23-04-2019

Onder de loep: Europa

Op 9 mei vieren we Europadag. Even later, op 26 mei, trekken we naar de stembus voor de verkiezingen. We brengen niet enkel onze stem uit voor Vlaanderen (regionaal) en België (federaal), maar ook voor het Europees Parlement. Daarnaast is het ook een spannende periode voor de EU, met de brexit. Hoe zit dat nu precies? Wat ís Europa eigenlijk, wat doet de Europese Unie? Met deze onder de loep wijzen we je de weg (ook op kindermaat!).

Kalenderdetail

donderdag 14 februari 2019
Gestoorde maatschappij, gestoorde individuen
Hugo Verrieststraat 68, Roeselare
Gestoorde maatschappij, gestoorde individuen

Tip van ARhus voor ARhumenten-liefhebbers:
In de Hugo Verrieststraat 68 vindt een filosofische lezing plaats binnen het thema 'Psychiatrie en maatschappij'.

Elke maatschappij heeft een eigen ideaal beeld over hoe de mens er moet uitzien. Dit betekent dat elke maatschappij ook haar eigen afwijkingen creëert. Vandaag leven wij in een neoliberale, zogenaamde vrijemarktmaatschappij. Het resultaat is dat we nog nooit zoveel mensen gehad hebben die uitvallen op grond van psychologische of psychiatrische problemen.
Prof. dr. Paul Verhaeghe (Universiteit Gent, vakgroep psychoanalyse) neemt ons in zijn lezing ‘gestoorde maatschappij, gestoorde individuen’ mee in dit verhaal.

Paul Verhaeghe (°Roeselare, 1955) studeerde klinische psychologie aan de UGent. Zijn eerste doctoraat (1985, onder leiding van Julien Quackelbeen) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij deed zijn psychoanalytische vorming eerst aan de Belgische School voor Psychoanalyse (bij Jacques Schotte), daarna aan de École de la Cause freudienne (gesticht door Jacques Lacan).
In 1992 werd hij benoemd tot hoofddocent aan de UGent, in 1996 tot gewoon hoogleraar.
Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Hij is daarbij een scherp criticus van het neoliberalisme.

Wanneer: donderdag 14 februari vanaf 19u30
Waar: Hugo Verrieststraat 68, Roeselare
Inkom: 5 euro per lezing / 10 euro voor cyclus. Gratis voor jongeren min-18, en leden van de organiserende verenigingen: MSKA / Davidsfonds / Humanistisch Vrijzinnige Vereniging / Viva / Vermeylenfonds.
Inschrijven: via vermeylenfonds.rsl@gmail.com of via 0486/02 30 38.