31-07-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Afgelopen activiteiten

dinsdag 5 mei 2020
ARhumenten: Dirk Barrez over ‘Transitie: onze welvaart van morgen’ UITGESTELD
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhumenten: Dirk Barrez over ‘Transitie: onze welvaart van morgen’ UITGESTELD

De reeks ARhumenten wil je interesse wekken en goed informeren over bepaalde maatschappelijke en socio-culturele thema’s. ARhus nodigt interessante sprekers uit die jou boeien van begin tot einde, en verder. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW.

Het is goed leven in de welvaartsstaten. Maar dat goede leven loopt tegen de eindigheid van onze aarde aan. Klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, hongersnood, ongelijkheid, falende economie, afwezige overheid, oorlogen, de vluchtelingencrisis... We doorboren in ijltempo vele grenzen van wat aarde, samenleving en democratie kunnen verdragen. Zo belanden we in een wereld waarin het moeilijk en onaangenaam leven is.

Zitten we gevangen in het perfecte dilemma? Of sociaal rechtvaardig zijn en de planeet opblazen, of ecologisch duurzaam met miljarden mensen in armoede? Dirk Barrez verdedigt van niet. De uitweg is TRANSITIE, snel omschakelen naar een betrouwbare, stabiele economie die welvaart creëert met tien keer minder broeikasgassen en materiaalgebruik tegen 2050. Dat wordt een fantastische tocht.

Deze voordracht is voor iedereen die geeft om de toekomst en opbouw van duurzame leefsystemen. Samen met jou werpt de auteur licht op de uitdagende weg naar een economie en samenleving die sociaal, ecologisch en democratisch zijn. Ze creëren welvaart en welzijn binnen de ecologische grenzen van onze planeet en voldoen aan de gerechtvaardigde aanspraken van alle mensen. Burgers en samenlevingen verwerven greep op hun nieuwe sociaalecologische en democratische economie.

De vier delen van 'TRANSITIE. Onze welvaart van morgen.' vormen de leidraad. Dit nieuwe boek behandelt de basisvragen voor de toekomst van elke samenleving, van lokaal tot mondiaal, met de vierde vraag als meest cruciale: hoe geraken we aan die duurzame wereld?

I - Waar zijn we beland? Systemische problemen

II - Waar moet het naartoe? Toekomstbeelden

III - Wat moet er nu gebeuren? De kern van transitie

IV - Hoe geraken we daar?

Moeilijke kwesties ontsnappen niet aan de aandacht. Er bestaan ontelbaar veel transitie-initiatieven. Maar waarom lukte het samenlevingen vroeger dikwijls beter en sneller om duurzame alternatieven als ziekenfondsen en toegankelijke gezondheidszorg of algemeen onderwijs uit te denken en te laten uitgroeien tot sterke systemen die voor welvaart en welzijn zorgen? Hoe komt het dat andere landen veel sterkere transitieprestaties neerzetten, inzake energie, mobiliteit of werkbaar werk? Goed nieuws is dat de duurzaamheidstransitie is begonnen, en dat wat elders kan ook bij ons moet kunnen… maar niet vanzelf.

Dirk Barrez was 20 jaar vrt-journalist en reportagemaker bij Panorama en Terzake. Hij is auteur en hoofdredacteur van PALA.be, een website en gratis nieuwsbrief over globalisering en antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. Andere boeken zijn o.a. Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw. Over leven in de 21ste eeuw, Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving en van Verontwaardiging naar Verandering.

I.h.k.v. de 70ste verjaardag van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Wanneer: dinsdag 5 mei van 19u30 tot 21u30 UITGESTELD TOT 19/11
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare
Toegangsprijs: €7 (€3,5 met een vrijetijdspas of European Disability Card)
Inschrijven: uitgesteld

 


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.