Timo en de oppasninja
Lisa Boersen
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Gottmer, cop. 2011 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : BOER |
15/03/2012
Het is een merkwaardig gezelschap dat zich ongewild in Hotel Tussentijd bevindt. Bibi, een meisje van negen; Melvin, een jongen van twaalf; de minister van financiën Biesbosch en de deftige mevrouw Kokkeltoren van Franecker. Nog merkwaardiger is de manier waarop ze in het hotel terecht zijn gekomen. Ze bevonden zich alle vier op verschillende plaatsen op een wc en zagen er tegenop die te verlaten omdat ze zich voor iets schaamden. Toen gebeurde er in die vier wc’s hetzelfde: het licht begon hevig te knipperen, ging uit en bijna meteen weer aan. Alleen was het licht nu groen en toen ze eindelijk de deur van de wc durfden te openen, bevonden ze zich in een onbekende hotelkamer. In een verhaal dat zo begint, kijk je als lezer uit naar ongewone gebeurtenissen die zullen volgen. Stukje bij beetje komen we erachter waarom die vier de wc niet durfden te verlaten. Melvin schaamt zich voor zijn overgewicht, Bibi voor haar leugen om erbij te horen, en de minister omdat hij ongelezen een wet heeft ondertekend waar hij niet achter staat. De deftige Kokkeltje — zo zijn ze haar gaan noemen — heeft er de meeste moeite mee over haar schaamte te spreken, want tijdens een plechtige bijeenkomst, waarbij haar man afscheid nam als ambassadeur, ontsnapte haar een harde wind.
Tijdens hun verblijf in het hotel leren de vier om te gaan met hun schaamte, heel onnadrukkelijk, door aan activiteiten mee te doen die Sari en haar man Giovanni, de uitbaters van het hotel, hun gasten laten ondergaan. De sfeer in het groepje wordt steeds meer ontspannen en al gauw genieten ze zo van hun verblijf dat ze niet meer terug willen naar waar ze vandaan zijn gekomen. Maar blijven kan alleen als je zakt voor de test en die komt op een wel heel ongewone en onverwachte manier. Eind goed, al goed; uiteindelijk komen ze alle vier terug op de plaats waar het allemaal begon. Maar nu weten ze met hun schaamte om te gaan, de uitspraak van Giovanni indachtig: ‘Eerst komt morgen. Maar na morgen komt overmorgen en dan is morgen voorbij.’ Het bijzondere van hun avontuur is dat het zich heeft afgespeeld in een soort tussentijd, met andere woorden, als ze terugkomen, zal het zijn alsof er geen tijd verstreken is.
Een heel herkenbaar thema, want wie kan zeggen dat hij totaal schaamteloos door het leven gaat? Er zijn volgens dit boek niet minder dan 53 categorieën van schaamte. Jammer dat de uitwerking van het gegeven niet op alle punten even sterk is in dit boek. Zo gaat er wel erg veel aandacht uit naar de belevenissen en uitvindingen van Giovanni en zijn sommige passages nogal langdradig. Een ding heeft dit boek in ieder geval bereikt: iedereen die nu een wc-deur ziet met het teken ‘bezet’ weet nu: wellicht zit er zich iemand te schamen. [Herman Kakebeeke]
W. van der Pennen-Schleicher
Dit verhaal begint met de introductie van de vier belangrijkste personages, die zich allen op een toilet bevinden: Bibi, een meisje dat soms liegt om vrienden te maken, de minister van Financiën, de chique mevrouw Kokkeltje en het dikke jongetje Melvin. Zij zitten zich daar om uiteenlopende redenen te schamen. En bij alle vier gebeurt er iets volkomen onverwachts: ze worden getransponeerd naar een onbekende plek, een hotel waar ze een dag en nacht zullen verblijven en verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Doel is de reden waarom ze zich zo diep schamen onder ogen te zien en te proberen ermee om te gaan. In het derde en laatste deel wordt beschreven hoe het de vier is vergaan na hun terugkeer naar hun gewone leven. Het fantasierijke verhaal wordt met vaart en humor verteld. En hoewel voorzien van een duidelijke boodschap, is het niet moralistisch. Iedere lezer kan zich spiegelen aan de personages, want iedereen doet of overkomt wel eens iets, waardoor hij of zij door schaamte bekropen wordt. De grappige zwart-witillustraties in pen en aquarel doen denken aan het werk van Quentin Blake. Een fijn fantasieverhaal met een serieuze ondertoon. Vanaf ca. 9 jaar.
Magali Haesendonck
ua/an/22 j
Op een onbekende bestemming ligt Hotel Tussentijd, het hotel bij uitstek voor mensen die overlopen van schaamte, die rood aanlopen en zich liever voor eeuwig willen verstoppen.
Bibi, Melvin, mevrouw Kokkeltoren en de minister van Financiën verstoppen zich op een dag van schaamte op het toilet en voor ze het weten, belanden ze op het toilet van Hotel Tussentijd. Ze hebben geen idee van wat er gebeurt en ontdekken elk op hun eigen manier de bedoelingen van het hotel. Wanneer ze Sari en Giovanni ontmoeten, zijn ze al wat gerustgesteld: ze mogen 24 uur lang in het hotel blijven om na te denken over wat ze gedaan hebben; ondertussen wordt de tijd stilgezet. In en om het hotel krijgen ze een aantal knotsgekke activiteiten voorgezet; zo gaan ze apenkooien en familieschommelen.
Hotel Tussentijd is leuk, zelfs de ietwat stijve mevrouw Kokkeltoren en de minister van Financiën komen helemaal los. Uiteindelijk kom je ook te weten waarom ze zich eigenlijk zo schaamden…
Dit boek is de tweede roman van Lisa Boersen. Na 'Jani Kekke en de blauwe dagdromer', dat ook al goed onthaald werd en het recente prentenboek 'Kwijt weg foetsie', schreef ze 'Hotel Tussentijd'. Ook dit is een schot in de roos. De personages worden op een grappige, maar erg volledige manier voorgesteld, elk met hun eigen kleurrijke karaktertrekken. Met veel zin voor humor wordt er omgegaan met een onderwerp van alle tijden: schaamte. Veel kinderen (en volwassenen) zullen zich herkennen in de verschillende typetjes. Het uitgangspunt doet erg denken aan Sartres bekende toneelstuk Met gesloten deuren.
Voor de illustraties ging Boersen een tweede samenwerking aan met Lars Deltrap. De prenten zou je een kruising tussen Quentin Blake en Harmen van Straaten kunnen noemen. Met zachte pastelkleuren (cover) en grijs ingekleurde pencontouren, schilderde Deltrap de gekke wereld van het hotel en zijn bewoners.
Lisa Boersen nam een zeer herkenbaar, maar toch origineel onderwerp en combineerde het met een aantal goed uitgewerkte personages. Lars Deltrap gaf aan deze personages de levendigheid die ook in de tekst aanwezig is. Heel warm aanbevolen!
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.