Nooit meer alleen : een Liese Meerhout-thriller
Toni Coppers
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Manteau, 2015 |
VERDIEPING 2 : DUIVELSHOEK : SPANNEND : COPP |
2 items uitgeleend
|
Manteau, 2015 |
VERDIEPING 2 : DUIVELSHOEK : SPANNEND : COPP |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Manteau, 2015 |
VOLWASSENEN : ROMANS : COPP |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Manteau, 2015 |
VOLWASSENEN : ROMANS : COPP |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Manteau, 2015 |
VOLWASSENEN : ROMANS : COPP |
John Vervoort
em/ov/06 n
1
Een Brusselse flik in Antwerpen
Vlaamse politieverhalen blijven het goed doen. Jef Geeraerts en Pieter Aspe plaveiden de weg en velen sprongen op de kar. De beste is Toni Coppers, die vorig jaar nog de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal won metDood water. Een dertiendelige tv-reeks is ingeblikt en wordt in het voorjaar van 2016 op VTM uitgezonden. Daarin speelt Hilde De Baerdemaeker de rol van Liese Meerhout, een Brusselse flik in Antwerpen die met haar team 't Stad vrijwaart van criminele elementen.
De vleermuismoorden is de negende in de reeks. Dit is alweer een politieroman waarin niet alleen het verhaal maar ook de personages de nodige aandacht krijgen. Een busje met Britse zakenlui verongelukt op de Frankrijklei. Geen gewoon ongeval, natuurlijk. Er volgen meer verontrustende sterfgevallen, allemaal van politiemensen of rechters. Ook Liese wordt bedreigd zodat ze moet onderduiken in een hotelletje in de schaduw van de kathedraal.
Politieromans hebben vaste regels en een dwingende structuur. Toni Coppers heeft het genre onderhand in de vingers. Wereldschokkend is het allemaal niet maar het voldoet perfect aan de eisen van de liefhebber.
TONI COPPERS
De vleermuismoorden.
Manteau, 320 blz., 21,99 euro.
2
De meester van de fraude
Normaal zijn de hoofdpersonages in de legal thrillers van John Grisham advocaten die het hart op de juiste plaats dragen, opkomen voor rechtvaardigheid en reageren tegen elke vorm van onrecht. Sebastian Rudd, het hoofdpersonage in De verdediging, is de goorste klootzak die het advocatengilde ooit heeft gekend, en daarom een verademing. Grisham vindt dat personage zo leuk dat hij een serie overweegt.
Rudd zou het broertje kunnen zijn van Mickey Haller, de louche advocaat in de boeken van Michael Connelly. Rudd heeft zijn kantoor in een verstevigde bus, hij wordt bijgestaan door een mannetjesputter met stenen vuisten en zijn vijanden zijn zowel ontevreden bajesklanten, corrupte flikken als collega's die alleen maar dollartekens in de ogen hebben. Zelf draait Rudd zijn hand niet om voor bedrog. Hij foefelt met bewijsmateriaal, koopt om, luistert af en intimideert.
John Grisham is goed op dreef in dit boek, dat meer een verzameling verhalen is waarin we Rudd en zijn methodes leren kennen. Hij schrijft met zichtbaar plezier over Rudds strapatsen en levert zo een van zijn betere boeken van de laatste jaren af.
JOHN GRISHAM
De verdediging.
Vertaald door Jolanda te Lindert, Bruna, 391 blz., 19,95 euro. Oorspronkelijke titel: 'Rogue lawyer'.
3
De herfst van de redenaar
Twaalf jaar schreef Robert Harris aan de trilogie waarin hij het leven van de grote Romeinse redenaar en politicus Marcus Tullius Cicero navertelde. Na Imperium en Lustrum krijgt de trilogie een sterk einde in Dictator. Het is 58 voor Christus en Cicero is na de onverkwikkelijke samenzwering van Catalina verbannen uit Rome. Maar hij weet dat ooit de tijd rijp zal zijn om terug te keren. Hij wordt in ere hersteld. In Rome krioelt het van de complotten en de afrekeningen. Niet voor niets schrijft Harris in het voorwoord dat deze periode, naast de nazitijd, 'misschien wel de meest verwarrende in de geschiedenis van de mensheid is geweest'.
