragen een geheel gemaakt en staat er een beknopte uitleg. De vragen lenen zich uitstekend om te filosoferen over het onderwerp en zijn op kindermaat geschreven. Het begrip kindermaat moet in deze zin ruim genomen worden. Sommige vragen zijn effectief geschikt voor kinderen vanaf zes jaar (zoals de achterflap vermeldt), andere vragen ‘vragen’ toch wat meer maturiteit en vooral meer woordenschat dan de gemiddelde zesjarige beheerst. Maar een woordje uitleg kan daarbij natuurlijk wonderen doen! De illustraties zijn vrolijk, kleurrijk en vaak met een humoristische toets. Ze geven net dat extra aan de begeleidende tekst, drukken uit wat daar gezegd wordt of laten de vrolijke kant zien van het ernstige wat wordt verteld. Een aangenaam en bruikbaar boekje om met kinderen te denken rond levensvragen!
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.