03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps Makkelijk Lezen

APPS VOOR KINDEREN

 

Anderslezen  (gratis)   

Deze app maakt van je smartphone of tablet een Daisyspeler met dezelfde navigatiemogelijkheden. Zo kan je Daisy luisterboeken, gesproken tijdschriften of audiokranten online beluisteren of ze downloaden naar je toestel voor offline gebruik. Je moet je eerst registeren met je Luisterpunt-leesnummer. Anderslezen is aangepast aan de noden van mensen met een leesbeperking. Zo kan je het voorleestempo verhogen of vertragen, de tekst vergroten of de kleuren aanpassen. Om de audioversie van de kranten of tijdschriften te openen, moet je wel een abonnement nemen (120 euro per jaar).  Je kan hierbij ook een krant op maat laten instellen met enkel de rubrieken die jou interesseren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.anderslezen.be/app.action

Pelle flitst   (gratis)  

Deze app van Onderwijszorg Nederland werd ontworpen voor kinderen met dyslexie. Je speelt de game per twee: de ene speler leest de woorden luidop en de andere laat weten of het woord goed gelezen is. Elk woord wordt in een flits getoond en hierbij kan je de lettergrootte en de flitsduur aanpassen. Woorden die verkeerd gelezen werden, worden opnieuw getoond. Iedere ronde zonder fouten levert je een hondenpenning op voor de halsbald van Pelle. De opgenomen woordenrijen worden ook door logopedisten gebruikt. Met deze app leer je woorden sneller herkennen! (van 7 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://onderwijszorgnederland.nl/nieuws/pelle-flitst-tweede-onl-app-onder-de-kerstboom/ 

Woordflitser / Woordtypen (gratis testversies; voor alle woordenlijsten 3,49 euro)

Meer dan 2400 woorden worden in deze app geflitst en jij moet ze goed uitspreken. Met deze methode oefen je het automatiseren van de woorden. Na veel oefenen leer je de woorden sneller en beter lezen. Woordtypen kan je als aanvulling gebruiken: hier moet je de geflitste woorden natypen. Ook met deze app zal je na verloop van tijd woorden sneller herkennen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://www.dyslexie-apps.nl/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=464  

Woorden! (gratis)  

Deze woordenboekapp van Muiswerk Educatief bevat meer dan 80.000 veelgebruikte woorden uit de Nederlandse taal. Sommige woorden worden verduidelijkt met een illustratie. Ieder basiswoord wordt uitgebreid omschreven: woordsoort, uitspraak, alle betekenissen, voorbeelden, uitdrukkingen, vervoegingen en verbuigingen. Soms worden ook synoniemen en tegenstellingen weergegeven. Je krijgt het gezochte woord ook als je het bij het zoeken verkeerd spelt. De app vindt ook woorden terug als je enkel het begin, einde of andere delen intypt. Je kan je woordenboek personaliseren door zelf foto’s toe te voegen. Voor 2,29 euro kan je de app zonder reclame gebruiken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/woorden/id482542354?mt=8  

Oefen b of d   (1,09 euro)

Met de vijf oefeningen in deze app leren kinderen al spelend de grafemen b en d herkennen. Ze moeten het juiste woord bij de plaatjes zetten, aanduiden welke letter ze in de zin zien staan, b of d kiezen om een woord volledig te maken en woorden met b aanduiden. Het kind wordt beloond met sterren als het de oefeningen beter doet. (van 6 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/oefen-b-of-d/id926430253?mt=8 

Squeebles spelling test (3,49 euro)

Hoewel de app in het Engels is, kan je hem gemakkelijk aanpassen voor de Nederlandse taal. Je kan namelijk zelf woordenlijsten toevoegen zodat je volledig op maat van je kind kan werken. Je spreekt en typt de woorden in die de app moet laten verschijnen. Je kan kiezen of je het woord al dan niet laat zien voor je kind het schrijft. In een apart deel zie je de vooruitgang van je kind en welke woorden fout geschreven zijn. De feedback kan je herschrijven in het Nederlands. Door woorden juist te schrijven, verdienen kinderen punten waarmee ze een spel kunnen spelen. (van 7 tot 12 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://keystagefun.co.uk/spelling-apps/squeebles-spelling-test/  