Ooit voorspelde een sibille dat Rome eerst 'geregeerd zou worden door drie man, dan door twee, dan door één en dan door niemand'. Dat vat goed samen wat er in deze woelige periode allemaal gebeurde. Het triumviraat verdwijnt en de bittere machtsstrijd tussen Pompeius en Caesar, die zich na zijn grote successen in Gallië een goddelijke status aanmeet, eindigt in een van de beroemdste politieke moorden aller tijden. Cicero is een bevoorrecht getuige. Harris schildert hem niet af als een held, maar als een man met een paar grote talenten en nogal wat gebreken..
ROBERT HARRIS
Dictator.
Vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen, Cargo, 381 blz., 22,90 euro. Oorspronkelijke titel: 'Dictator'.
4
De spoken van Annika Bengtzon
Oorspronkelijk had de Zweedse misdaadauteur Liza Marklund vijf verhalen met de gedreven misdaadjournaliste Annika Bengtzon in gedachten. Het zijn er uiteindelijk elf geworden.IJzer en bloed is het laatste in de succesvolle reeks. Waarom de serie een mooi slot heeft gekregen blijkt uit de laatste bladzijden.
Het centrale gegeven is de verdwijning van Annika's zus Birgitta, met wie ze lang gebrouilleerd was. Natuurlijk duiken er demonen uit Annika's jeugd op. Het boek begint met haar zoveelste bezoek aan haar therapeut waarin ze hem vertelt dat haar moeder eigenlijk niet van haar houdt. Bovendien rommelt het ook op de redactie van de krant waarvoor zij werkt; de oplage loopt terug. Ook buigt Bengtzon zich over de brutale moord op een dakloze man.
Marklund past perfect in de Scandinavische traditie waarin misdaadverhalen vaak een opstap zijn om op een kritische manier naar de maatschappij te kijken. Dat deden peetouders Sjöwall en Wahlöö al in de jaren zeventig, dat deed ook de betreurde Henning Mankell. Het hoge niveau van haar voorgangers haalt ze niet, maar Marklund heeft haar plaatsje in de geschiedenis van de misdaadroman wel verdiend.
LIZA MARKLUND,
IJzer en bloed.
Vertaald door Marika Otte en Anna Ruighaver, De Geus, 352 blz., 19,95 euro. Oorspronkelijke titel: 'Järnblod'.
5
De drank en de misdaad
Icarus vloog te hoog, verbrandde zijn vleugels en stortte neer. In de nieuwe en ronduit fantastische misdaadroman Icarus van de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer maken nogal wat mensen dat figuurlijk mee. In de eerste plaats Ernst Richter, internetondernemer en oprichter van Alibi.co.za, een site waar iedereen tegen een fiks bedrag een waterdicht alibi kan krijgen voor de scheve schaatsen die hij (60 procent) of zij (40 procent) wil rijden. Richter wordt dood teruggevonden. Het wordt de grootste zaak sinds Pistorius maar iedereen wil er zijn handen vanaf houden. Ook Bennie Griessel houdt het niet meer; na een familiedrama bij een collega-politieman, grijpt hij terug naar zijn goede vriend Jack Daniel's. En zijn collega Vaughn Cupido wordt verliefd op een verdachte. Op een gereputeerd wijndomein smaken de druiven behoorlijk zuur wanneer de eigenaar een lange bekentenis doet die misschien wel iets te maken heeft met de dood van Richter.
Met Icarus heeft Meyer zichzelf overtroffen. Wie bezwaar heeft tegen het thrillergenre moet Meyer lezen, want dit is grote literatuur. Zijn inzicht in personages, de manier waarop hij het verhaal vaart en spanning geeft, de subtiele wijze waarop hij de complexe Zuid-Afrikaanse samenleving becommentarieert en de heerlijke ironie maken vanIcarus de beste misdaadroman die je dit najaar in de rekken zult vinden.
DEON MEYER
Icarus.
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen, Bruna, 375 blz., 19,95 euro. Oorspronkelijke titel: 'Ikarus'.
