De wensbloem
Nathalie Slosse
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Abimo, 2011 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : Kleuter : mens - lichaam
Ziek - Gezond |
00/00/0000
In Grote boom is ziek van Nathalie Slosse staat 'Grote boom' symbool voor iemand van wie jonge kinderen erg veel houden. Jammer genoeg wordt Grote boom erg ziek. De dokter kan Grote boom wel genezen, maar het genezingsproces zal heel veel tijd in beslag nemen, en Grote boom gaat er eerst zo slecht uitzien voor hij beter wordt, dat het wel lijkt of hij doodgaat.
Snuiter houdt erg veel van Grote boom. Omdat hij de moed niet zou verliezen, krijgt Snuiter van de dokter een grote bokaal vol steentjes. Elke dag mag Snuiter één steentje uit de pot nemen. Wanneer de pot leeg is, kan Grote boom beginnen beter worden. De vrienden van Grote boom komen op bezoek en brengen cadeautjes mee voor hem. Snuiter verzorgt Grote boom zo goed hij kan, ook al duurt het zo verschrikkelijk lang vooraleer de pot met steentjes leeg is, en ook al ziet Grote boom er altijd slechter uit nadat de dokter hem nieuwe medicijnen heeft toegediend. Maar eindelijk is de pot dan toch leeg. Snuiter vult hem met aarde en duwt er een nootje van Grote boom in. Terwijl het nootje ontkiemt en een kleine boom wordt, wordt ook Grote boom stilaan beter.
Het boek is mooi geïllustreerd. Snuiter zelf wordt voorgesteld als een soort egeltje tegen een achtergrond in aquarel. De illustraties tonen scherp hoe Snuiter meeleeft met Grote boom: eerst is Snuiter verdrietig, dan boos en ten slotte berust hij. In de illustraties krijgen doktersspullen zoals injectienaalden en baxters een prominente plaats. Dat vergroot ongetwijfeld de herkenbaarheid voor jonge kinderen die in hun omgeving met kanker geconfronteerd worden. Snuiter gebruikt de lege bokaal ook onmiddellijk voor iets anders, wat wijst op de flexibiliteit van kinderen en hun vermogen om te gaan met onprettige ervaringen.
Bij het boek hoort een handleiding die te vinden is op de website van uitgeverij Abimo. De handleiding geeft o.m. duiding bij de ziekte kanker, een verklarende woordenlijst en foto's. Daarnaast worden in de handleiding ook een heleboel ideeën aangeboden om met kinderen aan de slag te gaan in functie van hun verwerkingsproces. Die ideeën kunnen met individuele kinderen, maar ook in een klasgroep worden uitgewerkt, bv. als een klasgenootjes door kanker getroffen is. Ook achteraan in het boek zijn een aantal van deze ideeën terug te vinden. Grote boom is ziek is een kwaliteitsvol boek dat op een serene manier kanker bespreekbaar maakt voor jonge kinderen, waarbij taboes niet uit de weg worden gegaan. [Hilde Debacker]
Kirsten de Pré MA
Voor peuters en kleuters zijn er weinig boeken beschikbaar die gaan over het kennen van iemand met een ernstige ziekte en hoe daarmee om te gaan. De auteur van dit prentenboek besloot daarom het boek te schrijven dat zij tijdens haar ziekte had gemist voor haar 2-jarige zoontje. Het verhaal gaat over Grote Boom en Snuiter. Grote Boom blijkt houtwormpjes onder zijn schors te hebben. De dokter behandelt hem hiervoor, maar Snuiter snapt het niet. Grote Boom wordt alleen maar zieker van de behandelingen. Een mooi, ontroerend prentenboek dat een ziekte als kanker door de prachtige metaforen heel inzichtelijk maakt voor jonge kinderen. De houtwormpjes staan metafoor voor de kankercellen en de afvallende bladeren voor haaruitval. Het legt niet alleen het ziektebeeld uit, maar gaat ook in op de vragen waarom iemand zoiets overkomt en wat de kinderen zelf kunnen doen. Ondanks het onderwerp is het geen zwaar verhaal. Mooie paginagrote aquarelillustraties. Het boek besluit met doe-ideeën die kinderen kunnen helpen om hun emoties te verwerken en de zieke dierbare te troosten. Ongewijzigde herdruk. Vanaf ca. 4 jaar.
Ilse Trimborn
ua/an/22 j
Toen Nathalie Slosse geconfronteerd werd met kanker vond ze geen geschikt boek om haar zoontje duidelijk te maken wat die vreselijke ziekte met een mens doet. Na haar ziekte besloot ze dit boek te schrijven, om dit gemis op de boekenmarkt te vullen.
Het verhaal is zeer helder geformuleerd: Grote Boom is ziek en zijn vriendje Snuiter, een kleine egel, wil hem helpen. De dokter komt langs en concludeert dat Grote Boom geplaagd wordt door houtwormpjes die verdreven moeten worden. De medicijnen zullen de boom genezen, maar eerst lijkt het wel alsof de boom zieker wordt, als zijn blaadjes neerdwarrelen. Snuiter weet eigenlijk niet of Grote Boom nog wel ooit opniieuw zijn sterke vriend zal worden, maar blijft hopen.
De figuur van Kleine Snuiter met zijn gevoelens van wanhoop, verdriet, woede en ondertussen kinderlijk naïeve oplossingen aandragend, is zeer levensecht neergezet.
De knappe metaforen – houtwormpjes zijn kankercellen, vallende blaadjes ofte het uitvallen van haar – dragen bij tot een sterk, ontroerend, maar ook hoopgevend prentenboek dat ondanks de goede afloop geen onrealistische verwachtingen creëert bij het jonge doelpubliek. Zelfs wanneer de kanker het wint, is dit een zeer bruikbaar boek, dat aangeeft dat iedere mens iets van zichzelf achterlaat.
Achterin het boek staan verschillende knutselactiviteiten die tegelijk troostmomenten kunnen zijn voor kinderen. Eigenlijk zou je willen dat dergelijke boeken niet nodig zijn, maar wanneer dat toch het geval is, vormt dit boek een welkom hulpmiddel voor (groot)ouders, leerkrachten en opvoeders.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.