Andalusisch logboek
Stefan Brijs
Stefan Brijs (Auteur), Koenraad Tinel (Illustrator)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Atlas Contact, 2013 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 14201 |
31/10/2013
Beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en schrijver Stefan Brijs sloegen de handen in elkaar bij de realisatie van Verhalen van het Pajottenland. Tinel, die al meer dan een halve eeuw in het Pajottenland woont en werkt, is de verhalen nooit vergeten die worden doorverteld in dorpen waar de tijd vaak is blijven stilstaan. In aangrijpende tekeningen die de tragiek blootleggen van de betrokken figuren, voert hij de kijker mee in een wereld die bol staat van de onuitgesproken emoties. Tinel suggereert meer dan hij toont. In grove penseeltrekken zet hij de contouren neer van personages en landschappen: geen tot in het detail uitgewerkte gezichten, maar schaduwachtige verschijningen, ondoorgrondelijk zoals de mensen uit de dorpen van het Pajottenland zijn. Het gaat hier overigens over mensen die aan handen en voeten gebonden zijn aan de streek en het dorp waar ze wonen, maar in de beslotenheid ervan elk voor zich toch een geschiedenis met zich dragen: de gewezen Oostfrontstrijder Kornil bijvoorbeeld, die beide benen verloor op het slagveld en nu als tuinman werkt in een klooster; of de postbode Kornil die ladderzat zijn nieuwjaarsronde afwerkt, maar precies dan zijn verdriet verwoordt over zijn zieke vrouw. Schijn en werkelijkheid lopen door elkaar heen en Tinel weet die antithese treffend te vatten in zijn tekeningen, die het ruwe, ongepolijste leven in beeld brengen.
De opgave van Stefan Brijs om de verhalen onder woorden te brengen, was niet voor de hand liggend, zeker in combinatie met het beeldend werk van Tinel. Brijs heeft duidelijk begrepen tot waar precies hij kon gaan met zijn teksten: geen ‘verliteratuurde’ benadering, maar in hun beknoptheid lijken de zinnen aan de grond van het Pajottenland ontrukt, ze geven de lezer het gevoel dat ze recht uit de mond van de personages zijn geplukt. Als je het kunt zeggen met twee woorden, hoef je geen derde meer. In de manier waarop mensen de verhalen doorvertellen, leeft meer onder de woorden dan in wat echt wordt gezegd. Wat Tinel suggereert in zijn tekeningen, wordt — gelukkig maar — niet ‘gezegd’ door Brijs. Woord en beeld gaan op die manier op een totaal eigen en veelzeggende manier samen in deze mooie uitgave. [Jooris Van Hulle]
Albert Hagenaars
Het Pajottenland (geen officiële naam) is een vaag omlijnd, licht heuvelig landschap ten westen van Brussel, en niet ten oosten ervan zoals dit boek op de eerste pagina vermeldt. Het boek verenigt illustraties in bruinzwarte tinten van Koenraad Tinel (Gent, 1934) en teksten van Stefan Brijs (Genk, 1969). De genres passen in dit geval goed bij elkaar: elk verbeeldt, analoog aan de zes delen, kernachtig fragmenten uit het leven van zes protagonisten uit het Pajottenland. Toch speelt dit gebied slechts indirect een rol; het wordt nauwelijks genoemd en beschreven. De gebeurtenissen zouden in talloos veel andere landelijke gebieden kunnen spelen. Bij de afbeeldingen overheerst een stemmige, niet zelden broeierige sfeer het vakmanschap. De kwaliteiten van het proza zijn vooral de laconieke toon, de krachtige beeldspraak en het smeuïge Zuid-Nederlands. De tekst is echter zo bondig dat je dit boek van ruim 400 blz. binnen een half uurtje uit hebt. Vaak staan er maar een, twee of drie regels op een blad. Dat zou geen punt hoeven te zijn ware het niet dat de uitgave te eendimensionaal is om tot herlezen te kunnen noden.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.