6
De lichaamsdief
Wie meegaat in de wonderbaarlijke premisse van Huid op huid van de Engelse Claire North wacht een hoogst originele sciencefictionthriller. Het uitgangspunt is dat er entiteiten zijn, vergelijkbaar met geesten, die van lichaam naar lichaam kunnen springen. Zij 'wonen' dus in de lichamen van andere mensen. Zo iemand is Kepler, die over de eeuwen te gast is geweest bij zowel mannen als vrouwen. Hij is ooit makelaar geweest en zorgde ervoor dat lotgenoten in een gastlichaam konden verblijven. Zo vroeg iemand hem ooit of Marilyn Monroe even gastvrouw wilde spelen. Nu echter jaagt iemand hem op. Het lichaam waarin hij zich had genesteld, werd vermoord, maar blijkbaar had de moordenaar het op hem voorzien.
Dit soort boeken staat of valt met het vermogen van de auteur om te spelen op de suspension of disbelief van de lezer. Daarin slaagt Claire North wonderwel. Eigenlijk is Huid op huid opgebouwd als één lange achtervolgingsthriller. Kepler doet alles om uit de handen van zijn belagers te blijven, maar moet tegelijk proberen te ontdekken wie het op hem gemunt heeft.
Dit is de tweede hoogst originele sf-misdaadroman van een jonge auteur die al hoge ogen gooide met De eerste vijftien levens van Harry August. Daarin gaat iemand dood maar komt hij ook telkens opnieuw tot leven, tot hij wordt gevraagd om de wereld te redden.
Bevreemdend, spannend en intrigerend.
CLAIRE NORTH
Huid op huid.
Vertaald door Lisette Graswinkel, Nieuw Amsterdam, 416 blz., 24,99 euro. Oorspronkelijke titel: 'Touch'.
7
Het hout van de viool
Een gerenommeerde dichteres die zich waagt aan een thriller. Vaak is het nog niet vertoond, maar de Nederlandse Esther Jansma, auteur van een dozijn bejubelde dichtbundels, schreef samen met haar compagnon Wiljan van den Akker De messias. Als pseudoniem kozen ze het internationaal klinkende Julian Winter.
'De messias' is een van de beroemdste violen ter wereld. Antonio Stradivari bouwde in 1716 het instrument dat zich nu in het Ashmolean Museum in Oxford bevindt. Die onderwerpkeuze is niet toevallig. Naast dichteres is Jansma ook hoogleraar in de dendrochronologie, waarin vooral de datering van oude houten voorwerpen centraal staat. Zoals bijvoorbeeld een viool gebouwd door de grootmeester uit Cremona.
In veel hoofdstukken van De messias is het hout aan het woord. Dat kan een presse-papier zijn, een wandelstok, een vioolkist en natuurlijk een viool. Zo wordt de geschiedenis van Stradivari verteld, overigens niet echt een fijne man.
De hedendaagse verhaallijn van deze thriller gaat over Emma Faber, die net als Jansma houtdeskundige is en naar Berlijn geroepen wordt om violen te dateren. Zij vermoedt fraude, maar wordt tegengewerkt door mensen met geld en macht. Bovendien zit haar relatie niet goed en gaat ze nog altijd gebukt onder haar strenge religieuze opvoeding.De messias mist in het begin vaart en is soms wat warrig, zeker in de historische passages, maar naar het einde wint het boek aan spanning.
JULIAN WINTER
De messias.
Prometheus, 365 blz., 19,95 euro.
John Vervoort ■
L. Kersten
Liese Meerhout is commissaris bij de Antwerpse politie en wordt ingeschakeld om de moord op een oud-collega te onderzoeken. Er is een signalement van de vermoedelijke dader: een lange magere man op een motor met dichte helm. Wanneer dezelfde dader een rechter vermoordt, er een teamlid wordt vermoord en er een aanslag op haar Lieses leven wordt gepleegd, staat het team voor een groot raadsel. Hoe zijn de slachtoffers met elkaar verbonden? Hoewel Liese de dader herkend heeft, roept dit alleen maar meer vragen op. Zijn ze wel naar de juiste persoon op zoek? De auteur (1961) levert een meesterwerk af met dit achtste deel in de Liese Meerhout-reeks. Door zijn vlotte pen, goede verhaalopbouw en het onafgebroken rappe tempo waarin de moorden gepleegd worden raak je in de ban van de vleermuismoordenaar. Liese is een sympathieke hoofdpersoon die de lezer meezuigt in haar drama. Een must read voor de Liese Meerhout fans, maar ook alle andere thriller liefhebbers zullen hiervan smullen. Van Vlaamse hand, in prettig Nederlands geschreven.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.