08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps tijdens klasbezoeken

Mediawijsheid speelt een grote rol in onze samenleving. Ook kinderen krijgen meer te maken met de digitale wereld. Daarom integreren we tijdens sommige klasbezoeken enkele kwalitatieve apps. Een overzichtje vind je hieronder.

Digikids 3de kleuterklas

De drie biggetjes (4,99 euro)

Het beroemde sprookje van de drie kleine biggetjes wordt in deze app op een heel leuke manier gebracht. De app maakt gebruik van de vele mogelijkheden die de iPad biedt. Zo zorgden de ontwikkelaars voor tal van grappige verrassingen en doe- en zoekopdrachten. Door te blazen in de microfoon kan je het huis bijvoorbeeld met de grond gelijk maken en als je het scherm schuin houdt, verken je de omgeving. Je kan ook hutjes bouwen en op zoek gaan naar de spin of het konijn. Het verhaal wordt verteld door kinderen en ondersteund door muziek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/de-drie-biggetjes/id579290022?mt=8  

Roodkapje, een sprookje in 3-D  (4,99 euro)   

Schrijf jouw versie van dit klassieke sprookje! Onderweg moet je telkens een pad kiezen waardoor het avontuur een ander einde krijgt. Help Roodkapje voorwerpen te verzamelen in het bos. Hiermee kan ze de boze wolf op verschillende manieren verslaan en haar oma redden. Er zijn acht verschillende routes in het bos waarbij heel wat verrassende spelletjes en activiteiten op je wachten.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/roodkapje-een-sprookje-in-3-d/id877615024?mt=8

Fundels     

Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken (iOS) waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

Electro   (gratis)

Met Electro leren kleuters vormen en tegenstellingen ontdekken en oefenen ze met tellen. Robbie de Robot begeleidt de spelletjes waarbij kinderen links en rechts een aantal kaarten met afbeeldingen te zien krijgen. Ze moeten bij elkaar passende kaarten tegelijk aanraken. Electro is een heel kindvriendelijk spel dat de concentratie, het geheugen en de cognitieve vaardigheden van jonge kinderen helpt ontwikkelen. De gratis versie bevat drie spelletjes. Een extra set van vijf opdrachten kost 1,59 euro.  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.jumbo.eu/nl-nl/electro

Kikker viert feest (2,99 euro)

Leuke app voor peuters en kleuters, gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Max Velthuijs. Kikker is jarig en heeft ook jou uitgenodigd op zijn feestje. Help hem met de voorbereidingen: versier zijn huisje of maak een mooie tekening voor hem. Je mag ook Varkentje helpen bij het versieren van de taart en Haas en Beertje bij het inpakken van de cadeautjes. Tijdens zijn feestje wil Kikker graag verstoppertje spelen, koek eten en puzzelen. Deze app zorgt voor heel wat speelplezier en is heel veilig in gebruik. Zo zijn er geen social media-toepassingen of ‘in-app’-aankopen en is er geen internetverbinding nodig. (2-5 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.kikkerviertfeest.nl

Letters (1ste en 2de leerjaar)

Letterlegger Zwijsen (iOS €4,99 en Android €3,99)

De Letterlegger sluit aan op de methode Veilig Leren lezen van uitgeverij Zwijsen. Beginnende lezers leggen de juiste letter(s) bij een afbeelding in vijf niveaus. Bij niveau 1 legt een speler alleen de eerste letter van een woord, vanaf niveau 2 het hele woord. Om frustratie te voorkomen wordt een woord automatisch gelegd na drie foute antwoorden. 

