03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps yoga - ontspanning - meditatie

Deze maand stellen we enkele apps voor waarmee je leert mediteren. Er zijn heel wat meditatieapps te vinden, maar deze behoren tot de betere in hun soort. Sommige zijn gratis, voor andere betaal je een klein bedrag of neem je een abonnement. Of je nu de technieken van mindfulness volgt, yoga beoefent of je verdiept in het boeddhisme, het doel is altijd rust in jezelf te vinden. De apps stimuleren je om dagelijks te mediteren. Meditatie wapent je tegen stress, depressie of angstgevoelens en verbetert je slaap en concentratie. Verder vind je ook terug enkele apps voor kinderen die opmerkelijk zijn in hun design of waarbij je al spelend bijleert.

Buddhify  (iOS : 5,49 euro; Android: 2,69 euro) 

Buddhify is een mindfulness-app die je helpt tot rust komen in allerlei situaties. Je krijgt meer dan 11 uren meditatieoefeningen die je kan uitvoeren tijdens, bijvoorbeeld, het reizen, je pauzes op het werk of de momenten voor je gaat slapen. De app is heel praktisch en mooi vormgegeven. Je krijgt een stem te horen die je begeleidt tijdens de oefeningen die 3 tot 40 minuten duren.  Mediteren neemt stress weg en verhoogt je welbevinden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.buddhify.com

Stop, Breathe & Think   (met gratis inhoud en verschillende abonnementen

Ook deze meditatieapp laat je even stil staan en rust vinden. Rekening houdend met je gevoelens en conditie stelt de toepassing geleide meditaties, yoga- en acupunctuurvideo’s voor. Met de dagelijkse tips en korte sessies word je gestimuleerd om dagelijks te mediteren. Gebruik de timers om je meditaties te begeleiden en je ademhaling te volgen en beluister de verschillende klankschalen en achtergrondmuziek. De sessies helpen je omgaan met stress, angst en depressie en verbeteren je slaap en concentratie. Een dertigtal activiteiten zijn gratis, toegang tot alle sessies krijg je vanaf 11,49 euro per maand of 68,99 euro per jaar.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.stopbreathethink.com

Samsara Timer  (6,99 euro)   

De Vlaming Bart Jacobs ontwikkelde deze eenvoudige, minimalistische yoga- en meditatiewekker. Je kan hem gebruiken ongeacht het type meditatie dat je beoefent. Kies uit een selectie geluiden/klankschalen om je oefeningen te begeleiden. Kies voor ochtend-, avond- of korte sessies en stel de tijd in, inclusief opwarming en afkoeling. Grafieken houden bij hoe vaak en hoe lang je mediteert.

Voor iOS – Nederlandstalig -  itunes.apple.com/be/app/samsara-timer/id592333521?l=nl&mt=8

Meditation Sounds and Ambient Music to Meditate (1,09 euro)   

Met deze app kan je zelf je achtergrondmuziek bij je meditatiesessies samenstellen. Je hebt keuze uit 80 geluiden die je naar hartenlust kan combineren. Je eigen tracks kan je bewaren. Gebruik ook de twee timers die je meditatie begeleiden en de wekker om op te staan met natuurgeluiden.

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/bg/app/meditation-sounds-and-ambient-music-to-meditate/id398067717?mt=8

Insight Timer – Meditation App   (gratis, met in-app aankopen)   

Deze app zit vol oefeningen van heel wat autoriteiten in meditatie. De programma’s helpen je onder meer om te kalmeren, stress onder controle te houden, beter te slapen en je gelukkiger te voelen. Zoek hierbij op topic: bijvoorbeeld mindful eten, mediteren voor kinderen, werken aan je relatie of een verslaving overwinnen. Je vindt heel wat verschillende stromingen in deze app: zen, boeddhisme, Kundalini Yoga, Metta… Je kunt ook kiezen voor korte sessies onderweg en zo van mediteren een dagelijkse gewoonte maken. Speel de rustgevende muziek af (hierbij ook een programma van Moby), bekijk je vorderingen en neem deel aan de discussiegroepen.

