31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Groetjes uit ARhus: lezen op school

We zijn bijna aan het einde van de Voorleesweek 2021! Ook in het project Lezen doe je samen werd heel hard voorgelezen. In dit project ondersteunen we vanuit ARhus 4 Roeselaarse basisscholen om gedurende 2 jaar rond leesmotivatie te werken. Deze maand werkten de scholen logischerwijs rond voorlezen.

Maai Verhaeghe is medewerker collectievorming jeugd en werkt achter de schermen mee aan dit project.

Maai: "Er is online heel wat (voor)leesinspiratie te vinden. Voor wie het bos door de bomen niet meer ziet, lijst ik met plezier de beste inspiratiebronnen op. Ik geef ook boekentips om de schoolbibliotheken uit te breiden. Mijn eigen all time favoriete voorleesboek? Max en de maximonsters!"

Benieuwd hoe het er in de scholen aan toe ging? Bekijk dan even deze foto’s:

Freinetschool De Bonte Specht

 

Basisschool De Plataan

MPI Sterrebos

 

Vrije Centrumschool Roeselare

Ilse Van Hevel en Eva Vandermeersch werken bij ARhus als informatiebemiddelaar en projectmedewerker en vormen in dit project de link tussen de scholen en de bibliotheek.

Eva en Ilse: "Wij volgen elk 2 scholen op en gaan geregeld op bezoek, samen met  de coördinator vanuit Hogeschool Vives. Dankzij dit project kunnen we veel informatie uitwisselen met de scholen. Wij verwelkomen wekelijks heel wat klassen in ARhus, maar wij vinden het ook altijd fijn om zelf op bezoek te kunnen gaan! Voor de Voorleesweek zijn wij de tips van onze collega Maai gaan voorstellen, zodat elke leerkracht een topboek kon vinden voor hun klas.

Het enthousiasme in de scholen geeft ons veel energie. Eén van de scholen startte samen met de ouders een eigen schoolbib en zocht daarbij nog naar bibtasjes. Onder meer dankzij die vraag heeft ARhus nu unieke totebags voor kinderen, die ze zelf kunnen pimpen! Ook de samenwerking met het MPI Sterrebos vinden we extra verrijkend. We geven hen graag extra boekentips op maat. Fijn om te zien hoe de leerkrachten en leerlingen, of Steeboz, daarmee aan de slag kunnen! Het geeft sowieso veel voldoening om kinderen enthousiast te zien over boeken die we op school voorstellen.” 

Lezen doe je samen is een project van hogeschool Vives waar ook ARhus en 4 Roeselaarse basisscholen aan meewerken. Vanuit ARhus ondersteunen we de deelnemende scholen bij het opzetten van leesinterventies en het aanvullen van de schoolbib. Elke school heeft een vast aanspreekpunt bij ARhus.  Het project kwam tot stand dankzij de subsidie Lezen op school op initiatief van de Vlaamse Regering.

Alle info over het project vind je hier.

 

 

Dit project kwam tot stand dankzij de subsidie Lezen op school op initiatief van de Vlaamse Regering.

 

24/11/2021