21-03-2019

Hinder door carnavalstoet

Op zondag 24 maart trekt de 35e Rodenbach carnavalstoet door de straten in het centrum. Dit kan voor enige hinder zorgen als je ons een bezoek wil brengen met de auto. Parking De Munt blijft wel beschikbaar. Lees meer

Onder de loep: Studiekeuze

Zit je in het 6de middelbaar en wil je de knoop doorhakken i.v.m. al dan niet verder studeren? Of zit je in het voorlaatste jaar en wil je alvast ontdekken welke richting je ligt? Lees dan zeker verder. Ook ouders die hun kind willen begeleiden bij deze ontdekkingstocht vol wikken en wegen vinden hier vast interessante tips.

In deze onder de loep gaan we kijken op welke manier je kan ontdekken welke studierichting iets voor jou kan zijn. We reiken tools aan en sturen je in de goede richting om de juiste keuze te maken.

Wist je trouwens dat West-Vlaamse studenten vaker slagen in het hoger onderwijs? Dat blijkt uit het onderwijsrapport van De Morgen (mei 2017).

Verder studeren

Er zijn verschillende manieren om verder te studeren. Het meest gekend zijn de professionele en academische bacheloropleidingen aan een hogeschool of universiteit. In deze onder de loep focussen we ook daarop. Daarnaast kun je ook kiezen voor hoger beroepsonderwijs (HBO5) of een ondernemersopleiding bij SYNTRA. Ook een verlenging van het secundair onderwijs via volwassenenopleiding of voorbereidend jaar kan tot de mogelijkheden behoren. De Vlaamse Overheid maakte deze lijvige brochure die je wegwijs maakt in de keuzemogelijkheden na het secundair onderwijs. Naast een overzicht van studiemogelijkheden vind je er praktische informatie over verschillende beroepssectoren en tips bij de sprong naar de arbeidsmarkt.

Wanneer je start in het Vlaams Hoger Onderwijs (bachelor of masteropleiding) krijg je een ‘rugzak vol studiepunten’: het leerkrediet van 140 studiepunten. Die virtueel gevulde rugzak gebruik je doorheen je volledige studieloopbaan. Er verdwijnen punten uit je rugzak wanneer je je inschrijft voor een opleidingsonderdeel van een initiële bachelor- of masteropleiding. Ben je geslaagd voor het opleidingsonderdeel, dan win je de studiepunten terug. Ben je niet geslaagd of zet je een tolerantie in, dan verlies je de studiepunten. Op die manier weerspiegelt het leerkrediet je studiesucces. Een te laag leerkrediet heeft dan ook invloed op het verdere verloop van je studieloopbaan. Met andere woorden: blijven studeren zonder resultaat te boeken, is niet mogelijk. Reden te meer om goed uit te zoeken welke studierichting écht bij jou, je interesses en je capaciteiten past.

Wegwijzer

De websites van volgende instanties staan bomvol nuttige informatie i.v.m. verder studeren of werken na het afstuderen. Zoek je graag zelf je weg op het internet? Kijk dan zeker op deze websites!

 

 

Voor het verzamelen van informatie over diverse opleidingen blijft het internet en gesprekken met anderen de beste manier. Maar om je voor te bereiden op verdere studies, of je te verdiepen in een bepaald onderwerp ben je in ARhus aan het juiste adres. Je vindt in onze collectie ook nuttige boeken die je kunnen helpen bij de overgang van secundair naar hoger onderwijs. Ook voor informatie over studietechnieken en geheugentraining kun je bij ons terecht. We maakten alvast een selectie. Of wat dacht je van een kookboek voor op kot? Want onderschat het belang evenwichtige voeding bij het studeren niet!  

                       

         
 

Een studierichting kiezen: zo begin je eraan

In de klas

De eerste stappen in het proces van de studiekeuze worden meestal in klasverband gemaakt. Gewoonlijk komt het CLB in de klas voorstellen welke opties de leerlingen hebben. Er kan gepeild worden naar interesse en capaciteiten via online testen, bijvoorbeeld met de exploratietool Colombus. Ook de studie-informatiedagen zijn vaste prik voor veel scholen. Op deze SID-in beurzen maken de leerlingen kennis met opleidingen en beroepen.

