31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Kalenderdetail

dinsdag 1 februari 2022 - maandag 14 februari 2022
10 jaar Poëzieweek
ARhus, De Munt 8, Roeselare
10 jaar Poëzieweek

De Poëzieweek bestaat 10 jaar! ARhus koos daarom voor een extra lange feestelijke editie. Van 1 t.e.m. 14 februari kan je in ARhus De Munt terecht voor poëtische activiteiten. Iedereen - jong of oud - nodigen we uit om in de pen (of kleurstift) te kruipen.

Het thema is 'natuur' en dat vatten we heel breed op: natuur als landschap, flora en fauna, maar ook de menselijke natuur, onze gevoelens en ons gedrag, onze binnen- en buitenkant. 

Inspiratie voor eigen werkjes en creaties vind je op de themastanden op +2 (jeugd) en +3 (volwassenen) van ARhus De Munt. Ideaal voor een persoonlijk Valentijnscadeau!

Deel jouw poëtische momenten met ons via #DICHTERbijnatuur!

Poëzieroutes in ARhus De Munt

Volg van 1 t.e.m. 14 februari een poëzieroute door ARhus De Munt! Er zijn twee versies: eentje voor iedereen van 9 tot 109 jaar, en eentje voor kinderen jonger dan 9 jaar of minder vlotte lezers. 

 • Poëtische dierenspeurtocht (van 9 tot 109 jaar):

  Op verdieping +2, +3 en +4 van ARhus De Munt hangen in totaal 11 affiches met gedichten over dieren. Vind jij de 11 dieren die er in verstopt zitten? Vul ze in op het antwoordblad dat je aan onze balies krijgt, en maak zo kans op het boek Een wonderprachtig dier door illustratrice Britta Teckentrup of op één van de twee verjaardagskalenders Ik wou dat ik een vogel was. Veel geluk!

  Hints bij de speurtocht: Vind je een dier niet? Vraag een baliemedewerker om een tip of raadpleeg het boek Een wonderprachtig dier in de workshopruimte op verdieping +2.

 • Dierenspeurtocht met diergeluiden en liedjes (voor -9 jaar en minder vlotte lezers):

  Vind de QR-codes in de buurt van de 11 diergedichten en ontdek via geluiden en filmpjes welk dier we telkens zoeken. Eerst luisteren, dan kijken! Voor elk juist dier krijg je 1 of 2 puzzelstukken aan de balie van verdieping +2. Daarmee kan je een 12de diertje in elkaar puzzelen. Heb je het compleet? Dan krijg je een kleine verrassing aan de balie (zolang de voorraad strekt).

  Ook klassen zijn welkom! Meld als leerkracht jullie komst via dit formulier.

  Een tablet kan je lenen aan de balie van verdieping +2.

Creatief in de workshopruimte van ARhus De Munt

 • WoordenWizard (vanaf ca. 9 jaar):

  Wil je met letters of woorden toveren? Leuk! Laat je fantasie vrije loop. Speel met woorden, letters en hun klanken, vorm beeldsonnetten… Als je niet weet waar te beginnen, dobbel of scrabbel dan! Een dobbelsteen met alfabet en scrabbel-letters krijg je aan de balie van verdieping +2. Je kiest zelf hoeveel letters je wil gebruiken om aan de slag te gaan. Schrijfmateriaal en papier met sierlijke randen om jouw creatie(s) in de kijker te zetten, vind je in de workshopruimte. Extra decoratiemateriaal krijg je aan de balie van verdieping +2.
 • KlankEnKleur (jonger dan 9 jaar):

  Kan je nog niet (vlot) schrijven of heb je geen zin om te schrijven? Dan is deze activiteit iets voor jou! Denk aan (winterse) natuurgeluiden of aan de 11 diergeluiden van de dieren­speurtocht. Welke vormen en kleuren komen in je op? Blanco papier (in verschillende kleuren) en kleurplaten vind je in de workshopruimte. Extra knutselmateriaal om je werkje(s) af te maken krijg je aan de balie van verdieping +2. Laat je verrassen!

DICHTER bij natuur (voor jongeren, volwassenen en families)

Dwalen je gedachten wel eens af naar een gedicht of flard poëzie wanneer je wandelt in de natuur? Inspireert het zingen van de vogels, de wind in de bomen of de mystiek van de ochtendnevel je om deze ervaring in woorden te vatten? Deel jouw lyrische momenten met ons via Instagram of Facebook. Zet je post openbaar, tag @ARhus_roeselare en gebruik #DICHTERbijnatuur

Poëzie-apps in de kijker

We vroegen Stadsdichter Edward Hoornaert naar zijn favoriete poëzie-apps. Wat wil hij in de kijker zetten? Welke apps mogen we als liefhebber van de letteren niet missen? Ontdek ze hier!

Kinderen met poëtisch talent? Voor hen selecteerden we deze 6 kinderpoëzie-apps.

Wanneer: van 1 t.e.m. 14 februari 2022, tijdens de openingsuren.
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (verdieping +2, +3, +4 en de workshopruimte op verdieping +2)
Toegangsprijs: gratis
Inschrijven: niet nodig

Check voor je komst onze coronahuisregels.

Praktische info voor jonge gezinnen: In ARhus De Munt is er een buggyparking op de tweede verdieping. Er is ook een verschoningstafel voorzien op de 2de verdieping en in het ARhus Café. In het ARhus Café zijn babystoelen aanwezig.


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

vlieg Vlieg wijst de hele familie de weg naar muziek, theater, film, dans en nog veel meer vrijetijdsactiviteiten.