De wiebelbillenboogie
Guido Van Genechten
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
Clavis, 2013 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : Peuterboeken ![]()
Tegenstellingen |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Clavis, 2013 |
JEUGD : PEUTERBOEKEN : ![]()
Tegenstellingen |
15/04/2014
Om kleuters vertrouwd te maken met tegenstellingen, heeft Guido van Genechten in dit kartonboek opnieuw een heuse dierentuin bij elkaar getekend. Olifanten, pinguïns, krokodillen, zebra’s, vissen, varkens, kippen en uilen passeren allemaal de revue en elk dier heeft, samen met een aantal soortgenoten, zijn eigen dubbelbladige zoekplaat. Bij elke plaat komen drie soorten opdrachten aan bod. Eerst wordt aan de kleuter gevraagd om de groep te classificeren volgens klassieke, en bovendien duidelijk zichtbare, tegenstellingen. Zo moeten de olifanten ingedeeld worden in grote en kleine olifanten, terwijl bij de zebra’s dan weer gevraagd wordt welk dier blij is en welk verdrietig. De tweede opdracht zal, vanwege zijn humoristische invalshoek, meteen in de smaak vallen, maar vraagt tegelijkertijd ook een meer nauwkeurige observatie. Hier moet het kind telkens op zoek gaan naar dat ene dier dat het grappige buitenbeentje vormt tussen zijn soortgenoten. Zo moet je de krokodil vinden die al zijn tanden kwijt is, de zebra die net een hoopje gedaan heeft of het varkentje dat net een boterham met choco gegeten heeft. Tot slot valt er in elke plaat ook één dier te ontdekken dat naar een feestje mag. Maar ook hier moet bijzonder goed gekeken worden om de kleine fijne potloodtekeningen van een feesthoedje, een cadeau, een kroon, vlaggetjes, serpentines, kaarsjes en toeters op te merken. Het boek eindigt met een prachtige overzichtsplaat waarop de dieren met al hun attributen uiteindelijk gearriveerd zijn op een verjaardagsfeest. Maar niet allemaal, want het visje is er om één of andere reden niet geraakt. Maar wie is er nu precies jarig en waarom kon dat visje, dat de vlaggetjeslijn al aan zijn staart gebonden had, uiteindelijk toch niet komen? Het zijn vragen die een nieuwsgierig aangelegde kleuter ongetwijfeld zullen intrigeren. Het einde van dit boek is in elk geval een leuke uitnodiging om creatief aan de slag te gaan met zelfverzonnen verhalen over mysterieuze jarigen en afwezige genodigden.
Guido van Genechten tekent schattige dieren in vrolijke, levendige kleuren. Vooral hun grote, sprekende ogen en hun expressieve, guitige snoeten trekken kinderen meteen aan. Door de dieren af te beelden tegen een sobere witte of zwarte achtergrond, raakt de plaat niet overladen. De aandacht kan op die manier gemakkelijker gefocust blijven op het waarnemen van gelijkenissen en verschillen. Het is de cognitieve gelaagdheid die dit boek tot iets unieks maakt. Met de eerste vraag rond basale tegenstellingen kunnen de allerjongste kleuters vlot aan de slag. Maar de zoektocht naar de buitenbeentjes en de feestgangers vraagt toch meer taakspanning en volgehouden speurwerk van oudere kleuters, omdat details hier belangrijk zijn. Een bijzonder kartonboek dus, met veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. [Katrien Maris]
Eva Kramer
Wie van de dieren ziet er anders uit of doet anders dan de rest? Wie van de olifanten is klein en wie groot? Wie van de krokodillen is lang of juist kort? Welke uil slaapt en welke is wakker? Op elke dubbele pagina staan variaties van een soort dier. Naast de tegenstellingen steeds een zoekvraag: wie is zijn tanden kwijt? Wie heeft net een hoopje gedaan? Gevolgd door de vraag wie er naar een feestje mag, waarbij gezocht moet worden naar een feestelijk detail (in zwart-wit toegevoegd aan een van de dieren) als een feestmuts of een slinger. Op de laatste pagina komen de feestvierders samen. Speels kijk- en zoekboek over tegenstellingen, uitgevoerd in hardkarton met afgeronde hoeken. De kleurrijke dierenprenten van deze bekende illustrator/auteur hebben een prettige handmatigheid omdat zij zijn gedrukt of gestempeld. Vermakelijk kijk- en zoekboek voor peuters, met taalontwikkeling als thema. Tegelijkertijd verscheen in de serie 'Buitenbeentjes' in dezelfde opzet 'Op en in'*. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Gert Broeckx
ua/an/22 j
Wie is groot en wie is klein? Wie is blij en wie is verdrietig? Zo worden er voortdurend vragen over tegengestelde begrippen gesteld. Maar ook: 'Wie heeft een varkensstaartje?' en keer op keer: 'Wie mag er naar een feestje?'. Er is er telkens eentje dat afwijkt van de rest, een buitenbeentje. De antwoorden moeten de kleuters zoeken op de dubbele pagina's waar olifanten, krokodillen, pinguïns, zebra's, vissen, kuikens en uilen achtereenvolgens om hun aandacht vragen. Een subtiel, weinig opvallend detail levert hen het antwoord op de vraag op. De dieren zijn erg mooi getekend en de platen harmonieus opgebouwd. Maar om de vragen te beantwoorden zijn peuters vanaf 30 maanden, zoals de achterflap zegt, wel wat jong. Eerder een mooi zoekboek voor drie- à vierjarigen. En het verjaardagsfeestje krijgen we op de laatste dubbele pagina te zien. Alleen jammer dat er geen visje kon komen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.