Online

Naast deze belangrijke klassikale momenten, kun je ook zelf nog een stapje verder gaan. Want uiteindelijk ben jij degene die de knoop moet doorhakken. Je kan het stappenplan van Teleblok gebruiken om aan de slag te gaan. Eerst en vooral moet je jezelf door en door kennen. Wie ben je? Wat wil je (niet)? Maar ook: wat kan je (niet)? Ook al lijkt het antwoord op deze vragen misschien simpel, een objectieve test kan je wellicht helpen een nog beter inzicht te krijgen. Via onderwijskiezer vind je heel wat nuttige tips en uitgebreide zelftesten. Deze uitgebreide website werd gemaakt door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) en is het ideale startpunt voor je zoektocht. Ook de websites van hogescholen en universiteiten bieden vaak goede tools aan om een doordachte keuze te maken. We lichten er graag enkele uit.

  • SIMON is een gratis online zelfevaluatie-instrument dat studiekiezers toelaat na te gaan welke academische én professionele opleidingen (binnen de Associatie Universiteit Gent*) aansluiten bij hun interesses en competenties. Deze test biedt een goed inzicht in je interesseprofiel, geeft aan of je eerder academisch of professioneel georiënteerd bent, én door meer testen in te vullen wordt meteen ook een voorspelling van je slaagkansen berekend. Een mooi ogende website met een leuke aanpak. Echt een aanrader, ook als je misschien niet van plan bent bij deze associatie een opleiding te volgen. * Associatie Universiteit Gent = Universiteit Gent, HoGent, Artevelde Hogeschool & Howest.    Afbeelding: voorbeeld van het resultaat van de interessevragenlijst op www.vraaghetaansimon.be 

  • Op de website van Universiteit Antwerpen vind je een uitgebreid voorbereidend pakket. Het kan je helpen om goed voorbereid te starten aan je opleiding. Je vindt er digitale zelfstudiepakketten waarmee je je voorkennis kan testen en bijschaven.
  • Van KU Leuven is er het Luci-platform om je te helpen bij je studiekeuze. Ook de testen uit de onderwijskiezer zijn hierin opgenomen. Daarnaast kun je er de verschillende opleidingen verkennen en zo ontdekken of je verwachtingen overeenstemmen met de realiteit.

Is het min of meer duidelijk welke thema’s en onderwerpen jouw interesseren? Probeer dan uit te zoeken welke opleidingen aansluiten bij je interesses. Hou er rekening mee dat een professionele bachelor meer praktijkgericht is, terwijl een academisch gerichte bacheloropleiding meer de nadruk legt op de waaromvraag in plaats van de hoe-vraag.

Persoonlijke begeleiding

Degene die de knoop moet doorhakken ben jij. Maar dat wil niet zeggen dat je er alleen voor staat.

Spreek erover met je ouders, vrienden, klasgenoten, oud-leerlingen, leerkrachten… Al deze mensen kunnen helpen bij het maken van een doordachte keuze. Daarnaast kan ook een gesprek met een neutraal persoon je goed op weg helpen. Zoek je iemand die samen met jou op zoek gaat naar je interesses en capaciteiten om deze te vergelijken met de mogelijke opleidingen? Dan kun je terecht bij het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Bij hen kun je binnen springen of een afspraak maken voor informatie, hulp en begeleiding over je studiekeuze. Op de website van onderwijskiezer vind je snel terug met welk CLB jouw school samenwerkt. Bij het CLB kan je gratis terecht. Je vraag wordt er discreet en in vertrouwen opgevolgd. Het CLB heeft heel wat in huis om jou te begeleiden. Ze maakten ook de onderwijskiezer waar we eerder al naar verwezen. Ook als ouder kun je een afspraak maken als je bijvoorbeeld vragen hebt over het begeleiden van je kind bij het maken van de studiekeuze. Ook de hogescholen en universiteiten hebben een dienst studieadvies waar je kan aankloppen voor advies. 

De knoop doorhakken

Je bekeek het resultaat van de testen, kent het aanbod van de hogescholen en universiteiten uit je duimpje en weet ongeveer welke richting je wil uitgaan. Ga nu zeker ook eens langs op een infodag of openlesdag, spreek met (oud)studenten, bekijk lesmateriaal, … Op die manier kan je checken of je verwachtingen van de opleiding overeenstemmen met de realiteit. Als je twijfelt tussen verschillende opleidingen of instellingen is dit ook de beste manier om ze te vergelijken. Maar ook als je besluit vast staat, kunnen deze momenten voor nieuwe inzichten zorgen of je keuze bevestigen. Verdiep je zo verder in de opleiding(en) die je overweegt te volgen. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er? Weeg voor- en nadelen af en praat erover met anderen.
Klaar? Inschrijven maar!

Succes!