31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Kalenderdetail

zaterdag 5 maart 2022
Digidokter: veilig inloggen en wachtwoordbeheer (VOLZET)
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Digidokter: veilig inloggen en wachtwoordbeheer (VOLZET)

Tijdens de Digidokter-sessies krijg je in een ongedwongen, informele sfeer een korte uitleg over een boeiend ICT-onderwerp. Daarna volgt een 'spreekuur' waarin je allerhande – ook ‘domme’ – vragen kunt stellen. Je eigen laptop, tablet of smartphone meebrengen mag, maar hoeft niet. Een initiatief van ARhus i.s.m. Avansa MZW.

Wachtwoorden mogen dan een goedkope en eenvoudige manier zijn om surfers op het web te identificeren, voor het huidige internet zijn ze niet veilig genoeg meer! Daar zijn alle experts het al jaren over eens. Alleen willen de alternatieven maar niet doorbreken. En dus blijven we aangewezen op tientallen of honderden logins en wachtwoorden met alsmaar complexere combinaties van letters, cijfers en leestekens. Je moet al over een olifantengeheugen beschikken om al die wachtwoorden te onthouden. 

Gelukkig zijn er wachtwoordbeheerders die je het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken. In deze Digidokter-sessie demonstreren we het gebruik van zo’n wachtwoordbeheerder of wachtwoordkluis. In één adem raden we het gebruik van zogenaamde ‘sociale logins’ (inloggen met Facebook, Google, OpenID e.a.) dan weer af. We onderstrepen het belang van sterke wachtwoorden en schetsen een ontluisterend beeld van welke bedreigingen er zoal bestaan op het internet. 

Daarna overlopen we een aantal (relatief) nieuwe authenticatiemethodes, onder te verdelen in volgende categorieën: 

  • Iets wat je weet (pincode, wachtwoord); 
  • Iets wat je hebt (pasje, smartphone, usb-sleutel); 
  • Iets wat je bent (iris-scan, vingerafdruk, gezichtsherkenning) 

Niet zelden gaat het erom bijkomstige veiligheidsbarrières op te werpen, zoals bij ‘tweestapsverificatie’ of ‘twee-factor-authenticatie’. We demonstreren tot slot ook itsme, de Belgische identificatie-app om aan te melden bij overheidsdiensten en bij een groeiend aantal andere websites. 

I.s.m. Avansa MZW (de nieuwe naam van Vormingplus). 

Wanneer: op zaterdag 5 maart 2022 van 10u15 tot 12u15
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (atelier 3, verdieping 3)
Kostprijs: basistarief €5 | tarief vrijetijdspas €2,5 | tarief European Disability Card of zijn/haar begeleider €2,5
Inschrijven: jammer, deze lezing is volzet

Check voor je komst onze coronahuisregels.

 

Tip! Blijf je graag op de hoogte van activiteiten bij Avansa? Schrijf je dan in voor hun nieuwsbrief.


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

 

© Foto aangeleverd door Avansa MZW