08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Werken rond verdriet bij kinderen en jongeren

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met verdriet en verlies. Je leven wordt op zijn kop gezet en je hebt het moeilijk om je verdriet een plaats te geven. Bij kinderen en jongeren is dat niet anders. Vroeg of laat krijgen zij ook te maken met een verlieservaring, groot of klein: hun beste vriend(in) is veranderd van school of mama en papa hebben besloten om uit elkaar te gaan… Vaak weten ze niet hoe ze hiermee moeten omgaan en hoe ze nu verder moeten.

Sandra Declerck, pedagogisch ondersteuner en verantwoordelijke vorming & werving bij de Landelijke Kinderopvang, was voordien 20 jaar lang kleuterjuf. Daar werd ze geconfronteerd met kinderen met grote en kleine verdrietjes:

Zelfs baby’s en peuters kunnen rouwen. Ze voelen aan wanneer de ouder(s) gespannen of verdrietig zijn. Daardoor kunnen ze ook ongemakkelijk gedrag vertonen. Baby’s kunnen weigeren te eten en zindelijke kinderen kunnen hervallen in oude gewoontes zoals bedplassen.

Als ouder ben je ook soms zoekende en ga je ten rade bij een begeleider of leerkracht. Maar ook voor hen is het geen evident thema. Hoewel er dus duidelijk een grote nood aan is, bestonden er weinig educatieve pakketten rond verlies, rouw en troost. De impact van verdriet bij kinderen wordt bovendien onderschat en er hangt als het ware een taboe rond verdriet. Daar wil kenniscentrum ARhus samen met de Landelijke Kinderopvang verandering in brengen. Zo ontstonden de Troostkoffers.

Wat zijn troostkoffers?

De Troostkoffers zijn bedoeld voor ouders, medewerkers kinderopvang, onthaalouders, jeugdbewegingen, leerkrachten en iedereen die te maken krijgt met verdriet en rouwverwerking bij kinderen en jongeren. Aan de hand van boeken - zowel voor het kind als de begeleider -, didactisch materiaal en methodieken kun je aan de slag gaan met deze gevoelens. Er is een Troostkoffer voor elke leeftijdscategorie, namelijk:

Wat zit er in de koffers?

In de koffers vind je boeken die thema’s als dood, scheiden en verdriet behandelen en ze een plaats geven. Aan de hand van didactisch materiaal kan je op een actieve manier aan de slag gaan met verdriet. Zo zijn er verschillende knuffels en handpoppen voor de allerkleinsten, rustgevende mandala’s voor de jongeren, herinneringsdozen om mooie herinneringen in te bewaren en zo veel meer.

We hielden bij de samenstelling van de Troostkoffers ook rekening met diversiteit: kinderen en jongeren met een migratieachtergrond moeten zich ook in de boeken en materialen kunnen herkennen. We komen bovendien los komen van taboes en stereotypen, bv. ook mannen mogen verdriet tonen.

WAAR  ARhus De Munt, themacollectie op verdieping -0.
VOOR  Ouders, onthaalouders, leerkrachten, ...
HOE     Vraag ernaar aan het onthaal van ARhus De Munt. De uitleentermijn en verlengmogelijkheid is hetzelfde als voor gewone boeken.

Check hier of de koffer aanwezig is.

Geen koffer meer beschikbaar?

Geen paniek! Hier vind je een handig overzicht van tools waarmee je zelf aan de slag kan.

Boeken rond rouw

In de themacollectie kunnen leerkrachten 10 boeken rond rouw lenen.

WAAR  ARhus De Munt, themacollectie op -0.
VOOR  Leerkrachten, kinderopvang, ... met een onderwijs- of groepspas
HOE     De boeken moeten niet op voorhand aangevraagd worden, je leerkrachtenabonnement tonen aan het onthaal is voldoende. 

Bekijk hier een lijst met boeken over rouwverwerking.

Enkele reacties

De eerste reacties zijn alvast veelbelovend:

“Eén kindje nam de zakdoekjes eruit en vertelde zelf dat dit was om de traantjes te drogen en dat je daarna terug blij bent. Deze koffer helpt kinderen om hun gevoelens beter te plaatsen. Zo kan je er als onthaalouder ook beter mee omgaan.”, Jorina van gezinsopvang Willemijns Jorina.

Ook Bart Deprez, Godsdienstleraar in 7 Kinderzorg bij Viso, die elk jaar rond het thema “rouw” werkt, is enthousiast: “Om mijn lessen concreet te maken, ontleende ik enkele jaren geleden de rouwkoffer bij ARhus. Een mooie box aan de buitenkant, maar inhoudelijk bleef ik op mijn honger zitten. Gelukkig zijn deze koffers nu vernieuwd en omgedoopt tot ‘Troostkoffer’.”