20-01-2022

Jeugdboekenmaand voor scholen: Win een auteurslezing voor je klas

Tijdens de Jeugdboekenmaand hebben we heel wat leuke activiteiten gepland voor klassen uit het kleuter- en basisonderwijs in Roeselare. Ontdek snel ons aanbod en doe meteen een aanvraag voor een vertelmoment!Lees meer

Our Democratic Europe: slotseminarie

Op zaterdagnamiddag 20 januari vond het slotseminarie van Our Democratic Europe plaats. In dit Europees participatieproject denken jongeren tussen 14 en 18 jaar uit België, Polen, Denemarken en Nederland samen na over Europa en de toekomst.

Tijdens verschillende regionale en internationale seminaries ontmoetten de jongeren ondernemers en beleidsmakers van verschillende niveaus. Na een bezoek aan Polen, Nederland en Denemarken was het dit keer de beurt aan ons land. Naast een inhoudelijk programma rond het thema “poverty & social exclusion”, hadden we de belangrijke taak om het project zowel officieel als feestelijk af te sluiten. 

ARhus ontving de jongeren op zaterdagmiddag 20 januari voor presentaties van zowel de jongeren zelf als politici uit elk land. Henk Kindt, voorzitter van ARhus, nam die taak op zich voor België. De dag werd afgesloten met een inleefdiner waarin de jongeren de werking van banken en OCMW’s leerden kennen en getrakteerd werden op een Syrisch avondmaal. Op zondag 21 januari bezochten de jongeren de Brugse binnenstad en vervolgens TRAX in Roeselare. Na een welkomstwoordje van burgemeester Kris Declercq, gingen de jongeren in debatgroepjes dieper in op de onderwerpen armoedebeleid, sociale uitsluiting in onderwijs, vluchtelingen en discriminatie. Om het sociale thema door te trekken, zorgde ARhus voor catering uit Venezuela.

De laatste dag van het seminarie trok de hele groep naar Brussel. Na een wandeling in de Matongéwijk, geleid door onze jongeren, werden ze ontvangen in de Europese Commissie door de adjunct-kabinetschef van Marianne Thyssen. Hij mocht er de aanbevelingen van de jongeren ontvangen en had lovende woorden over voor het project. Vervolgens gaf Tom Vandenkendelaere, Europarlementslid en Roeselarenaar, de jongeren een inspirerende uiteenzetting in het Europees Parlement. Ze bezochten de grote vergaderzaal en ontmoetten tot slot nog Vlaams Minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz, die met veel plezier de vragen van de jongeren heeft beantwoord.

Na al deze officiële ontmoetingen, was het uiteindelijk tijd voor feest! In Het Sacrament kreeg de groep een typisch Vlaams gerecht voorgeschoteld (stoofvlees met frietjes!) en konden ze hun dansmoves demonstreren. Enkele jongeren konden hun traantjes niet bedwingen bij het afscheid, en ook tijdens het slotmoment met de Belgische jongeren werd duidelijk hoe waardevol ze dit project vonden.