21-11-2021

Vacature: Medewerker ICT m/v/x

Kan je vlot overweg met diverse digitale tools en devices? Help je mensen graag met ‘all things digital’? Pak je gemakkelijk zelfstandig uitdagingen aan? Dan ben jij misschien de ‘digital creative’ collega die we zoeken! Solliciteer voor 22 november 2021.Lees meer

Kalenderdetail

maandag 22 november 2021
Workshop digitale vaardigheden
fysieke workshop in de klas
Workshop digitale vaardigheden

De afgelopen jaren werd ‘digitaal’ het nieuwe normaal, al zeker bij de jongeren van vandaag die zijn opgegroeid met een smartphone in hun broekzak. Toch toont onderzoek aan dat een heel groot deel van die jongeren enkele belangrijke hoekstenen van die digitale vaardigheden mist.

Zo heeft 30% van de jongeren (15 tot 30 jaar) nog nooit van Phishing gehoord en blijken zij erg vatbaar voor de gevaren van de digitale wereld*.

ARhus wil inzetten op het verhogen van die digitale geletterdheid, zowel voor ouderen, voor wie alles nog relatief nieuw is, als voor kinderen en jongeren die volop op ontdekkingstocht zijn in die digitale wereld. Voor de 3de graad middelbaar onderwijs bieden we daarom, in samenwerking met Mediaraven, een gratis workshop aan waarop je als school/klas kan intekenen.

Deze workshop zet in de eerste plaats in op de vakoverschrijdende eindtermen van de 3de graad middelbaar onderwijs m.b.t. mediawijsheid. Daarnaast zet het jongeren aan om kritisch na te denken en een eigen mening te vormen over dit actuele onderwerp.

In deze interactieve workshop geven we jongeren (3de graad SO) online extra veerkracht. We laten hen kritisch kijken naar de digitale media die ze dagdagelijks gebruiken. De mogelijkheden van die smartphone in hun broekzak zijn spannend en eindeloos, maar ook niet zonder risico’s.

We staan onder andere stil bij thema’s als phishing, fake news en sexting en gaan dieper in op online grensoverschrijdend gedrag zoals haatspraak en het ongevraagd versturen van privacygevoelige foto’s en filmpjes.

PRAKTISCH

De workshop duurt 100 minuten. De leerlingen gebruiken hun smartphone doorheen de sessie. Indien nodig, gebruiken ze een van onze tablets.

De workshops vinden plaats in klasverband op school. Hiervoor kan gekozen worden uit onderstaande data:

Maandag 22/11/2021
Dinsdag 23/11/2021 
Donderdag 25/11/2021
Maandag 29/11/2021
Dinsdag 30/11/2021 

Per datum kan gekozen worden uit onderstaande tijdsloten (de uren mogen lichtjes variëren volgens de lestijden die je school hanteert, laat ons dit weten in het formulier):

Workshop 1: 8u30-10u10
Workshop 2: 10u25- 12u05
Workshop 3: 13u-14u40

I.s.m. Mediaraven.

Wanneer: zie data hierboven
Waar: fysiek in de eigen klas
Doelgroep: klassen 3de graad SO (leerkrachten vragen dit aan voor hun klas)
Kostprijs: gratis
Inschrijven: vóór 21 oktober via het inschrijvingsformulier. Vul als leerkracht zoveel mogelijk jouw persoonlijke contactgegevens in zodat we goede afspraken kunnen maken.

Leestips

In onze collectie vind je heel wat informatie over veilig internetten. We maakten een lijstje met een selectie jeugdboeken en informatieboeken voor volwassenen.


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

 

* 26 april 2021, VRT NWS: link