Voor iOS - Nederlandstalig - http://itunes.apple.com/nl/app/maan-roos-vis-letterlegger/id490601269?mt=8

Voor Android - Nederlandstalig - https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.zwijsen.letterlegger

Woord Vlucht  (gratis voor basisversie)  

Met deze app moet je woorden zoeken in het rooster. Je krijgt hiervoor een minuut de tijd. Een spel bestaat uit verschillende rondes waarbij het te vinden woord steeds langer wordt. Vind je het woord niet binnen de tijd, dan is het spel afgelopen. Bij de gratis versie moet je horizontaal zoeken naar woorden. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, stijgt de moeilijkheidsgraad en moet je ook verticaal en diagonaal woorden opspeuren.  Woord Vlucht is ook beschikbaar met Engelse, Franse, Duitse of Spaanse woordenlijsten. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig -  itunes.apple.com/nl/app/woord-vlucht/id473648232?mt=8

Woorden Raden  (gratis voor basisversie)  

Deze app van dezelfde ontwikkelaar als Woord Vlucht is een sympathieke variant op het klassieke galgje. Binnen acht zetten moet je het juiste woord raden. Je kan hierbij enkele letters kopen. Bij de gratis versie is alleen het gemakkelijke niveau beschikbaar waarbij je altijd vijfletterwoorden krijgt, drie letters kan kopen en acht fouten mag maken. Je kan ook Engelse, Franse en Duitse woorden zoeken of binnen de categorie 'dieren', 'geografie' of 'groente en fruit' spelen. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, krijg je ook moeilijkere niveaus waarbij de woorden tot zeven letters lang kunnen zijn. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/woorden-raden-galgje/id517494182?mt=8 

Rekenkoning Junior (basisversie gratis)

Dit rekenspel speelt zich af in de Middeleeuwen. Door rekenvragen te beantwoorden en puzzels op te lossen kan je op de sociale ladder omhoogklimmen. Verzamel sterren, win medailles en neem het op tegen vrienden en familie. Als je het spel wint, word je Rekenkoning of –koningin. Deze app laat kinderen op een toegankelijke en stimulerende manier kennis maken met rekenen. Ze leren rekenproblemen ook van verschillende kanten bekijken. In de gratis versie komen tellen, optellen en verschil aan bod. In de volledige versie, die je voor 2,99 euro kan kopen, kan je ook vermenigvuldigen, delen, vergelijken, meten en puzzels en breuken oplossen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://oddrobo.com/kingofmathjunior

Pim Pam Pet (€2.99)

App van het bekende vraag- en antwoordspel met de spinner dat iedereen weer aan tafel brengt. Je kan met meerdere spelers of in teams spelen. Geef de spinner een draai en de leukste PimPamPet-vragen passeren de revue. De spinner geeft de letter aan. De speler die als eerste het PimPamPet woord met de juist letter roept, krijgt het punt.

Voor iOS - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/pimpampet-voor-ipad/id442398429?mt=8

Expeditie in ARhus (3de en 4de leerjaar) 

Google earth (gratis)

Met Google earth kan je de aarde verkennen en in 3D steden bezoeken zoals Londen, Tokio en Rome.

Voor android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.earth

Dierenzoeker   (gratis)  

Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. De meest voorkomende dieren die je in je omgeving kan tegenkomen zijn hier opgenomen. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 300 dieren, waaronder  heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten, die voorkomen in de stadsparken en – tuinen, maar ook binnenshuis. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren.  (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - dierenzoeker.nl 

Amon & Amara: een Egyptisch avontuur  (2,99 euro)  

Amon & Amara is een educatieve en interactieve app met een voorleesfunctie. De app vertelt een Egyptisch sprookje over vriendschap, over leven en dood, over nieuwsgierigheid en over lef hebben. Het verhaal is geschreven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en wil kinderen van 4 tot 9 jaar op een speelse manier laten kennismaken met het leven in de Egyptische Oudheid. (van 4 tot 9 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig. followamuse.nl/producten/amon-amara

Muse-app   (gratis)   

Ook met deze app kan je lekker creatief zijn. Je kan je eigen kunstwerken samenstellen aan de hand van fragmenten uit wereldbekende schilderijen van, onder andere, Vermeer, Michelangelo, Cranach en Rembrandt. Je selecteert je favoriete afbeelding en brengt het naar een wit doek waar je het kan vergroten en verplaatsen. Zo creëer je  een eigen schilderij dat mooi, grappig, mysterieus of dramatisch kan zijn en dat je kan opslaan en delen met vriendjes. Deze app laat je op een leuke manier kennismaken met beroemde kunstwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Indien je niet genoeg hebt aan de aangeboden afbeeldingen kan je er nog meer aankopen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS, Engelstalig- www.museapp.org