Voor iOS en Android – Engelstalig - insighttimer.com

Smiling Mind   (gratis)   

Een Australisch team van psychologen dat zich specialiseerde in therapie voor adolescenten ontwikkelde deze app. Kinderen en jongeren hebben het vaak heel druk met school en talrijke hobby’s waar gepresteerd moet worden. De toepassing wil hen wapenen tegen de stress die hieruit kan voortkomen. Bij de meditaties kun je kiezen uit verschillende categorieën: 7 - 9 jaar, 10 - 12 jaar, 13 - 15 jaar, 16 - 18 jaar, volwassenen, programma’s voor sporters, studenten en voor op je werkplaats. Er is een ingebouwde coach die je na een oefening feedback geeft en je zo helpt om het mediteren vol te houden.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.smilingmind.com.au/smiling-mind-app

De Mindfulness App  (gratis uitproberen)  

Deze populaire app sluit inhoudelijk goed aan op de theorie van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness. Je kan er kiezen uit geleide meditaties (van 3 tot 30 minuten), stille meditaties met klankschaal, een bodyscan en het is ook mogelijk om zelf je eigen programma samen te stellen. Ook hier kan je je voortgang bijhouden. Voor sommige oefeningen moet je een abonnement nemen (premium: 9,99 euro voor 1 maand of 59,99 euro voor 12 maanden), maar je kan de app eerst gratis uitproberen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - aandachtsontwikkeling.nl/mindfulness-app-nederlands

Pocket Yoga  (3,49 euro)  

Pocket Yoga laat je kiezen uit 27 yogasessies die verschillen in moeilijkheid en duur. De verschillende houdingen worden grondig uitgelegd met gesproken instructies en duidelijke afbeeldingen. Je kan een preview van de oefeningen bekijken om te zien of ze geschikt zijn voor jou. Ook deze app houdt je vorderingen bij.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.pocketyoga.com

Yoga met je ogen dicht   (14,99 euro voor volledige app)   

Deze app met yogalessen is Nederlandstalig. De Hatha lessen zijn ingesproken door Sandra Diependaal. Je vindt er programma’s met gevarieerde oefeningen (staand, liggend, zittend) of met enkel zittende of liggende houdingen. De rustige lessen zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor personen met een fysieke beperking. De oefeningen zijn gericht op bewustwording, ademhaling en ontspanning. Er is een gratis demoles. De andere sessies kan je kopen voor 4,49 euro per stuk of voor 14,99 als je toegang wil tot alle en ook toekomstige lessen. Als je liever losse oefeningen of meditaties doet, kan je Diependaals andere app “Meditatie en Ontspanning” downloaden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://sandrasana.wordpress.com/app-yoga-met-je-ogen-dicht/

 

KINDERAPPS

Gro Garden   (3,49 euro)   

Gro Garden leert je op een leuke manier biologisch tuinieren! Maak kennis met Connie de Compost en de micro-organismen. Ze leven onder de bomen in de tuin en houden van de voedselrestjes die je hen geeft. Dan maken ze voedzame grond waardoor je groenten sneller groeien en meer smaak hebben. Na het oogsten van je groenten kan je Banja het konijn en de andere dieren in het huisje te eten geven. Als je een goeie tuinier bent, kan je veel voorwerpen verzamelen. Er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Android en Windows - www.groplay.com/apps/gro-garden

Zen Bound 2  (3,49 euro)   

Deze veelvuldig bekroonde app is rustgevend en ontspannend. Je moet een touw zo vaak mogelijk rond verschillende houten sculpturen binden. Touw, hout en steen komen heel tastbaar over door de knappe grafische beelden. Elk level bevat andere spelelementen. Met Zen Bound 2 ontwikkel je je ruimtelijk inzicht en leer je strategisch denken. Het spel met zijn rustige beelden en geluiden heeft iets meditatiefs, vergroot je zelfbewustzijn en leert structuur en rituelen aan. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS - secretexit.com

Meer apps voor kinderen vind je op www.arhus.be/apps-voor-kinderen.