Bru-taal (6,99 euro)

Bru-taal is een bekroonde app voor kinderen met taalachterstand. Je kan op een speelse en leerzame manier oefenen met onze taal. Kies zelf een oefening en niveau of speel het hoofdspel met alle oefeningen (van gemakkelijk naar moeilijk). Er zijn meer dan 50 levels op drie verschillende niveaus. Dit komt aan bod: woordenschat, tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord, tegenstellingen, meervouden, synoniemen, verkleinwoorden, vergrotende trap en bezittelijke voornaamwoorden. (van 9 tot 11 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://www.bru-taal.nl/

Karaton (54 euro per jaar)  

Karaton is een educatief avonturenspel dat ontwikkeld werd voor kinderen met dyslexie. Ze spelen het spel onder begeleiding van een logopedist. Door de uitdagingen en beloningen in de game blijven ze gemotiveerd om te lezen en met taal te oefenen. Het spel en de oefeningen worden aangepast aan de noden en het niveau van je kind. Via het webplatform Karaton Academy kunnen ouders samen met zorgprofessionals de vorderingen van hun kind bijhouden en aanpassingen uitvoeren. Karaton kan gratis getest worden voor 14 dagen. (van 6 tot 12 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.karaton.be/

Pelle puzzelt   (gratis)  

Onderwijszorg Nederland ontwikkelde deze game voor kinderen met dyslexie. De app wil hen stimuleren om ook tijdens het weekend of in de vakantie te oefenen en te spelen met taal. Speel het woordspel met 18 verschillende woordzoekers die voor steeds meer uitdaging zorgen. Op het einde moet je het geheime woord trachten te ontdekken. (van 8 tot 11 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://onderwijszorgnederland.nl/nieuws/onderwijszorg-nederland-ontwikkelt-game-app-voor-dyslectische-kinderen/  

Kees Komma en de boekenbende   (gratis)  

Kees Komma drukt per ongeluk op een verboden rode knop waardoor alle boeken van Prof Apostrof in de papierversnipperaar terechtkomen. Help Kees om de snippers terug op te vangen. Kees Komma is een leuk spel waarbij je tegelijk kan lezen en luisteren. Doordat de tekst ook wordt voorgelezen, wordt lezen gemakkelijker. Zo beleven ook kinderen die er moeite mee hebben leesplezier. (van 8 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.ijsfontein.nl/projecten/kees-komma 

Yoleo (gratis testen)  

In deze online game worden kinderen met leesmoeilijkheden op een leuke manier gestimuleerd om een boek te lezen. In de game vind je een boekenkast met daarin een collectie populaire jeugdboeken in hybride vorm. De boeken tonen niet enkel de tekst, maar bevatten ook een audiobestand. Terwijl een stem voorleest, kan jij met de karaokebalk volgen in de tekst. Dit kan op jouw tempo. Zo wordt lezen leuker en gemakkelijker! Met het lezen van de boeken verdien je punten die je kan inzetten om je virtuele kamer op te fraaien en verder te komen in de game. De hybride boeken kosten 6,99 euro per stuk. Het eerste hoofdstuk kan je gratis lezen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.yoleo.nl/ 

APPS VOOR ALLE LEEFTIJDEN

WRTS   (gratis)  

Ook met deze app kan je woorden inoefenen. Kies de gewenste taal en voer zelf je woordenlijsten in of neem ze over van uitgevers of andere gebruikers. De app laat je kiezen uit verschillende overhoormethoden: je kan, bijvoorbeeld, jezelf in gedachten overhoren, een puzzel maken of een dictee doen. In courante talen hoor je ook de uitspraak. Op de website kan je lijsten delen met anderen. Website en app worden dan met elkaar gesynchroniseerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://wrts.nl 

Dyslexie voor iPad     (1,99 euro)  

Deze app ondersteunt kinderen en volwassenen met dyslexie en beginnende lezers bij het correct schrijven van woorden. Je leert hierbij een aantal regels en tips toepassen die uiteindelijk een automatisme worden. Dyslectici maken veel schrijffouten doordat ze deze regels en structuren niet herkennen. Veel oefening en herhaling van de regels kan hen hierbij helpen. Je kan oefenen met woordflitsen, een quiz met meerkeuzevragen en letterspellen. De app is niet alleen een hulp bij het schrijven, maar ook een naslagwerk voor de spellingsregels.

