21-11-2022

Hulp bij je jobbonus

Wie minder dan 2500 euro bruto verdient, komt mogelijk in aanmerking voor een jobbonus. Lees meer


Plats Divers kookboek

ARhus brengt kookboek uit in kader van SIREE 

Zoals we het een aantal maanden geleden via dit Groetjes uit ARhus-blogbericht hebben aangekondigd, is het boek Plats Divers in kader van het Interreg-project SIREE klaar om door jou verorberd te worden! Voor zij die het gemist hebben, ik fris nog even je geheugen op. SIREE staat voor Social Integration of Refugees through Education and Self-Employment en beoogt het bevorderen van de integratie van nieuwkomers via onderwijs en ondernemerschap.

Plats Divers valt binnen het luikje onderwijs en heeft als hoofddoelstelling het stimuleren van ouderparticipatie bij ouders met een migratieachtergrond. Zij ervaren vaak moeilijkheden om de weg naar school te vinden en weten niet dat ze daar heel erg welkom zijn. Daardoor kennen ouders en scholen elkaar niet en is er geen dialoog om het over het welzijn en de educatie van het kind te hebben. Om hen duidelijk te maken dat de school een open plek is, kwam de Burgerschool op het idee om ouders via kookworkshops op school te verwelkomen. Omdat dit een succesvolle formule bleek te zijn werd Plats Divers in het leven geroepen. MSKA sloot met veel plezier aan en paste dezelfde formule toe. Want, zeg nu zelf, als er één taal is die iedereen spreekt, dan is dat de taal van de keuken wel. 

Plats Divers: what's in a name?

De naam verklapt het. Het boek combineert de wereldkeuken met persoonlijke verhalen. Dat de maatschappij almaar diverser wordt is een gegeven. Maar de 'ander' ontmoeten en leren kennen is toch niet even vanzelfsprekend. Met dit project gingen we op zoek naar hetgeen we gemeen hebben. Al snel werd duidelijk dat liefde voor eten universeel is. ARgonaut Deniza en Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom sloegen de handen in elkaar om het boek te realiseren. Samen gingen ze in gesprek met de ouders, schreven ze de verhalen neer en voorzagen ze een mooie lay-out. Dat het niet altijd gemakkelijk was en Corona veel flexibiliteit eiste is geen verrassing.

'De liefde voor dit project en de energie die we kregen van de verhalen maakten alles goed', aldus Johan en Deniza. 

Superdiversiteit als bindmiddel in MSKA en Burgerschool

In veel scholen, net als in MSKA en Burgerschool Roeselare, is de studentenpopulatie een bonte mengeling van nationaliteiten. Naast alle rijkdom brengt dit ook veel uitdagingen met zich mee. Beide scholen zagen een uitgelezen kans om hun studenten beter te leren kennen en een connectie te maken met hun thuis.

In het najaar van 2019 kwamen ouders met en zonder migratieachtergrond geregeld samen in de keukens van beide scholen om samen te koken. Er werd hen gevraagd een familierecept klaar te maken en het verhaal rond hun gerecht met ons te delen. Deze zouden opgenomen worden in een verzameling van lekkere recepten en warme vertellingen uitgeschreven in een boek. Tijdens het koken werd er met elkaar kennis gemaakt. Ouders die elkaar anders nooit zouden ontmoeten – of nog: met elkaar aan de praat raken – vonden verbinding in de basis van het bestaan: koken, zijn wie ze zijn en genieten van lekker eten. Ook de leerlingen leerden elkaar op een andere manier kennen. Zo realiseerde een van de leerlingen zich dat leerlingen met een migratieachtergrond heel wat bagage met zich meedragen. Tijdens de kooksessies zag ze hoe een jongen alles moest vertalen voor zijn moeder en zij op hem rekende. 'Dat moet niet gemakkelijk zijn', dacht ze bij zichzelf. Sindsdien heeft ze meer begrip wanneer ze leerlingen met een migratieachtergrond leert kennen. 

'Bère! Ik wil het Plats Divers boek!' 

Het boek is exclusief verkrijgbaar via de deelnemers van Plats Divers. Kan je geen exemplaar bemachtigen?

    Kijk hier het kookboek in!  

'Mag ik eens proeven?'

Loopt het water je al in de mond? Hou dan de Keuze van de Chef-gerechten in het ARhus Café in de gaten en kom binnenkort smullen van een Plats Divers gerecht gemaakt door chefs Hans, Sofie en Saskia. 


Syrische Mulukhiya van Hassan,
deelnemer uit MSKA

'Samen koken? Echt iets voor mij!'

Kennis delen doen we in ARhus in de breedste zin. Dit ook via de keuken van het ARhus Café. Kook je graag in groepsverband en leer je graag nieuwe recepten kennen van mensen uit verschillende culturen? Dit najaar organiseren we samen met kinderen, jongeren en ouders kooksessies met chefkok Hans.