16-06-2019

VACATURE: medewerker onthaal

Wil je graag aan de slag in een dynamische en innovatieve organisatie? Wil je het gezicht van ARhus zijn om klanten en bezoekers te verwelkomen? Dan is dit jouw kans! ARhus zoekt een enthousiaste medewerker M/V/X voor het onthaalteam. Solliciteren voor deze deeltijdse functie (25u) kan tot en met 16 juni 2019.Lees meer

Kalenderdetail

maandag 29 april 2019
Renaat Desmedt: katholieke kerk, een traditie met toekomst
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Renaat Desmedt: katholieke kerk, een traditie met toekomst

Samenleving in dialoog

In de vorige eeuw werd 'het einde van de grote verhalen' verkondigd. De grote levensbeschouwingen hadden hun uitstraling en aantrekkingskracht verloren en zouden een stille dood sterven. Maar hoe ziet de situatie eruit in de 21ste eeuw? Welke plaats hebben levensbeschouwingen in onze samenleving vandaag? En hoe verhouden ze zich tot elkaar?

We onderzoeken gedurende vier avonden wat de eigenheid van de islam, de protestantse kerk, het vrijzinnig humanisme en de katholieke kerk is. Eminente sprekers staan stil bij de actuele uitdagingen anno 2019. Een boeiend panelgesprek met vertegenwoordigers uit de verschillende levensbeschouwingen sluit de reeks af.

Overzicht:

  • 14/01 Khalid Benhaddou: mondiale verlichting van de islam, where east meets west
  • 11/02 Freddy Mortier: de toekomst van het vrijzinnig humanisme
  • 11/03 Ina Koeman: zoek de vrede voor de stad, dialoog vanuit een protestantse visie
  • 29/04 Renaat Desmedt: katholieke kerk, een traditie met toekomst
  • 13/05 Panelgesprek met de vier levensbeschouwingen

Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW, Protestantse kerk 'De Geuzentempel', Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Roeselare, HuisvandeMens Roeselare en moskee El Nour.

Renaat Desmedt: katholieke kerk, een traditie met toekomst

Met tal van rituelen omkadert de katholieke kerk het leven van de gelovigen vanaf de geboorte tot aan het graf. Aldus biedt de geloofsgemeenschap de nodige steun tot gelovig-mens-worden.

Al deze rituele woorden en handelingen hebben te maken met de persoon en de boodschap van Jezus van Nazareth. Volgens de katholieke traditie heeft God in Jezus op een unieke manier tot ons gesproken (openbaringsgodsdienst).

De katholieke kerk staat voor grote uitdagingen.

Door tal van externe en interne factoren maakte ze de laatste jaren een crisis door, die uiteindelijk heeft geleid tot herbronning en heroriëntering. ‘Verdiepen’ en ‘verbinden’ zijn dan ook de twee sleutelwoorden van een nieuwe pastorale aanpak.

De vier pijlers blijven vanouds dezelfde: gemeenschapsopbouw, catechese en verkondiging, dienst aan de samenleving, gebed en sacramenten.

De katholieke kerk koestert de schat van het evangelie en haar traditie en probeert ze in gesprek met velen te ontsluiten en te hertalen voor mensen van vandaag en morgen.

Renaat Desmedt (°1952) werd tot priester gewijd op 26 juni 1977. Op 18 december 2006 werd hij benoemd tot deken van het decanaat Roeselare. Op 1 januari 2019 werden de decanaten Roeselare en Izegem samengevoegd tot het decanaat Roeselare-Izegem met Renaat als deken. Samen met Frederik Ghesquiere en Andrzej Bejster vormt hij de priesterequipe van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus (St.-Michielskerk en O.-L.-Vrouwekerk), de H.-Godelieveparochie en de H.-Hartparochie. Hij is moderator van het team van de Pastorale Eenheid en van de stuurgroep Kerk in Roeselare.

Wanneer: maandag 29 april van 20u tot 21u30
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (Het Verzonken Kasteel, verdieping -1)
Toegangsprijs: gratis
Inschrijven: vóór 29 april via het inschrijvingsformulier.
Eventueel kan je ook inschrijven aan de balie of telefonisch op het nr 051 69 18 00.

 


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.