15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Apps in de kijker

Elke maand proberen we een interessante app uit en vertellen in een kort rapportje wat wij ervan vonden.

Kinderapps verzamelen we hier.

Augustus 2019

Hebban & Goodreads

Tijdens je vakantie heb je eindelijk weer tijd om te lezen. Als je niet meteen weet welk boek je wil lezen, krijg je heel wat leestips in Hebban en Goodreads.

Lees meer

Juli 2019

Momondo Places : Travel guide & map

Voor verschillende populaire steden heeft Momondo een gratis app uitgebracht met veel tips van locals. Zo ontdek je behalve de beroemde bezienswaardigheden ook leuke winkels en markten, hotels en gezellige cafeetjes en restaurants. Alle locaties worden gegroepeerd volgens interesse en wens. De volledige app met tips en kaart kan je offline gebruiken.

Lees meer.

Juni 2019

Big Bang AR

In Big Bang AR legt de Britse actrice Tilda Swinton met ondersteuning van de wetenschappers van CERN de Big Bang en het ontstaan van het universum en ons zonnestelsel uit. Tijdens de film krijg je prachtige beelden te zien die je in 360° kan bekijken en waarbij je uitgenodigd wordt tot interactie.
Lees meer

Mei 2019

Prizmo Go

Prizmo Go biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben met lezen door dyslexie of een visuele beperking. De app kan namelijk een tekst voorlezen als je er met je smartphone of tablet een foto van neemt. Bij het scannen van de tekst krijg je gesproken instructies. De app geeft vervolgens de tekst weer op het scherm. Terwijl de zinnen worden voorgelezen, lichten de woorden op en kan je terug- of vooruitspoelen en pauzeren.
Lees meer

April 2019

Quik: GoPro Video Bewerker

Met Quik maak je op een heel eenvoudige manier leuke video’s van je favoriete foto’s en filmpjes. De app zorgt hierbij voor mooie overgangen en effecten en laat alles synchroon lopen op de maat van een muzieknummer.
Lees meer.

Maart 2019

David Bowie Is

De app laat met augmented reality David Bowie helemaal terug tot leven komen. Kijk naar beelden van zijn concerten, beluister zijn songs en ontmoet de artiest via handgeschreven songteksten, dagboekfragmenten, tekeningen en nog veel meer.
Lees meer.

Februari 2019

Unsplash

Voor presentaties, papers of blog posts,heb je vaak foto’s nodig. Soms vind je mooie beelden op internet, maar kan je ze niet gebruiken omdat er een watermerk op staat. De app Unsplash lost dit probleem op en stelt meer dan 450 000 geslaagde én rechtenvrije foto’s in hoge resolutie ter beschikking.
Lees meer

Lijstjes met toppers

Apps uitproberen?

Op verdieping +2 en +3 van ARhus De Munt kan je gebruik maken van een tablet als je deze apps eens wil uitproberen.

Verdieping +2: een tablet met kinderapps (vanaf 6 jaar) en een tablet met kleuterapps

Verdieping +3: een tablet met apps in de kijker voor volwassenen

Wat zijn apps?

Apps zijn software-applicaties die werden ontworpen om afgespeeld te worden op tablets en smartphones. Sinds de doorbraak van deze toestellen zijn ze alomtegenwoordig: iedere dag komen heel wat nieuwe apps uit, sommige gratis en andere betalend.

Apps bieden ontspanning in de vorm van spelletjes, maar kunnen ook heel handig zijn en snel nuttige informatie geven. Je vindt apps over tal van onderwerpen: het nieuws en weerbericht, boekentips, recepten, muziek, fotografie, wegenkaarten... Er zijn ook toepassingen waarmee je je e-mails, foto’s, agenda en documenten kan beheren. Apps worden ook ontworpen door bekende bedrijven om hun dienstverlening toegankelijk te maken voor tablet- en smartphonegebruikers.

In het enorme aanbod vind je niet altijd gemakkelijk je weg en niet elke app is even gebruiksvriendelijk of relevant. Daarom willen we hier maandelijks enkele apps voor volwassenen en kinderen voorstellen die zeker de moeite lonen om op je tablet of smartphone te installeren. We vermelden erbij of ze al dan niet betalend zijn en onder welk besturingssysteem ze werken (iOS, Android of Windows).

Hoe beoordeel je een app?

Om de kwaliteit van apps te beoordelen moet je letten op de inhoud, de methodiek, de vormgeving en de technische kant van de applicatie.

Inhoud

 • een goeie app is niet overbodig, maar geeft informatie of een dienst die je niet gemakkelijk elders kan vinden
 • er is geen overdaad aan reclame

Methodiek

 • je vindt gemakkelijk je weg in de app via overzichtelijke menu’s en duidelijke toetsen
 • er zijn geen slinkse trucs om je aan te zetten inhoud in de app te kopen ('in app-aankopen')

Vormgeving

 • een goeie app is grafisch mooi ontworpen
 • het ziet er niet schreeuwerig uit

Technisch

 • de app moet functioneel zijn: hij moet snel laden zonder vast te lopen
 • alle onderdelen moeten werken

Goeie apps voor kinderen en jongeren:

 • zijn leuk om te spelen
 • bevatten een competitief element (bv. verschillende spelniveaus)
 • hebben informele leerwaarde
 • sluiten aan op hun niveau en belevingswereld

Interessante websites om apps te vinden

Voor kinderen

Voor volwassenen

Als je zelf goeie apps kent, mag je die altijd met ons delen. Gebruik hiervoor dit formulier.