23-04-2019

Onder de loep: Europa

Op 9 mei vieren we Europadag. Even later, op 26 mei, trekken we naar de stembus voor de verkiezingen. We brengen niet enkel onze stem uit voor Vlaanderen (regionaal) en België (federaal), maar ook voor het Europees Parlement. Daarnaast is het ook een spannende periode voor de EU, met de brexit. Hoe zit dat nu precies? Wat ís Europa eigenlijk, wat doet de Europese Unie? Met deze onder de loep wijzen we je de weg (ook op kindermaat!).

Kalenderdetail

donderdag 28 februari 2019
Maakt onze samenleving psychisch ziek? door Antoon Vandevelde
Hugo Verrieststraat 68, Roeselare
Maakt onze samenleving psychisch ziek? door Antoon Vandevelde

Tip van ARhus voor ARhumenten-liefhebbers:
In de Hugo Verrieststraat 68 vindt een filosofische lezing plaats binnen het thema 'Psychiatrie en maatschappij'.

Ziek worden overkomt in eerste instantie een individu, maar die mens is onlosmakelijk verbonden met een sociale context. Toch hoedt Vandevelde zich voor één grote diagnose, zoals het “neoliberalisme”. Hij onderscheidt 10 ziekmakende mechanismen, met naast meritocratie, consumentisme en maatschappelijke ongelijkheid ook de marginalisering van rituelen.
Een maatschappij die niet duidelijk maakt dat ze iets verwacht van mensen is potentieel vernederend en creëert zo problemen, maar te hoge verwachtingen creëren ook frustratie. Het komt erop aan te streven naar een – moeilijk – evenwicht.

Prof. dr. Antoon Vandevelde (°1952) studeerde filosofie en economie. Hij was als gewoon hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Hij was onderzoekscoördinator aan het Centrum voor Ethiek, Sociale- en Politieke wijsbegeerte. Tussen 2006 en 2013 was hij decaan van de faculteit wijsbegeerte. In 2017 ging hij op emeritaat.
Zijn vakgebied beslaat de moraalfilosofie, waaronder meer in het bijzonder: de sociale rechtvaardigheid, de filosofie van de sociale zekerheid, het samengaan van economie en ethiek en de geluksfilosofie.

Wanneer: donderdag 28 februari vanaf 19u30
Waar: Hugo Verrieststraat 68, Roeselare
Inkom: 5 euro per lezing / 10 euro voor cyclus. Gratis voor jongeren min-18, en leden van de organiserende verenigingen: MSKA / Davidsfonds / Humanistisch Vrijzinnige Vereniging / Viva / Vermeylenfonds.
Inschrijven: via vermeylenfonds.rsl@gmail.com of via 0486/02 30 38.