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/dyslexie-voor-ipad/id515838595?mt=8 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.passendlezen.nl/home

Prizmo (9,99 euro)  

Met deze app kan je gedrukte tekst inscannen en laten voorlezen. De app geeft gesproken instructies zodat je je tablet of smartphone juist positioneert bij het inscannen van teksten. De app herkent Nederlands en een Vlaamse stem (mannelijk of vrouwelijk) kan je aankopen voor 2,99 euro. De spraaksnelheid kan je aanpassen en er is ook een online vertaalfunctie. 

Voor iOS –ook Nederlandstalig - http://www.creaceed.com/iprizmo

Kurzweil 3000 Mobile app (enkel met licentie)

Met deze app van Kurzweil kan je teksten laten voorlezen. Je kan gemakkelijk meevolgen doordat de woorden oplichten. Het is mogelijk de stem te veranderen, de snelheid aan te passen en de tekst te markeren. Maak ook gebruik van de sprekende woordenboeken en beeldwoordenboeken waarin je woorden in meerdere talen kunt opzoeken. Je kan ook notities maken met woordvoorspelling. Hierbij worden ook suggesties gegeven voor mensen met dyslexie met aandacht voor typische schrijffouten. Om de app te kunnen gebruiken moet je eerst het computerprogramma Kurzweil 3000 aankopen.

Voor iOS – Nederlandstalig - http://home.sensotec.be/products/detail.aspx?id=754

NaturalReader (volledige versie 10,99 euro)  

Ook deze app leest documenten en webpagina’s voor en kan hierbij heel wat formaten openen (PDF, Word, Powerpoint, e-boeken en html-files). Er zijn voorleesstemmen voor 20 talen, waaronder Nederlands. Je kan het tempo vertragen en lettertype vergroten. De teksten open je via de ingebouwde browser, door te kopiëren en plakken, via Dropbox, OneDrive en Google Drive en aan de hand van geheugenkaartjes.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.naturalreaders.com/  

Dragon Dictation (gratis)  

Met Dragon Dictation kan je heel eenvoudig sms’jes en e-mails inspreken. De app zet je spraak om in zinnen die je meteen kunt lezen. Dit gaat vijf keer sneller dan als je ze typt op een toetsenbord. Selecteer in de instellingen onze taal. Met het klembord kan je je ingesproken tekst ook plakken in andere applicaties. Maak ook gebruik van de lijst met voorgestelde woorden en spraakgestuurd corrigeren. Tot slot maakt de app het ook mogelijk om je status op Facebook en Twitter bij te werken en jezelf nota’s en herinneringen te sturen. Voor Android werd de gelijkaardige app Dragon Mobile Assistant ontwikkeld.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.nuance.com/mobile/mobile-applications.html 

Spelling Hulp + Vertaler en dyslexie-ondersteuning (4,49 euro)

Deze app is een hulpmiddel voor schrijvers van alle leeftijden en kan je leesvaardigheid en spelling verbeteren. Spreek je zinnen via de microfoon van je toestel in en de app zet alles om in tekst. Kies hierbij voor een dyslexievriendelijk lettertype met kleurbedekking (OpenDyslexic). Je kan ook je tekst laten vertalen in andere talen. De spellingshulp is voorzien van een geschiedenis waarin je zoekresultaten en vertalingen kan bewaren. Zoek woorden op in de app of beschrijf ze.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.easyspellingaid.com/ 

Prizmo Go (basisversie gratis)

Prizmo Go biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben met lezen door dyslexie of een visuele beperking. De app kan namelijk een tekst voorlezen als je er met je smartphone of tablet een foto van neemt. Bij het scannen van de tekst krijg je gesproken instructies. De app geeft vervolgens de tekst weer op het scherm. Terwijl de zinnen worden voorgelezen, lichten de woorden op en kan je terug- of vooruitspoelen en pauzeren.

Voor iOS – Nederlandstalig – creaceed.com/nl/prizmogo