08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps Makkelijk Lezen

APPS VOOR KINDEREN

Anderslezen  (gratis)   

Deze app maakt van je smartphone of tablet een Daisyspeler met dezelfde navigatiemogelijkheden. Zo kan je Daisy luisterboeken, gesproken tijdschriften of audiokranten online beluisteren of ze downloaden naar je toestel voor offline gebruik. Je moet je eerst registeren met je Luisterpunt-leesnummer. Anderslezen is aangepast aan de noden van mensen met een leesbeperking. Zo kan je het voorleestempo verhogen of vertragen, de tekst vergroten of de kleuren aanpassen. Om de audioversie van de kranten of tijdschriften te openen, moet je wel een abonnement nemen (120 euro per jaar).  Je kan hierbij ook een krant op maat laten instellen met enkel de rubrieken die jou interesseren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.anderslezen.be/app.action

Woorden! (gratis)  

Deze woordenboekapp van Muiswerk Educatief bevat meer dan 80.000 veelgebruikte woorden uit de Nederlandse taal. Sommige woorden worden verduidelijkt met een illustratie. Ieder basiswoord wordt uitgebreid omschreven: woordsoort, uitspraak, alle betekenissen, voorbeelden, uitdrukkingen, vervoegingen en verbuigingen. Soms worden ook synoniemen en tegenstellingen weergegeven. Je krijgt het gezochte woord ook als je het bij het zoeken verkeerd spelt. De app vindt ook woorden terug als je enkel het begin, einde of andere delen intypt. Je kan je woordenboek personaliseren door zelf foto’s toe te voegen. Voor 2,29 euro kan je de app zonder reclame gebruiken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/woorden/id482542354?mt=8 

Squeebles spelling test (3,49 euro)

Hoewel de app in het Engels is, kan je hem gemakkelijk aanpassen voor de Nederlandse taal. Je kan namelijk zelf woordenlijsten toevoegen zodat je volledig op maat van je kind kan werken. Je spreekt en typt de woorden in die de app moet laten verschijnen. Je kan kiezen of je het woord al dan niet laat zien voor je kind het schrijft. In een apart deel zie je de vooruitgang van je kind en welke woorden fout geschreven zijn. De feedback kan je herschrijven in het Nederlands. Door woorden juist te schrijven, verdienen kinderen punten waarmee ze een spel kunnen spelen. (van 7 tot 12 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig -https://keystagefun.co.uk/literacy-apps/squeebles-spelling-test/ 

Bru-taal (6,99 euro)

Bru-taal is een bekroonde app voor kinderen met taalachterstand. Je kan op een speelse en leerzame manier oefenen met onze taal. Kies zelf een oefening en niveau of speel het hoofdspel met alle oefeningen (van gemakkelijk naar moeilijk). Er zijn meer dan 50 levels op drie verschillende niveaus. Dit komt aan bod: woordenschat, tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord, tegenstellingen, meervouden, synoniemen, verkleinwoorden, vergrotende trap en bezittelijke voornaamwoorden. (van 9 tot 11 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://www.bru-taal.nl/

Karaton (54 euro per jaar)  

Karaton is een educatief avonturenspel dat ontwikkeld werd voor kinderen met dyslexie. Ze spelen het spel onder begeleiding van een logopedist. Door de uitdagingen en beloningen in de game blijven ze gemotiveerd om te lezen en met taal te oefenen. Het spel en de oefeningen worden aangepast aan de noden en het niveau van je kind. Via het webplatform Karaton Academy kunnen ouders samen met zorgprofessionals de vorderingen van hun kind bijhouden en aanpassingen uitvoeren. Karaton kan gratis getest worden voor 14 dagen. (van 6 tot 12 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.karaton.be/

Kees Komma en de boekenbende   (gratis)  

Kees Komma drukt per ongeluk op een verboden rode knop waardoor alle boeken van Prof Apostrof in de papierversnipperaar terechtkomen. Help Kees om de snippers terug op te vangen. Kees Komma is een leuk spel waarbij je tegelijk kan lezen en luisteren. Doordat de tekst ook wordt voorgelezen, wordt lezen gemakkelijker. Zo beleven ook kinderen die er moeite mee hebben leesplezier. (van 8 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.ijsfontein.nl/projecten/kees-komma 

Yoleo (gratis testen)  

In deze online game worden kinderen met leesmoeilijkheden op een leuke manier gestimuleerd om een boek te lezen. In de game vind je een boekenkast met daarin een collectie populaire jeugdboeken in hybride vorm. De boeken tonen niet enkel de tekst, maar bevatten ook een audiobestand. Terwijl een stem voorleest, kan jij met de karaokebalk volgen in de tekst. Dit kan op jouw tempo. Zo wordt lezen leuker en gemakkelijker! Met het lezen van de boeken verdien je punten die je kan inzetten om je virtuele kamer op te fraaien en verder te komen in de game. De hybride boeken kosten 6,99 euro per stuk. Het eerste hoofdstuk kan je gratis lezen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.yoleo.nl/ 

WRTS   (gratis)  

Ook met deze app kan je woorden inoefenen. Kies de gewenste taal en voer zelf je woordenlijsten in of neem ze over van uitgevers of andere gebruikers. De app laat je kiezen uit verschillende overhoormethoden: je kan, bijvoorbeeld, jezelf in gedachten overhoren, een puzzel maken of een dictee doen. In courante talen hoor je ook de uitspraak. Op de website kan je lijsten delen met anderen. Website en app worden dan met elkaar gesynchroniseerd.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://wrts.nl

 

Ook interessant:

Onze selectie apps om te leren lezen en ondersteunende apps voor kinderen met leesproblemen of dyslexie